Vachtmijt kat
Wanneer jouw kat last heeft van vachtmijt, is dit niet altijd makkelijk te zien. Een doffe vacht, haaruitval en jeuk kunnen symptomen zijn. Sommige katten hebben er veel last van, maar andere hebben vrijwel geen klachten. In deze blog lees je alles over vachtmijt bij de kat, hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
Wat is vachtmijt?
Een vachtmijt is een kleine parasiet die in de vacht van je huisdier leeft. Er zijn heel veel verschillende soorten mijten. Deze spinachtige insecten behoren tot dezelfde orde als teken. Er zijn 546 families met meer dan 45.000 soorten mijten. Helaas zijn 10.000 hiervan parasieten. Dat betekent dat hun voortbestaan en voortplanting negatieve gevolgen heeft voor de gastheer.
Bij katten komen vachtmijten ook voor. Daar veroorzaken ze meestal jeuk, huidschilfers en haaruitval. De mijt die het liefste in de vacht van katten leeft is Cheyletiella. Dit is een groep van mijten die onder de superfamilie Cheyletidae behoren. Bij katten zie je vooral Cheyletiella blakei.
Cheyletiella of Schilfermijt
De Cheyletiella mijt is een parasitaire mijt die graag op honden, katten, cavia’s en konijnen verblijft. Een andere naam voor deze mijt is schilfermijt.
Als je kat last krijgt van deze mijt, veroorzaakt hij de huidaandoening cheyletiellose of wandelende roos. Deze naam is wel toepasselijk, omdat als je goed kijkt, je de huidschilfertjes kunt zien bewegen. Deze worden door de mijt verplaatst.
Schilfermijt komt vooral voor bij jonge katten. De aandoening is niet alleen besmettelijk voor katten onderling, maar kan ook overgedragen worden op mensen en is dus een zoönose. Andere katten kunnen besmet worden via contact, maar ook via vliegen, vlooien en luizen.
Mijten leven hun hele leven, dat vier tot vijf weken duurt, in de vacht van de kat. Als een mijt eitjes legt, zitten deze vastgekleefd aan de haren van je huisgenoot. Bij contact met een ander dier of mens, kunnen eitjes en mijten worden overgedragen.
Mocht jij zelf besmet raken met de vachtmijt, dan is dat in principe niet ernstig. Mijten kunnen niet op jouw huid overleven, maar ze kunnen wel klachten veroorzaken. Eerst kun je last van jeukende bultjes en blaren krijgen. En vervolgens mondt dit uit in huidschilfers op handen, onderarmen en in enkele gevallen ook op de borst.
Als jouw kat behandeld wordt voor vachtmijt, zullen de klachten bij jou ook verdwijnen. Je hoeft er dus niet zelf voor behandeld te worden.
Vachtmijt kat herkennen
Vraag jij je af of jouw kat vachtmijt heeft? Dat is niet altijd heel makkelijk te zien, want niet alle dieren hebben er veel klachten van. Maar er zijn symptomen waar je op kunt letten, om vachtmijt bij de kat te herkennen. En dat is belangrijk, want het is een aandoening die wel behandeld moet worden. De mijten zullen niet uit zichzelf weggaan.
Schilfermijten kunnen jeuk veroorzaken, maar dat is niet in alle gevallen zo. Vachtmijt bij de kat valt vooral op door de roos (huidschilfers). Dit is voornamelijk op de rug en flanken van je harige huisgenootje te zien.
Let op de volgende symptomen bij je kat om vachtmijt bij de kat te kunnen herkennen:
- Huidschilfers
- Jeuk
- Losse haren
- Doffe vacht
- Verminderde eetlust
In eerste instantie zal na besmetting met vachtmijt niet veel te merken zijn. Na verloop van tijd kan je dier last van jeuk krijgen en ontstaan de huidschilfers. Vervolgens kan de vacht doffer worden en kan er haaruitval voorkomen. Het kan zelfs lijken alsof je kat in de rui is.
Vachtmijt kat behandelen
Als jij vermoedt dat je kat last van vachtmijt heeft, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Deze kan de diagnose stellen door huidafkrabsels te nemen. Hiermee kunnen huidcellen, schilfers en ook mijten verwijderd worden en deze kunnen onder de microscoop bestudeerd worden.
Vervolgens dien je de vachtmijt bij de kat te behandelen, anders zal je dier alleen maar meer klachten krijgen en kan zijn gezondheid ondermijnd worden. Je kunt de volgende middelen gebruiken om deze infectie te bestrijden.
Shampoo tegen parasieten
Je kunt zelf je kat behandelen met een anti-parasitaire shampoo. Dit soort shampoos zijn erg effectief. Het middel bevat seleniumsulfide, wat mijten zal doden. Spoel je kat na het bad goed af. Niet alle katten zijn dol op douche of bad, dus het kan een heel moeilijke manier zijn om je kat zelf tegen vachtmijt te behandelen. Zeker omdat de behandeling drie weken lang een keer per week herhaald moet worden.
Dat komt doordat een anti-parasitaire shampoo alleen de volwassen mijten doodt. De eitjes die nog in de vacht zitten komen alsnog uit, maar deze worden met een herhaalbehandeling alsnog gedood.
Vergeet ook niet om ook de omgeving van je kat te behandelen, zoals dekentjes, kussens en meubels. Ook daar huizen de mijten en ze kunnen je dier weer infecteren als je deze plekken niet aanpakt. Mocht de behandeling toch niet goed werken, dan heeft de dierenarts sterkere middelen.
Natuurlijke middelen tegen vachtmijt
Er zijn ook natuurlijke middelen die effectief zijn bij vachtmijt bij de kat. Organimal Mijt & Luis – Katten is zo’n middel. Het bevat enkel natuurlijke ingrediënten zoals neemolie, pepermuntolie en lavendelolie. Deze staan bekend om hun insectenwerende eigenschappen. Daarnaast zijn deze oliën ook milieu- en huidvriendelijk.
Organimal Mijt & Luis is makkelijk in gebruik. Zorg dat je de haren van de vacht omhoog strijkt en spray het middel op de huid. Dit doe je drie keer per week, totdat de vachtmijt bij je kat verdwenen is. Vergeet ook niet om de omgeving met het middel te behandelen.
Een andere, natuurlijke manier om deze infectie bij de kat te behandelen is met colloïdaal zilver. Organimal Huidspray – Kat bevat echt zilverwater en is geschikt om te gebruiken bij wondjes, maar ook bij infecties met mijten en andere parasieten. Behandel de vacht en huid met de spray tot de infectie verdwenen is.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over vachtmijt bij je kat of andere huidproblemen? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.
Veelgestelde vragen over vachtmijt bij katten
Hoe kan ik mijn kat controleren op vachtmijt?
Je kunt jouw kat controleren door:
- De vacht van uw kat te kammen met een vlooienkam. Vachtmijten zijn klein, wit en ovaal van vorm. Ze kunnen met het blote oog worden gezien, maar een vlooienkam helpt om ze te verzamelen en te identificeren.
- Naar kale plekken of schilfering op de huid van je kat te zoeken. Vachtmijten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot haaruitval en schilfering.
- De oren van je kat te controleren. Vachtmijten kunnen zich ook in de oren van uw kat nestelen.
Hoe wordt een vachtmijtbesmetting bij een kat behandeld?
De behandeling van een vachtmijtbesmetting bij een kat hangt af van de ernst van de besmetting. In de meeste gevallen zal de dierenarts een antiparasitaire shampoo of pipet voorschrijven. Mocht je het op natuurlijke wijze willen aanpakken zijn Organimal Mijt&Luis en Huidspray zeer effectieve middelen.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat vachtmijt krijgt?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je kat besmet raakt, waaronder:
- De kat regelmatig kammen. Dit helpt om vachtmijten en andere parasieten te verwijderen.
- De kat binnenshuis houden. Vachtmijten komen vaker voor bij katten die naar buiten gaan.
- De vacht van de kat behandelen: Je kunt natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen mijten gerust preventief gebruiken.
Is een vachtmijt besmetting bij een kat besmettelijk voor mensen?
Nee, dit is niet besmettelijk voor mensen. Vachtmijten kunnen niet op mensen leven.
Extra tips:
- Reinig de omgeving van je kat grondig om te voorkomen dat vachtmijten terugkomen.
- Was de kattenbak en andere kattenbenodigdheden met heet water en ontsmettingsmiddel.
- Behandel alle katten in jouw huishouden tegelijk, zelfs als ze geen symptomen vertonen.