Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten>Huid en Vacht, Katten> Kat huidproblemen korstjes

Kat huidproblemen korstjes


Wanneer je kat huidproblemen zoals korstjes, schilfers of rode plekken vertoont, dan is er duidelijk iets aan de hand. Liever zou je natuurlijk een gezonde, glanzende vacht zien, aangezien het harige jasje van je huistijger vaak een goede indicator van de gezondheid is. Maar helaas zijn huidklachten bij de kat geen zeldzaamheid. Daarom is het goed om regelmatig je huisdier te controleren en ook zijn wasgedrag in de gaten te houden. Klachten kunnen veroorzaakt worden door een allergie of een besmetting met parasieten. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om de klacht snel te behandelen. In deze blog lees je wat huidproblemen bij de kat, waarbij ook korstjes voorkomen, kan veroorzaken en wat je er tegen kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe herken je huidproblemen bij de kat

Huidklachten bij katten komen helaas vaak voor. De klachten kunnen verschillen, zowel in vorm als in de mate waarin je dier er last van heeft. Huidproblemen bij de kat kunnen zich als volgt uiten:

 • Wondjes die de kat blijft open krabben
 • Kale plekken in de vacht
 • Korstjes
 • Jeuk
 • Oorklachten (krabben en schudden van de kop)

Als je kat last heeft van ellende met de huid, kun je dat vaak zien aan het feit dat hij zich veel krabt of likt. Wanneer de oorzaak niet gevonden wordt, zullen de klachten waarschijnlijk alleen maar erger worden. Je geliefde viervoeter blijft zich likken, bijten en krabben, waardoor de problemen kunnen verergeren. Er kunnen overal op het lichaam kale plekken met wondjes en korstjes ontstaan.

Huidproblemen bij de kat met korstjes kunnen al beginnen als het dier jong is en gedurende het hele leven blijven voorkomen. Maar gelukkig kun je er wel iets aan doen.

Oorzaken huidproblemen kat met korstjes

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor huidklachten bij katten. De meest voorkomende oorzaak is een allergie. Dit kan een allergie voor voeding zijn, maar ook voor vlooien of atopie. Bij atopie reageert je kat op stoffen uit de omgeving.
Het lichaam van je kat reageert overdreven sterk op prikkels (in voeding, uit de omgeving of het speeksel van vlooien). Hierdoor kunnen maag-darmproblemen ontstaan, maar ook jeuk en huidirritatie. De reden dat je soms korstjes op de huid van de kat ziet is dat de jeuk en irritatie ervoor zorgt dat de kat zich overmatig gaat krabben. Een andere oorzaak waardoor je kat huidproblemen met korstjes kan krijgen, is een infectie door parasieten, zoals bacteriën, mijten of schimmels. Ook deze kunnen huidklachten veroorzaken, waardoor je kat veel gaat krabben.

Kat huidproblemen korstjes behandelen

Heeft jouw kat huidproblemen met korstjes en wil je dit behandelen? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. Huidproblematiek gaat over het algemeen niet zomaar over en is vaak complex. De dierenarts kan de oorzaak van de klachten achterhalen. Tijdens een afspraak zal de dierenarts je kat onderzoeken. Als eerste zal de dierenarts de huid nakijken, en tevens de oren, neus, bek en nagels controleren. Het is ook belangrijk dat je zelf vertelt wat je hebt gezien, elk stukje informatie kan helpen. Heb je nog andere katten of huisdieren, hebben zij ook ergens last van? Heb je misschien verband gezien tussen het eten van bepaalde voeding en de huidaandoeningen? De dierenarts zal de plekjes in de vacht met korstjes natuurlijk goed bekijken. Het kan zijn dat er sporen te zien zijn van infectie, parasieten zoals vlooien of mijten. De kans is groot dat er een huidafkrabsel wordt afgenomen, maar het kan ook zijn dat er een bloed- of weefselmonster nodig is. Misschien kan je dierenarts direct aangeven wat het probleem is, maar soms moet je een paar dagen op de uitslag wachten.

Wanneer je kat huidproblemen met korstjes heeft, zijn er gelukkig manieren om die te behandelen. Het hangt echter van de oorzaak af, welke behandeling dit is. Soms is een verandering van voeding nodig of moet je dier behandeld worden voor een infectie. In sommige gevallen is er nauwelijks of geen genezing mogelijk maar kun je de symptomen onder controle houden door de juiste behandeling. In dat geval is het wel mogelijk dat je kat soms toch weer last krijgt van de huid. Met de juiste aanpak wordt de kans daarop echter wel een stuk kleiner en dat is belangrijk. De problemen zorgen er immers voor dat je geliefde viervoeter kwetsbaar is voor andere infecties of chronische gezondheidsklachten.

Zelf huidproblemen kat behandelen

onderzoek. Je kat zal een eliminatiedieet moeten volgen om erachter te komen of allergie de oorzaak van de huidklachten is. Dit dieet bevat eiwitten die je kat nog niet eerder gehad heeft (bijvoorbeeld struisvogel of paard). Dit voer geef je 6 tot 8 weken lang en dan zul je kunnen zien of dit dieet helpt. De klachten zouden na verloop van tijd moeten verdwijnen. Een andere allergie die achter de huidklachten kan zitten is een vlooienallergie. Om deze onder controle te krijgen, is het van belang dat je dier zo min mogelijk in contact met vlooien komt. Dat lijkt misschien niet zo eenvoudig, maar gelukkig zijn er diverse oplossingen waaronder natuurlijke middelen om vlooien tegen te gaan. Indien jouw kat last van mijten of luizen heeft, gebruik dan Organimal Mijt en Luis. Dit is een veilig en natuurlijk middel wat deze parasieten bestrijdt en wat ook preventief ingezet kan worden.

Heeft jouw kat last van een geïrriteerde huid en korstjes door een allergie, dan kun je ook zelf veel doen om je huisdier te ondersteunen. Bij wondjes met korstjes kan colloïdaal zilver goed helpen. Colloïdaal zilver helpt ontstekingen te remmen en kan gebruikt worden om wondjes schoon te spoelen. Het wordt vaak gebruikt bij jeuk en huidirritatie en zorgt ervoor dat wondjes goed genezen. Organimal Huidspray op basis van colloïdaal zilver is een zeer effectief middel om in te zetten voor een goede genezing van wondjes. Bij een allergie is het ook belangrijk om de gezondheid van de darmen en de weerstand te ondersteunen. Hiervoor kun je natuurlijke supplementen gebruiken, zoals het ontstekingsremmende PEA en Darmen in Balans. Ook Zalmolie kan veel betekenen bij een allergie. De hoogwaardige essentiële vetzuren helpen bij een gezonde, soepele en rustige huid.

Huidproblemen kat

Huidproblemen bij de kat zijn vervelend en kunnen de gezondheid van je dier ondermijnen. Laat je kat er niet mee doorlopen en zoek samen met de dierenarts uit wat er achter zit. De klachten kunnen meestal goed verholpen worden. Heb je nu toch nog vragen over huidproblemen met korstjes bij de kat? Neem dan gerust contact met ons op, we staan voor je klaar.

Veelgestelde vragen over korstjes bij katten


Wat zijn de beste middelen tegen korstjes bij katten?

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om de korstjes bij je kat te behandelen. De dierenarts kan je adviseren over het beste middel voor jouw kat. Mogelijke middelen zijn:

 • Colloidaal zilver
 • Antibacteriële zalf
 • Antischimmelcrème
 • Corticosteroïdenzalf
 • Shampoo tegen vlooien of andere parasieten

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat aan de korstjes krabt?

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kat aan de korstjes krabt. Dit kan leiden tot infecties en littekens. Je kunt dit doen door:

 • Een kraag om te doen
 • De nagels van je kat te knippen
 • De korstjes in te smeren met een zalf die jeuk vermindert

Wat is het verschil tussen korstjes en schilfers?

Korstjes zijn kleine, harde bultjes op de huid die kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een infectie, allergie of parasieten. Schilfers zijn kleine, witte vlekjes op de huid die kunnen worden veroorzaakt door een droge huid, allergie of een schimmelinfectie.


Hoe lang duurt het voordat de korstjes bij mijn kat herstellen?

De genezingsduur van de korstjes bij je kat hangt af van de oorzaak van de klachten. In de meeste gevallen genezen de korstjes binnen 1-2 weken. Als ze na 2 weken nog niet genezen zijn, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.