Eczeem kat
Hoe kun je het behandelen?
Als je eczeem bij je kat opmerkt, kan dit erg ongemakkelijk zijn voor het dier. Vaak vertoont een kat met eczeem symptomen zoals kale plekken, dunne vacht, bultjes, een rode huid, jeuk en een droge schilferige huid. Je maatje kan aanzienlijke hinder ondervinden, dus tijdige behandeling is essentieel om de klachten te verminderen en verdere verslechtering te voorkomen. In deze blog gaan we verder in op de symptomen van eczeem en wat je er precies aan kunt doen.
De symptomen van eczeem bij de kat
De huid is een belangrijk orgaan, zowel bij mensen als bij dieren. Hij beschermt de inwendige organen, houdt indringers buiten de deur en helpt het lichaam op temperatuur te blijven. Het is dan wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid intact blijft. Wanneer er sprake is van eczeem dan raakt de huid beschadigd en kan deze zijn taken niet goed meer uitvoeren.
Eczeem bij katten kan ontstaan als allergische reactie op voeding of iets uit de omgeving zoals grassen, insectenbeten of pollen. Wanneer een kat in de rui gaat is de huid ook extra gevoelig voor irritaties van buitenaf of binnenuit. Stress kan eveneens een oorzaak van eczeem bij de kat zijn. Deze huidaandoening is niet besmettelijk.
Bij eczeem is de huid geïrriteerd. Deze kan er rood en ontstoken uitzien en er kunnen kale plekken ontstaan. Eczeem is een vorm van dermatitis bij de kat. Ze kunnen er op elk moment in hun leven last van krijgen. De vorm en ernst van de aandoening kan per dier verschillen.
Dit zijn veel voorkomende symptomen van eczeem:
- Jeuk (lokaal of over het hele lichaam)
- Droge, schilferige huid
- Wondjes
- Kale plekken
- Rode en geïrriteerde huid
- Bultjes, korstjes, huiduitslag
- Ontstekingen
In sommige gevallen gaat eczeem bij katten ook samen met oorproblemen. Zie je dat je kat veel likt of krabt, dan is dat een teken dat er iets aan de hand is. Het is verstandig om dan even bij de dierenarts langs te gaan.
Verschillende soorten eczeem
Katten kunnen last hebben van verschillende soorten eczeem, namelijk droog of nat eczeem.
Droog eczeem
Bij droog eczeem is de huid geïrriteerd, rood en ontstoken. Je maatje zal aan de jeukende plekken gaan likken of eraan krabben. Dit maakt de problemen vaak nog erger.
Nat eczeem
De droge vorm kan overgaan in nat eczeem. Dit ontstaat doordat de kat overmatig aan de geïrriteerde huid gaat likken en krabben. Er ontstaan zwellingen, bultjes, korstjes en vochtblaasjes en uiteindelijk kunnen er zelfs kale plekken in de vacht ontstaan. De huid voelt ook warm aan. De aangetaste plek kan nog groter worden en uiteindelijk kan er een hot spot ontstaan. Je kat hoeft niet al deze symptomen tegelijk te hebben. Er zijn allerlei verschillende vormen van nat eczeem bij de kat.
Wat kunnen de oorzaken zijn?
Heeft jouw kat dermatitis dan wil je er natuurlijk achter komen waar dit door veroorzaakt wordt. Het kan zijn dat je kleine huistijger last van atopie heeft. Dit houdt in dat hij overgevoelig is voor iets in de leefomgeving. Dat kan huisstofmijt zijn, pollen of parasieten zoals vlooien.
Andere oorzaken zijn hormonale ziektes, schimmelinfecties of een aangeboren aandoening. Het is belangrijk om achter de oorzaak te komen. Eczeem dat niet behandeld wordt kan chronisch worden en is uiteindelijk veel moeilijker te behandelen. Hieronder gaan we nog even dieper in op de verschillende oorzaken en wat de meest voorkomende klachten zijn.
Allergie voor voer
In 15% van de gevallen is kattenvoer de oorzaak van het eczeem. De kat reageert dan op een bepaald eiwit in het voer, zoals kip of rund. Je kat kan last krijgen van jeuk die varieert van matig tot hevig. Als katten last hebben van eczeem door een voer allergie valt op dat de klachten altijd aanwezig zijn en niet seizoensgebonden zijn. Je maatje heeft jeuk op meerdere plekken op het lichaam. Vaak gaan de klachten samen met oorproblemen en maag- en darmklachten.
Atopie
Bij atopie komt de allergie door iets in de omgeving. Sommige katten zijn allergisch voor pollen of grassen en krijgen daardoor eczeem. Maar ook mijten, teken en vlooien zijn mogelijke oorzaken. Als het gaat om een allergie voor pollen of grassen kun je zien dat de klachten opspelen in een bepaald seizoen (voorjaar en zomer). Bij een allergie voor parasieten kun je controleren of je maatje daar last van heeft.
De behandeling van eczeem bij katten
Heb je gezien dat je kat wel erg veel jeuk heeft en vermoed je dat hij eczeem heeft? Dan is het tijd om een afspraak bij de dierenarts te maken. Het is wel zo dat huidproblemen behoorlijk complex zijn dus er zal een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Eerst wordt je kleine huistijger goed nagekeken, vooral de huid, de oren en de pootjes. De dierenarts zal ook jou vragen stellen om erachter te komen of er misschien een samenhang te vinden is tussen de dermatitis bij de kat en bijvoorbeeld voer of de leefsituatie. Ook wordt er natuurlijk gekeken of er parasieten aanwezig zijn.
De dierenarts kan eveneens een huidonderzoek doen door een afkrabsel te nemen of bloed af te nemen. Met al deze informatie kan de dierenarts hopelijk duidelijkheid krijgen over de oorzaken van het eczeem. Is er sprake van een allergie voor voer, dan kan de dierenarts voorstellen een eliminatiedieet voor te schrijven. Dit kan ervoor zorgen dat de eczeemklachten volledig verdwijnen. In andere gevallen kan er medicatie voorgeschreven worden of kunnen er aanpassingen in de omgeving worden gemaakt.
Zelf kun je je maatje gelukkig ook helpen. Heeft je kat huidproblemen zoals eczeem, dan kun je Organimal Huidzalf gebruiken. Deze zalf is zeer geschikt voor een droge, schilferige, geïrriteerde en ontstoken huid. De voedende bestanddelen zoals sheaboter, neemolie en vitamine E dringen diep in de huid door om deze te voeden en verzachten. Neemolie heeft een antibacteriële en antischimmel werking die goed van pas komt bij eczeem. Ook ondersteunt het de huid extra omdat een huid met eczeem extra kwetsbaar is voor infecties. Gebruik deze zalf dagelijks om de huid te kalmeren en goed te verzorgen.
Heb je nu toch nog vragen over eczeem bij de kat, laat het ons dan weten. Ons team helpt je graag!