Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Hotspot kat


Wat is het en wat kun je eraan doen?

Een hotspot bij je kat is enorm vervelend voor het diertje. Het kan dan bijna niet ophouden met likken en krabben aan deze ontstoken plek. De huid ziet eruit als een pijnlijke rode schaafwond en jeukt enorm. Soms is het zelfs een open wond. In deze blog leggen we uit wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Symptomen hotspot kat

Een kat wast zich regelmatig. Het zijn nu eenmaal schone dieren. Maar het kan gebeuren dat je ziet dat je kat zich wel erg intensief aan het wassen is en voornamelijk op een enkele plek. Dan is het zaak goed op te letten, want misschien is er wel sprake van huidirritatie die kan leiden tot een hotspot.

Bij een hotspot gaat je kat veel likken en krabben aan een bepaalde plek, zelfs zoveel dat de huid kaal en rood wordt en kapot gaat. Dit komt door jeuk en huidirritatie. Maar door het vele likken raakt de huid nog meer geïrriteerd en kan deze ook nog gaan ontsteken. Hotspots ontstaan vaak op het achterlijf of op de kop van de kat.

Wanneer er niet behandeld wordt, wordt de plek steeds groter en kan de ontsteking gaan bloeden en etteren. De huid is natuurlijk kwetsbaar. Er kan zelfs een bacteriële infectie ontstaan. Het is dus zeker belangrijk om je kat te helpen en de hotspot te behandelen.

Je kunt een hotspot herkennen aan de volgende symptomen:

  • Obsessief krabben en likken aan een plek op de huid
  • Er ontstaat een natte, rode plek in de vacht
  • De kat kan ziek zijn, minder eten en koorts hebben
  • Mogelijk ook vorming van pus

Wat zijn de oorzaken van een hotspot?

De hotspot ontstaat doordat je maatje zoveel likt, krabt en bijt aan de huid. Maar dat komt doordat een onderliggend probleem huidirritatie en jeuk veroorzaakt. Dit kan veroorzaakt worden door:

Allergieën

Een hotspot kan ontstaan doordat je kat allergisch is. Dit kan zijn voor iets in de omgeving zoals schimmels, pollen of stof. Ook andere stoffen kunnen irritatie opwekken zoals parfum, wasmiddel of een luchtverfrisser. Je kunt dus kijken of je recent iets nieuws hebt gekocht en dat dan voorlopig niet meer gebruiken. Als je kat daardoor opknapt, weet je dat hij daar allergisch of overgevoelig voor is. Als er geen verbetering is kun je langsgaan bij de dierenarts om op allergieën te testen.

Behalve voor iets in de omgeving kan je kat ook allergisch zijn voor bepaalde stoffen in het voer zoals een eiwit, granen of andere toevoegingen. Om erachter te komen of dit de oorzaak is kun je een eliminatiedieet inzetten. Je kunt hierbij ook je dierenarts om advies vragen.

Parasieten

Je kat kan eveneens overmatig jeuk krijgen door parasieten zoals vlooien, teken of mijten.

Oorontsteking

Hotspots komen daarnaast ook vaak voor bij katten met oorontsteking. Het gebied rondom het oor is pijnlijk en geïrriteerd en je kat kan eraan gaan krabben. De hotspot ontstaat vaak onder het oor op de wang.

Slechte vachtverzorging

Vooral bij katten met lang haar is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Wanneer er klitten ontstaan kan de huid niet goed meer ademen en wordt deze vochtig en warm. Niet alleen kan dit gaan jeuken, maar het creëert ook de ideale omstandigheden voor bacteriën. Als je kleine huistijger aan de klitten gaat krabben kan huidontsteking ontstaan. Een hotspot bij de kat kan dus makkelijk voorkomen worden door regelmatig even de vacht te borstelen.

Pijn

Ook pijn kan een oorzaak zijn van hotspots. Katten gaan soms bijten of krabben aan pijnlijke gewrichten, waardoor de huid ontstoken kan raken.

Verveling

Verveling kan eveneens leiden tot overmatig likken of krabben aan de huid. Het bieden van voldoende uitdaging en stimulans helpt je kat geestelijk gezond te blijven. Speel dus regelmatig met hem, verstop lekkere snacks of maak een uitdagend klimparcours om het ontstaan van een hotspot bij de kat te voorkomen.

Wat te doen bij een hotspot bij je kat?

Zie jij dat je geliefde kat een hotspot heeft of dat er een dreigt te ontstaan? Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter. Als je wilt weten wat je kunt doen bij een hotspot bij je kat kun je beginnen met het wegscheren van de vacht op en rondom de plek. Dat zorgt voor meer lucht en je kunt de plek beter behandelen. Scheren is echter niet makkelijk, als je het niet goed doet kan het pijnlijk zijn voor je kat. Als het niet lukt, kun je beter even bij de dierenarts langsgaan.

Hotspot kat behandelen

De hotspot bij je kat kun je zelf behandelen met Organimal Huidspray. Deze spray breng je 4 tot 5 keer per dag aan op de ontstoken en geïrriteerde huid. Net zo lang tot de plek tot rust komt en de wond dicht gaat. De spray is op basis van colloïdaal zilver en dit werkt ontstekingsremmend en ontsmettend. Het is dus uitermate geschikt om te gebruiken bij hotspots. Zie je dat de ontsteking niet overgaat, vraag dan weer de dierenarts om advies.

Als je kat een hotspot heeft is het eveneens van belang om de achterliggende oorzaak weg te nemen. Dat betekent dus dat je moet uitzoeken waar je kat op reageert. Als dit klitten zijn dan zul je je even op de vachtverzorging moeten werpen. Heeft je maatje vlooien, dan kun je hier een goed vlooienmiddel voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld Organimal Vlooien en Teken op basis van diatomeeënaarde en neem.

Is er sprake van een allergie dan kun je je kat ondersteunen met natuurlijke middelen. Bij een geïrriteerde en ontstoken huid is Zalmolie Plus een geweldig middel. De pure essentiële vetzuren voeden en verzorgen de huid en brengen deze tot rust. Ze werken ontstekingsremmend van binnenuit en kunnen daardoor de ontstekingswaarden in het bloed omlaag brengen. Katten vinden zalmolie heerlijk dus je kunt het zo geven of door het voer doen.

Is jouw kat allergisch, dan is het een goed idee om direct ons Organimal Allergie Pakket aan te schaffen. Dit pakket bevat alles om jouw geliefde viervoeter te ondersteunen. Van het supplement Darmen in Balans, tot PEA, Propolis en Zalmolie Plus.

Weet je niet wat de oorzaak van de hotspot is, dan is het dus verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. Behandelen is natuurlijk goed, maar zolang de achterliggende oorzaak niet weggenomen is, zullen de problemen altijd op de loer liggen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over hotspots bij je kat? Vraag het ons, we helpen je graag!