Ringworm kat
Ringworm bij de kat is een van de meest voorkomende infecties van de huid. Maar wat is het dan precies en hoe herken je het? Wat is de oorzaak, hoe behandel je het (makkelijker dan je misschien denkt?) en, ook niet onbelangrijk, is ringworm eigenlijk besmettelijk? Je ontdekt er alles over in dit artikel, lees snel verder!
Ringworm bij katten
Als je het over ringworm bij katten hebt, denk je misschien wel aan wormen. Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het bij ringworm echter om een schimmelinfectie van de huid (dermatophytose). De meeste schimmelinfecties bij de kat worden veroorzaakt door schimmels van het geslacht Microsporum en Trichophyton. Bij katten wordt ringworm in 90% van de gevallen veroorzaakt door de dermatofyt Microsporum canis (M. canis).
Ringworm is dus een schimmelinfectie. Deze wordt veroorzaakt door schimmels die groeien in de dode, oppervlakkige lagen van de huid, haren en nagels. Het heet ringworm omdat het een ronde plek met schilfers is die zich langzaam uitbreidt. Met wormen heeft het dus niets te maken. En dat is nou niet per se een voordeel.
Een schimmelinfectie is namelijk erg besmettelijk. Niet alleen is ringworm erg besmettelijk tussen dieren onderling, het kan ook overgaan van katten op mensen. Indien je besmet bent met ringworm krijg je rode (ronde), vaak ruwe, plekken op de huid. Als je ringworm vermoedt bij je viervoeter dan is het dus zeker zaak om snel te handelen. Wij vertellen je waar je op moet letten en hoe je ringworm bij de kat kunt behandelen.
Ringworm kat symptomen
Opvallend aan ringworm bij de kat is dat de schimmelplek een (vaak ronde) plek is die zich langzaam uitbreidt. De plek blijft dus in principe lokaal. Heel soms blijft het daar niet bij. In dat geval doen grote delen van de huid mee en spreken we van een gegeneraliseerde schimmelinfectie. Veel voorkomende symptomen van ringworm bij katten zijn:
- Korstjes
- Rode huid
- Kale plekken
- Schilfers op de huid
Ook kan je poezenvriend last krijgen van jeuk. Vaak zien we de karakteristieke huidafwijkingen met name rond de kop en oren of rondom de pootjes en voetzooltjes. Dit zijn ook veelvoorkomende symptomen van ringworm bij katten. Hoe ernstig ringworm eruit ziet, is per kat enorm verschillend. Sommige katten hebben helemaal geen zichtbare huidafwijkingen. Meestal is er wel sprake van kaalheid, maar de ernst van de ontsteking, schilfering en jeuk kan erg variëren.
Ringworm kat oorzaak
Bij ringworm zijn het de schimmelsporen die tijdens de infectie geproduceerd worden die erg schadelijk zijn. Je miauwende vriend kan zich besmetten aan geïnfecteerde haren van soortgenoten. Zo kan je kat besmet raken door direct contact met andere dieren, maar ook wanneer hij in contact komt met besmette voorwerpen als borstels, nagelknippers of de krabpaal. Schimmelsporen zijn erg hardnekkig en kunnen, als je ze niet behandeld worden, zelfs wel anderhalf jaar lang (!) overleven.
Sporen hechten zich aan de huid waar ze ontkiemen en schimmeldraden (hyfen) vormen. Het is niet helemaal zeker hoeveel sporen en nodig zijn om daadwerkelijk ringworm te veroorzaken. Een intacte huid biedt weerstand tegen infecties. Waarschijnlijk is er een bepaalde mate van huidbeschadiging nodig om een schimmelinfectie tot stand te laten komen.
Ringworm komt vaker voor bij jonge katten (<1 jaar) en bij langharige rassen. Jonge katten hebben waarschijnlijk nog niet genoeg weerstand. Voor langharige katten is het moeilijker om de vacht goed schoon te houden. Ook wordt de huidoppervlakte minder blootgesteld aan zonlicht, wat het voor schimmels een prima plek maakt.
Ringworm kat behandelen
Wanneer er bij je huistijger ringworm is geconstateerd dan is het zaak om de infectie zo snel mogelijk te behandelen. De dierenarts kan vaststellen of het echt om ringworm gaat. Over het algemeen wordt aangeraden om de aangetaste plekken (voorzichtig) te scheren en ze vervolgens te behandelen met shampoo’s of zalfjes die een schimmeldodend product bevatten. Maar eigenlijk kun je ringworm bij je kat ook heel goed zelf behandelen en op natuurlijke wijze.
Als je meerdere poezenvrienden in huis hebt, is het zaak ook andere dieren (preventief) te behandelen. De behandeling dient op zijn minst 4 tot 6 weken consequent te worden voortgezet.
Let er op dat je ook de omgeving behandelt. Zoals gezegd kunnen schimmelsporen tot wel 18 maanden overleven. Vergeet dus niet je huis te ontsmetten zodra er ringworm is geconstateerd, maar ook wanneer je huisdier er vanaf is. Stofzuig grondig en desinfecteer de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld met verdunde bleek op basis van Ketoconazole.
Ringworm kat natuurlijk behandelen
We merken bij Organimal dat de vraag om ringworm bij de kat natuurlijk te behandelen toeneemt. Zelf zijn we dan ook enorm fan van de geneeskracht uit de natuur en vaak zijn er zeker oplossingen te vinden buiten reguliere medicatie om. Gelukkig is ringworm bij de kat effectief en op natuurlijke wijze te behandelen. De Organimal huidspray voor katten wat bestaat uit puur Colloïdaal Zilver, is bijzonder effectief tegen huidschimmel. Bovendien heeft het een verzachtende werking bij reeds bestaande wondjes en werkt het ook tegen gisten, mijten, bacteriële infecties en zelfs tegen virussen.
Het zilverwater is ook geschikt om de huid van je kat goed te verzorgen, zodat ringworm in de eerste instantie al minder kans heeft.
Kun je een schimmelinfectie voorkomen?
Door de huid van je poezenvriend goed te verzorgen en parasietvrij te houden, kun je een uitbraak van een schimmelinfectie helpen voorkomen. Het aanwezig zijn van de schimmel hoeft namelijk niet altijd voor een uitbraak te zorgen. Vaak gebeurt dit alleen wanneer de huid beschadigd is.
Ook een zwakkere weerstand kan ertoe leiden dat ringworm bij je poezenvriend de kans krijgt. Een goede weerstand begint in de maag. Het darmflora (de microbioom) is erg belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Als de afweer in orde is, hebben schimmelinfecties veel minder kans.
Je kunt je kat hierbij ondersteunen door middel van een voedingssupplement. Het 100% natuurlijke Organimal Darmen in Balans stimuleert een goede darmwerking en bevordert de darmflora. Knappe schimmelinfectie die daar nog doorheen komt.
Kom je vaker op plekken waar veel katten samen zijn, bijvoorbeeld op shows of in het kattenpension? Dan kun je je kat daarna voor de zekerheid met een (natuurlijk) schimmeldodend middel behandelen. Deel liever geen borstels en dergelijke met andere poezenbazen.
Ringworm kat: baasje blijf alert
Vermoed je ringworm bij je kat? Laat het er dan zeker niet bij zitten. De dierenarts kan door een test of met een speciale lamp vaststellen of het daadwerkelijk om ringworm gaat, zodat jij meteen kunt beginnen met het efficiënt behandelen. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten, wij helpen je graag!