Rode ogen hond
Rode ogen bij je hond is niet normaal. Wanneer je hond rode ogen heeft, kan het zijn dat het er erger uitziet dan het is, maar over het algemeen zijn rode ogen vaak wel een teken dat er iets niet goed is. Bloeddoorlopen ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Maar kan het nou eigenlijk kwaad en wat kun je als baasje doen? Wij vertellen je er alles over. Lees snel verder!
Het staat in zijn ogen geschreven
De iris van een hondenoog is erg groot. Zeker als-ie vooruit kijkt, zie je normaal gesproken weinig van de slijmvliezen eromheen. Wanneer je hond zijn ogen wegdraait, vang je vaak wel een glimp op van de slijmvliezen. Het oogwit van je viervoeter hoort normaal gesproken netjes wit te zijn. Rood slijmvlies wijst vaak op ontstekingen of irritaties. Wel kan je hond rode ogen krijgen van opwinding, dit moet echter bijtrekken wanneer de opwinding is gaan liggen.
Rode ogen bij honden zijn vaak geen spoedgeval, maar ze hebben wel jouw aandacht nodig. Rode slijmvliezen zijn een indicatie voor dat er iets mis is met de ogen van je harige kompaan. Kijk hem dus regelmatig diep in de ogen en check de conditie van zijn oogwit.
Mogelijke oorzaken rode ogen hond
Wanneer je hond rode ogen heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zeker in een omgeving waar veel zand, lang gras en/of struiken staan, is de kans groot dat er vuil in de ogen van je viervoeter terecht komt. Viezigheid als stof, zand of (gras)zaden dragen virussen en bacteriën met zich mee.
Normaal wordt vuil met behulp van het traanvocht afgevoerd. Maar wanneer je blaffende vriend net even wat minder weerstand heeft of als er (vaak onzichtbare) kleine wondjes in het netvlies zitten, kunnen bacteriën en virussen hun slag slaan. Hierdoor kan het oog ontsteken en het oogwit rood kleuren. Denk je dat een ontsteking de oorzaak is van de rode ogen bij jouw hond? Hier lees je meer over een ontstoken oog bij de hond. Mogelijke andere oorzaken van rode oogslijmvliezen zijn:
- Beschadiging door planten of takken
- Langdurige tocht of koude lucht op het oog
- Oogharen die in de ogen steken
Wat ingegroeide oogharen aangaat: er is een aandoening waarbij het ooglid van je dier de neiging heeft om naar binnen te krullen. Hierdoor prikken de haartjes eerder in het oog. Deze aandoening heet entropion. Bij beschadiging of tocht is het vaak zo dat er maar één oog rood is. Zijn bij jouw hond beide ogen rood? Dan kan een allergie of infectie de boosdoener zijn. Rode ogen bij de hond komen ook vaker voor bij dieren die moe zijn of veel stress hebben.
Te weinig traanvocht of te veel druk
Rode slijmvliezen kunnen ook nog andere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je viervoeter te weinig traanvocht produceert, waardoor de ogen uitdrogen. Deze aandoening wordt ook wel keratoconjunctivitis sicca genoemd. Het gevolg is dat er vaak een ontsteking ontstaat in het hoornvlies en de bindvliezen. Deze aandoening kan erfelijk zijn, vaak krijgen dieren er pas op latere leeftijd last van. Keratoconjunctivitis sicca kan tot blindheid leiden als het niet goed wordt behandeld.
Daarnaast kan er sprake zijn van een beschadiging in het hoornvlies of een verhoogde oogdruk. Een verhoogde oogboldruk ontstaat als het kamerwatervocht niet meer uit het oog kan worden afgevoerd. Verhoogde oogdruk wordt ook wel glaucoom genoemd en kan, als het te lang aanhoudt, blindheid veroorzaken. Vaak puilt het oog ook uit en het kan zijn dat het hoornvlies blauw of wit kleurt. Is het oog van je hond ook gezwollen en zie je troebele afscheiding? Dan kan een oogziekte de boosdoener zijn. Ga bij twijfel altijd even langs bij je dierenarts.
Derde ooglid hond
Honden hebben naast het bovenste en onderste ooglid nog een derde ooglid (ook wel membrana nictitans of knipvlies genoemd). Aan de neuszijde zit een klier van het derde ooglid. Deze klier is verantwoordelijk voor een groot deel van de traanproductie. Het komt regelmatig voor dat er problemen zijn met het derde ooglid van de hond. Normaal gesproken is het derde ooglid niet zichtbaar.
Zie je het derde ooglid en is het rood? Dikke kans dat het oog ontstoken is. De ogen voorzichtig reinigen en spoelen kan verlichting bieden. Breng ook in dit geval voor de zekerheid een bezoekje aan de dierenarts.
Hond heeft rode ogen
Wanneer je hond rode ogen heeft, is er als baasje gelukkig genoeg wat je kunt doen. Het is belangrijk om eerst de oorzaak van de roodheid te achterhalen, zodat je het probleem bij de kern kunt aanpakken. Indien de rode ogen bij je hond worden veroorzaakt door een ontsteking dan kan het helpen om de ogen goed schoon te houden en regelmatig uit te spoelen. Dat kan met een schone doek met gekookt water (eerst laten afkoelen).
Je kunt de ogen ook spoelen met Colloïdaal Zilver. Zilverwater, zoals dit middel ook wel wordt genoemd, staat bekend om de sterke antibacteriële en antivirale werking. Het Organimal Colloïdaal Zilver is 100% natuurlijk en kun je dus met een gerust hart in de ogen van je hond druppelen. Het is zeer effectief en prikt niet.
Om rode ogen bij je hond te voorkomen, is het soms zinvol om het immuunsysteem van je buddy op te krikken. Zo hebben bacteriën en virussen minder kans.
Rode ogen hond, houd een oogje in het zeil
Wanneer je hond rode ogen heeft, kan het zijn dat ie gewoon moe is of last heeft van stress. Maar er kan ook een andere (medische) oorzaak zijn. Heeft jouw viervoeter rode ogen? Dit is geen reden om in paniek te schieten, maar het is zoals gezegd wel een teken dat er iets niet goed zit. Houd het oog goed schoon en spoel regelmatig. Houd de ontwikkeling goed in de gaten en check bij twijfel altijd met de dierenarts. Heb je nog vragen over rode ogen bij je hond of over onze producten? Neem gerust contact met ons op, we helpen jou en je viervoeter met liefde verder!
Veelgestelde vragen over rode ogen bij honden
Kan ik de ogen van mijn hond zelf schoonmaken?
Ja, je kunt de ogen van je hond zelf schoonmaken met een oogreiniger voor honden of wat colloïdaal zilver.Breng wat oogreiniger aan op een gaasje of wattenstaafje en veeg zachtjes over de oogleden en het oogwit. Vermijd het aanraken van het hoornvlies (de heldere voorkant van het oog.
Is het erg als mijn hond rode ogen heeft?
Rode ogen kunnen een teken zijn van verschillende aandoeningen, variërend van milde irritatie tot ernstige oogziekten. Als uw hond rode ogen heeft in combinatie met andere symptomen, zoals jeuk, afscheiding, of pijn, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen.
Kan ik oogdruppels voor mensen gebruiken bij mijn hond?
Nee, je mag geen oogdruppels voor mensen gebruiken bij jouw hond. De ingrediënten in oogdruppels voor mensen kunnen schadelijk zijn voor de ogen van je hond. Gebruik colloïdaal zilver of oogdruppels die speciaal zijn ontworpen voor honden.
Wat zijn de symptomen van een ernstige oogziekte bij mijn hond?
De symptomen van een ernstige oogziekte bij je hond kunnen zijn:
- Roodheid, zwelling en pijn van de ogen
- Afscheiding uit de ogen
- Gevoeligheid voor licht
- Wazig zien
- Verlies van gezichtsvermogen
Als je hond een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.