Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Oogdruppels hond

Oogdruppels hond


Wanneer en hoe te gebruiken?

Of het nu gaat om het toedienen van medicijnen of om het schoonmaken van de ogen, vrijwel iedereen die een hond heeft zal wel eens oogdruppels bij de hond moeten gebruiken. Dit vinden onze viervoeters echter niet zo fijn. Het toedienen van oogdruppels bij honden kan dan ook een lastig proces zijn. In dit artikel vertellen we je daarom wanneer en hoe je het beste kunt druppelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wanneer oogdruppels bij je hond gebruiken?

Iedere hondeneigenaar zal wel eens met oogdruppels te maken krijgen. Dit komt omdat er vele verschillende redenen zijn om oogdruppels bij onze hond te gebruiken. Sommige oorzaken zijn vrij makkelijk te verhelpen, zoals bijvoorbeeld een irritatie of ontsteking. Anderen zijn echter oogaandoeningen die erfelijk en/of onherstelbaar zijn. Hieronder zetten we de meest belangrijke oogaandoeningen op een rijtje waarbij oogdruppels voor je hond kunnen helpen.

Entropion en ectropion

Entropion en ectropion zijn aandoeningen die te maken hebben met de oogleden. In het eerste geval is het ooglid van je viervoeter naar binnen gedraaid waardoor de wimpers het oogwit kunnen beschadigen.In het tweede geval is het ooglid naar buiten gedraaid waardoor het oog minder goed kan sluiten en dus meer kans heeft op ontstekingen. Entropion en ectropion zijn aandoeningen die, hoewel druppels en zalfjes ook worden gebruikt, in de meeste gevallen operatief worden verholpen.

Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

De meest voorkomende oogaandoening, en ook de voornaamste reden voor het gebruik van oogdruppels bij honden, is een ontsteking van het bindvlies. Dit type ontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals tocht, allergieën of infecties. Het is te herkennen aan pus of vuil in de ooghoek, het veelvuldig knipperen met de ogen, gezwollen oogleden en rode ogen. Afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking bepaalt de dierenarts de behandeling. In de meeste gevallen zal de dierenarts een antibioticazalf of oogdruppels voor je hond voorschrijven.

KCS (Keratoconjunctivitis Sicca) 

KCS is een aandoening aan het oog die ook vrij regelmatig voorkomt. De aandoening houdt in dat je hond te weinig traanvocht produceert waardoor de slijmvliezen en het hoornvlies van het oog geïrriteerd en ontstoken raken.  De aandoening is meestal het gevolg van een probleem met de traanklieren, welke worden afgebroken door het immuunsysteem. De symptomen zijn vrijwel gelijk aan die van een bindvliesontsteking, maar meestal is er ook sprake van een blauw-witte waas op het oogoppervlak. De dierenarts kan de ziekte eenvoudig identificeren door het testen van de traanproductie. Wanneer de aandoening tijdig wordt vastgesteld dan valt deze goed te behandelen. Dit gebeurt door het stimuleren van de traanproductie met een zalf of het vochtig houden van het oog met oogdruppels voor de hond. Een ontsteking wordt daarnaast vaak behandeld met antibioticazalf.

Oogdruppels hond ontsteking

Wanneer je hond een ontsteking heeft kunnen oogdruppels een goede uitkomst bieden. Zodra je denkt dat je trouwe viervoeter last heeft van een infectie of aandoening aan het oog, dan is het verstandig om eerst een bezoek te brengen aan de dierenarts. Deze zal vaststellen of er inderdaad sprake is van een ontsteking of van een andere oogaandoening.  Afhankelijk van het probleem en oorzaak zal de dierenarts een behandeling voorstellen. In het geval van een ontsteking zal hij oogdruppels voor je hond voorschrijven of een antibiotische zalf. Deze middelen bevatten echter chemische stoffen welke, hoewel ze hun werking zullen doen, de gezondheid van je huisdier weer op andere manieren kunnen benadelen. Het kan daarom soms verstandiger zijn om eerst naar alternatieven te kijken. Een goed en natuurlijk alternatief voor oogdruppels voor honden is bijvoorbeeld colloïdaal zilver.

Colloïdaal zilver

Colloïdaal zilver, wat ook wel bekend staat als zilverwater, is een natuurlijke oplossing met een antibacteriële en antivirale werking. Het kan dan ook gezien worden als een soort van natuurlijk antibioticum en dit product kan daarom goed worden gebruikt als oogdruppels voor je hond.  Dit kan voor het schoonmaken van de ogen, in het geval van oogontsteking of ter preventie ervan. Door juist gebruik kunnen verdere of nieuwe ontstekingen worden tegengegaan. Let er wel op dat je kiest voor zilverwater van goede kwaliteit, dat wil zeggen, echt colloïdaal zilver en niet voor ionisch zilver. Deze beschikt namelijk niet over dezelfde werking. Colloïdaal zilver prikt niet en is zeer effectief en dat maakt het dus prima te gebruiken als natuurlijke oogdruppels voor jouw hond.

Mocht je op zoek zijn naar een kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk product voor het schoonmaken en ontsmetten van de ogen van je huisdier, dan kan Organimal Colloïdaal Zilver een uitstekend alternatief zijn voor chemische oogdruppels.

Hoe oogdruppels bij honden aanbrengen

Het gebruiken van oogdruppels voor honden bij ontsteking kan vervelend zijn voor je hond en daarom ook ongemakkelijk voor jezelf. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucjes die het proces wat kunnen vergemakkelijken. De dierenarts zal deze instructies waarschijnlijk ook aan je meegeven.

  • Stap 1: In de eerste plaats is het belangrijk dat het oog van je trouwe viervoeter schoon is. Is dit niet het geval dan kun je gekookt en afgekoeld water en een schoon gaasje of doekje gebruiken om het oog voorzichtig schoon te maken.
  • Stap 2: Je kunt de oogdruppels daarna aanbrengen door het hoofd van je dier met een hand omhoog te brengen en vast te houden.
  • Stap 3: In de andere hand houd je de oogdruppels vast en laat je de palm rusten op de wang. Op deze manier is het makkelijker te richten en je hand stil te houden.
  • Stap 4: Til het bovenste ooglid wat omhoog en druppel de benodigde hoeveelheid in het oog. Let wel op want het is belangrijk dat de applicator het oog van je huisdier niet aanraakt.
  • Stap 5: Wanneer de druppels zijn aangebracht dan sluit je het oog van je hond en masseer je deze zachtjes zodat de druppels goed over het oog worden verdeeld.

Oogontstekingen voorkomen

Zoals genoemd zijn oogontstekingen veel voorkomend bij onze trouwe viervoeters.  Hoewel ze niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans erop te verminderen.  Het meest voor de hand liggend is het goed schoonhouden van de ogen. Dit kun je doen door ze schoon te maken met afgekookt water op een gaasje of doekje en ook door preventief gebruik te maken van colloïdaal zilver – in de vorm van oogdruppels. (Wanneer je kiest voor zilverwater om het oog preventief schoon te houden raden wij aan om dit maximaal 2 x per week te doen om ophoping van de nano zilverdeeltjes in de ogen te voorkomen. Of er daadwerkelijk sprake is van ophoping is nooit aangetoond. Dit advies is puur uit voorzorg.)  Probeer daarnaast de haren rondom het oog van je hond kort te houden en het dier niet op de toch te laten staan of liggen.

Ten slotte, de kans op ontstekingen kan verminderd worden door het verbeteren van het immuunsysteem van je hond.  Dit kun je eenvoudig doen door het gebruik van supplementen zoals multivitaminen en probiotica. Voor deskundig advies kun je terecht bij onze specialisten.

Heb je nog verdere vragen over oogdruppels voor honden of over andere zaken? Neem dan ook gerust contact met ons op.  Wij helpen je graag verder!