Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Ontstoken oog hond


Herkennen en behandelen
Jeuk, roodheid, pus: een oogontsteking is een vervelend ongemak. Bij een ontstoken oog van je hond is het oogslijmvlies aangetast. Een andere naam voor deze aandoening is conjunctivitis. Als een hond een ontstoken oog heeft, is dat niet altijd direct duidelijk voor zijn baasje. Daarom is het belangrijk om alert te blijven als het gaat om de gezondheid van je hond. Een oogontsteking bij een hond is een ontzettend veel voorkomende kwaal en is gelukkig niet al te gevaarlijk. Met de juiste zorg is jouw trouwe viervoeter al gauw weer de oude en met onze tips op deze pagina kun je een volgende ontsteking eenvoudig voorkomen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

De oorzaken van een ontstoken oog bij een hond

Een ontstoken oog bij een hond kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: infectieus en niet-infectieus. Met infectieuze oorzaken bedoelen we ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen. Vaak is er alleen sprake van één ontstoken oog bij de hond, maar het kan ook zijn dat het beestje last heeft van beide ogen. In dat geval is er meestal sprake van een infectieuze oorzaak of een allergie. Niet-infectieuze oorzaken zijn veel uiteenlopender dan infectieuze oorzaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Trauma
  • Grasaren
  • Allergieën
  • Irriterende stoffen (bijv. Zand of rook)

Spelen in het zand, tegen een struik aanlopen, lange haren die in het oog prikken: een ontsteking ligt overal op de loer. Niet gek dus, dat veel honden last hebben van deze kwaal. Gelukkig hoef je jouw trouwe viervoeter niet de hele dag binnen te houden om een ontstoken oog bij je hond te voorkomen. Er zijn genoeg manieren om een ontsteking te voorkomen en behandelen, zonder dat je de levensstijl van je hond al te veel aan hoeft te passen. Hij kan lekker blijven spelen, zonder continu last te hebben van een jeukend of pijnlijk oog. Het kan ook zo zijn dat jouw hond een ontstoken oog heeft die veroorzaakt wordt door een allergie. In dat geval is het niet alleen nuttig om de ontsteking van het oog, maar ook de algehele allergie te behandelen.

Symptomen van een oogontsteking bij een hond

Een oogontsteking bij honden heeft verschillende symptomen. Naarmate het beestje langer met een ontsteking blijft lopen, kunnen de symptomen verergeren. Daarom is het goed om de ogen eens in de zoveel tijd te controleren en altijd alert te blijven. Lijkt het de laatste tijd alsof je hond zijn of haar ogen veel dichtknijpt? Dit kan een symptoom zijn van een ontstoken oog. Je hond heeft bij een ontsteking vaak last van jeuk en viezigheid en door het oog dicht te knijpen kan deze de irritatie verlichten. Andere symptomen van ontstoken ogen bij een hond zijn onder andere:

  • Tranende, slijmerige of pussige ooguitvloeiingen en de vorming van een traanstreep: één van de duidelijkste kenmerken van een ontstoken oog bij een hond is een uitvloeiing. Meestal begint het met tranen, maar naarmate de ontsteking verergert krijgt de hond last van een troebele, slijmerige substantie in het oog en soms zelfs pus in en rondom het oog. Hierdoor kan je hond ook minder goed kijken. Deze uitvloeiingen kun je schoonhouden met afgekookt water, wat ook het zicht verbetert en de irritatie vermindert.
  • Roodheid en zwelling van de slijmvliezen en een zichtbaar derde ooglid: naarmate de ontsteking langer aanhoudt, worden de ogen rood en gezwollen. Lijken de ogen van jouw hond rood en gezwollen? Dan is het verstandig om langs de dierenarts te gaan.
  • Met de poot wrijven langs het oog of ergens tegenaan schuren: net als bij mensen jeukt een ontstoken oog bij je hond enorm. Deze wil dan ook wrijven tegen het oog om als het ware te “krabben”. Let hier goed op, want op deze manier kan er nog meer vuil in het oog terecht komen en kan de ontsteking verergeren.
  • Lusteloosheid en ziekheid: als de ontsteking lang aanhoudt kan een hond zich hier echt rottig van voelen. Onderneem daarom direct actie om je viervoeter zo snel mogelijk weer op de been te krijgen.

Een ontstoken oog bij uw hond verzorgen

Vermoed je dat jouw hond met een ontstoken oog kampt? Dan is het altijd verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Deze zal kijken of er inderdaad sprake is van een oogontsteking of dat je hond misschien last heeft van een andere oogaandoening. Gelukkig is een ontstoken oog bij een hond goed te verzorgen. Vaak schrijft de dierenarts medicatie voor om te ontsteking te remmen en de symptomen te verminderen. Oogdruppels worden voor een hond met een ontstoken oog vaak voorgeschreven en ook een zalf met een hoog vitamine A gehalte staat vaak op het recept. Maar je kunt een simpele oogontsteking ook eerst zelf op natuurlijke wijze behandelen. Een zeer effectief middel om de ogen te verzorgen is colloïdaal zilver.  Dit is een veelgebruikt middel voor oog- en oorontstekingen en andere zaken vanwege de antibacteriële en antivirale werking (wetenschappelijk aangetoond). Ook wordt het vaak ingezet bij het behandelen van wondjes. Toch is dit colloïdaal zilver ook een beetje een vergeten middel geworden. Opmerkelijk want voor de tijd van penicilline was dit in de Verenigde Staten een officieel geregistreerd medicijn. Het fungeerde als een antibioticum maar het is veel minder schadelijk. Ook  bijt het niet wanneer je het in de ogen of op open wondjes druppelt.  Natuurlijk kun je ook de ogen schoonmaken met gekookt water of kamille thee. Dit zijn de bekendste methoden waar velen met succes op terugvallen.  De kans is groot dat je via het gebruik van natuurlijke middeltjes na een paar dagen  zult merken dat de ernst van de ontsteking vermindert. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam om alsnog een dierenarts te bezoeken. Mocht je hond vaker last zijn ogen hebben kun je deze natuurlijke middelen altijd preventief inzetten. Ook is het dan tijd om te kijken of de weerstand van de hond wel op orde is. Een goede multivitamine kan hierbij helpen.

Ontstoken ogen bij een hond voorkomen

Een ontstoken oog bij een hond is hartstikke vervelend en gebeurt vaker dan je denkt. Gelukkig zijn er allerlei manieren om deze kwaal te voorkomen. Houd de ogen van je hond goed schoon, en veeg ze af en toe schoon met een nat watje. Laat je hond niet op de tocht staan en houd de haren rondom de ogen kort om irritatie te voorkomen. Tot slot kun je de weerstand van je hond verbeteren om de kans op infectieuze ontstekingen of allergieën te verminderen. Multivitaminen en probiotica bieden hiervoor dé uitkomst!  Onze deskundige specialisten helpen graag met het kiezen van het beste product voor jouw trouwe viervoeter. Heb je verder nog vragen over een oogontsteking bij honden of andere zaken? Neem dan gerust contact met ons op!

Veelgestelde vragen over ontstoken ogen bij honden


Wat zijn de langetermijneffecten van een onbehandelde oogontsteking bij een hond?

Onbehandelde oogontstekingen bij honden kunnen leiden tot ernstige complicaties, waaronder chronische pijn, verminderd zicht of zelfs volledige blindheid. Langdurige ontsteking kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van littekenweefsel op het oog, wat de conditie van het oog verder kan verslechteren. Behandel een geinfecteerd dus direct wanneer je de eerste symptomen ziet.


Kunnen oogontstekingen bij honden besmettelijk zijn voor andere huisdieren of mensen?

Of een oogontsteking bij honden besmettelijk is voor andere huisdieren of mensen, hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie, kan deze in sommige gevallen overdraagbaar zijn. Het is altijd verstandig om goede hygiënepraktijken te handhaven en bij twijfel advies te vragen aan een dierenarts.


Hoe effectief zijn natuurlijke remedies vergeleken met traditionele medicatie bij de behandeling van oogontstekingen bij honden?

De effectiviteit van natuurlijke remedies vergeleken met traditionele medicatie varieert per individuele hond en de specifieke oorzaak van de ontsteking. Terwijl sommige honden enorm goed kunnen reageren op natuurlijke behandelingen, kunnen anderen mogelijk meer baat hebben bij traditionele medicijnen zoals antibiotica of steroïde oogdruppels. Een dierenarts kan het beste advies geven over de meest effectieve behandelingsoptie voor een specifieke situatie, vaak na een diagnose te hebben gesteld op basis van onderzoek en tests.


Zijn er preventieve maatregelen specifiek voor honden die gevoelig zijn voor terugkerende oogontstekingen?

Voor honden die gevoelig zijn voor terugkerende oogontstekingen, kunnen preventieve maatregelen zoals regelmatige oogreiniging, het vermijden van irriterende stoffen, en het onderhouden van een goede algemene gezondheid en immuniteit helpen. Dit kan onder meer door een gebalanceerd dieet, voldoende beweging, en eventueel supplementen.