Pillen geven hond
Helaas ontkomen we er niet altijd aan. Het geven van een pil aan je geliefde hond. Het kan een behoorlijk klusje zijn, dat soms voor beide partijen vooral erg vermoeiend is. In dit blog geven we tips om het toedienen van een pil aan je hond makkelijker te maken. Het liefst zouden we het geven van een pil aan onze hond vermijden en het arme beest en onszelf de ellende besparen. Het welzijn van het dier staat natuurlijk voorop en soms zijn daar nu eenmaal supplementen of medicijnen voor nodig. Daarom is het geven van een pil aan je hond soms nu eenmaal onvermijdelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ontwormingskuur, vitaminen of een pijnstiller voor je hond. Als het bij af en toe een pilletje blijft zal de ellende eromheen doorgaans wel meevallen. Sommige honden en bepaalde rassen, zijn toegeeflijker als het op het ingeven van tabletten aankomt dan andere. Ook bij het frequenter toedienen van pillen aan je hond, kan het gebeuren dat je trouwe viervoeter een ware aversie ontwikkelt. Wij delen een aantal technieken met je, om het geven van orale medicijnen aan je hond zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Pillen geven via de bek
We beginnen met de meest voor de hand liggende oplossing, die echter wel een beetje techniek vereist. Dit is een methode die vaak bij de dierenarts wordt gebruikt. Belangrijk hierbij is dat je rust en vertrouwen uitstraalt. Wind je hond niet op en laat hem rustig gaan zitten. Open de bek door de bovenlip tegen de kiezen te duwen. Op het moment dat hij de bek opent, zal de lip over de kiezen heen vallen. Zo zal je hond niet zo snel de bek weer dichtdoen om te voorkomen dat hij op zijn lip bijt. Stop nu de tablet achter in de keel en houd de bek dicht met de kop licht omhoog
- Wacht tot de hond slikt, eventueel kun je zachtjes met de hand over de keel wrijven om het slikken en het slikreflex te bevorderen.
- Bij echte wildebrassen kan het nodig zijn de hond tussen de benen te nemen met je knieën achter de schouders, zodat de hond moet blijven zitten. Kleine honden kunnen eventueel in een doek gewikkeld worden als dat nodig is.
- Beloon het ingeven van medicijnen aan je hond achteraf met een koekje en/of aandacht. In dit geval zal je hond het ingeven van tabletten snel minder negatief gaan zien en er positieve associaties mee verbinden.
Pillen toedienen in voedsel
De meeste honden accepteren tabletten in een stukje voedsel, of door het natvoer, mits goed verstopt. Erg goed om hiervoor te gebruiken is bijvoorbeeld leverworst, daar valt een tablet niet gemakkelijk uit. Bovendien kun je de pil eenvoudig in de leverworst verstoppen, door er een hapklaar balletje van te maken. Soms kan het handig zijn de tablet te vermalen, zo laat de tablet zich ook beter door het natvoer mengen. Check wel altijd eerst met de verstrekker van de pillen of je het pilletje mag verpulveren. Niet alle pillen zijn hiervoor geschikt!
Sommige honden zullen, nadat ze de pil doorgeslikt hebben, toch door hebben dat er iets niet helemaal pluis was en de volgende keer het eten weigeren. Wees dan zo creatief mogelijk door de pil elke keer weer in iets anders te verstoppen. Wat ook erg goed werkt is de truc met de 3 stukjes worst, ook bekend als de spekjes methode:
- Leg 3 stukjes worst of ander lekkers klaar, 1 met en 2 zonder tablet.
- Enthousiasmeer je hond en begin met een stukje worst zonder tablet.
- Maak de hond daarna enthousiast voor het 2e stukje (met tablet). Blijf hierbij net zo cool, vrolijk en vooral zelfverzekerd als je was bij het eerste stukje.
- Wanneer je het 2e stukje worst geeft, houd je meteen het 3e stukje zichtbaar in de aanslag.
- Je viervoeter zal zo snel het 2e stukje opeten om ook het 3e stuk (zonder tablet) te pakken, dat hij niet eens in de gaten heeft dat er in het 2e stukje een tabletje zat.)
Pillenschieter
Mocht het met het toedienen van eten toch niet helemaal lukken, of heeft je hond wellicht een speciaal dieet dan is de pillenschieter nog een mogelijk redmiddel. Deze techniek wordt vaak gebruikt door dierenartsen. Een pillenschieter is een soort mini (water)pistool. Afhankelijk van het type vul je de pillenschieter wel of niet met water en doet de pil in klemmetje. Je opent daarna de bek van je hond, steekt hem zo ver mogelijk naar achteren en schiet zo het pilletje achterin de keel. Ook bij deze techniek is positief belonen na afloop van belang en bevorderlijk voor in de toekomst.
Tip: Een ander handigheidje voor wanneer je een slim weigeraartje hebt, is de tablet vermalen en met water in een spuitje in het bekkie toedienen.
Als het echt niet lukt
Het kan gebeuren dat het zelf toedienen van pillen bij je hond echt niet lukt. Dat je alles geprobeerd hebt maar dat jouw hond zich letterlijk en/of figuurlijk niet laat beetnemen. Schroom vooral niet en overleg in dit geval altijd met je dierenarts. Je dierenarts zal er heus mee bekend zijn dat in sommige gevallen de geforceerde methode een drama is. Sommige medicatie kan ook prima via een injectie of via het drinkwater toegediend worden. Hiernaast kan soms de arts of assistent helpen om de pil alsnog toe te dienen.
Dit is natuurlijk duurder, tijdsintensiever en ook niet per se prettiger voor je hond, maar het kan een oplossing zijn. Soms zijn supplementen en/of medicijnen voor een hond gewoon nodig. Ook al is het maar omdat een hond jeuk heeft: konden we ze maar zeggen dat we alleen willen helpen. Maar als het met deze tips dan toch eindelijk gelukt is en een fitte hond je met zijn grote ogen aankijkt, weten we meteen weer waar we het voor doen. Hebben onze tips geholpen of heb je ervaringen die je wilt delen, laat het ons weten in een reactie.