Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Koorts bij honden

Koorts bij honden


Net als mensen kunnen ook honden koorts hebben. Koorts bij honden, ook wel pyrexie genoemd, is eigenlijk niets meer dan een hogere lichaamstemperatuur dan normaal. Koorts bij honden heeft niet altijd een aanwijsbare oorzaak, maar is – net als bij mensen – vaak een reactie op een bacteriële of virale infectie, virussen, parasieten en andere micro-organismen. Toch is het nog knap lastig om bij honden de werkelijke oorzaak van koorts te achterhalen als deze niet voor de hand ligt. Immers de symptomen behorende bij een bacterie of virus zijn makkelijk te herkennen, maar voor het diagnosticeren van allergieën, abcessen en tumoren zijn vaak meerdere en diepgaande onderzoeken nodig.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Normale lichaamstemperatuur hond

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 36,5 en 38,5, maar wanneer heeft een hond koorts? Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.

Oververhitting vs. koorts bij honden

Koorts bij honden moeten we niet verwarren met oververhitting. Honden kunnen namelijk niet zweten zoals mensen om overtollige warmte kwijt te raken. Als honden hun warmte kwijt willen, gaan ze hijgen. Ook kunnen ze hun warmte kwijtraken via de voetzolen.

Als het buiten warm is, ligt oververhitting bij honden op de loer. Honden die oververhit raken hijgen en kwijlen heel erg veel, zijn sloom en hebben een lichaamstemperatuur van 40,5 tot 42 graden. Door oververhitting kunnen honden buiten bewustzijn raken. Zorg op warme zomerdagen altijd voor voldoende schaduw, genoeg vers water en vermijd lange wandelingen op het heetst van de dag.

TIP

Koel je hond af met lauw (!) water als hij oververhit is. Pas op met koud water. Koud water kan leiden tot onderkoeling.

Hoe weet je of een hond koorts heeft

Als we het hebben over koorts bij honden dan zien we veel gelijkenissen met ons mensen. Maar hoe weet je of een hond koorts heeft. Een hond met koorts vertoont vaak een of meerdere van de onderstaande symptomen:

  • Hogere lichaamstemperatuur
    Warme oren en een warme, droge neus zijn geen goed teken. De neus van een hond moet koud en nat zijn.
  • Versnelde hartslag en ademhaling zonder zich ingespannen te hebben
  • Rillerig zijn
    Net als bij mensen kan een hond met koorts staan rillen, maar dan niet van de kou maar van de koorts.
  • Verminderde eetlust

Is je hond normaal gesproken een goede, lekkere eter en laat hij nu zijn eten staan en trekt hij (bij wijze van spreken) zijn neus op als je hem een koekje aanbiedt, dan is er iets aan de hand.

  • Lusteloos
    Is je hond niet vooruit te branden omdat ie zich “slap” voelt, wees dan alert. Bij aanhoudende lusteloosheid bel altijd de dierenarts.
  • Rode ogen
    Het hebben van rode ogen kan duiden op koorts of een oogontsteking.
  • Te weinig drinken waardoor uitdroging op de loer ligt

Wist je dat?

Koorts goed is voor dieren? Het verhoogt het immuunsysteem en remt de groei van de bacteriën die de infectie veroorzaken.

Oorzaken koorts hond

Er zijn verschillende soorten ziekten, infecties en virussen die koorts veroorzaken bij honden. Een aantal zullen we hier nader toelichten.

  1. Vaccinatie
    Het is normaal als je hond 24 tot 48 uur na een enting symptomen van koorts vertoont. Dit is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam; het immuunsysteem van je hond wordt geactiveerd.
  2. Infecties
    Bacteriële, virale en schimmelinfecties zijn wellicht de grootste boosdoeners als we het hebben over veroorzakers van koorts bij honden. Een infectie kan overal in het lichaam zitten, zoals de longen, nieren, tandvlees, hersenen of zelfs de huid. De symptomen van koorts bij een hond verschillen per soort infectie.
  3. Toxines
    We hopen allemaal dat je hond nooit giftige stoffen inneemt/inademt, maar toxines kunnen leiden tot koorts bij honden.
  4. Koorts van onbekende oorsprong
    Dit klinkt wellicht wat vaag, maar dit bedoelt men wanneer de oorzaak van koorts bij honden niet direct aanwijsbaar is. Bijvoorbeeld als het gaat om het immuunsysteem, problemen met het beenmerg en kanker.

Koorts meten hond

Vermoed je dat jouw hond koorts heeft, dan kan je de lichaamstemperatuur eenvoudig opmeten. Om de koorts te meten van je hond kun je een anale thermometer gebruiken. Til voorzichtig de staart op van de hond en duw de thermometer voorzichtig zo’n 2 centimeter in het anaalkanaal van de hond. Maak de thermometer altijd na gebruik grondig schoon. Zo voorkom je dat virussen of infecties verspreid worden.

Koorts hond medicatie en behandeling

Is de oorzaak van de koorts bij je hond achterhaald, dan kan de behandeling beginnen. De behandeling is erop gericht dat de hond volledig herstelt, zijn energie weer terugkrijgt en verergering van de symptomen wordt tegengegaan. Het herstel kan dagen, maar soms ook weken tot maanden duren. Een manier om de koorts te verlagen is om de poten en oren af te koelen met een lauwe doorweekte (hand)doek. Tevens is het van belang dat je hond blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Zakt de koorts niet, neem dan contact op met de dierenarts. Koorts bij je hond veroorzaakt door een bacteriële infectie wordt meestal met medicatie bestreden. De dierenarts zal ik dat geval vaak een antibioticakuur voorschrijven.

LET OP

Volg altijd de aanwijzingen op van de dierenarts, maak de kuur af ook als de symptomen van de koorts bij je hond zijn afgenomen.

De hondengriep, feit of fabel?

Feit. De hondengriep bestaat echt en is een besmetting afkomstig van het H3N8-virus. Een virus dat oorspronkelijk van paarden komt.

Het immuunsysteem van je hond

Geef je hond de rust die het nodig heeft als hij ziek is en zorg dat hij voldoende hoogwaardige voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is normaal dat de eetlust minder is bij koorts. Twijfel je of je hond genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dan is het geven van 100% natuurlijke, aanvullende voedingssupplementen een goede keuze.

LET OP

Voedingssupplementen verlagen de koorts niet, ze dragen bij aan het verbeteren van het immuunsysteem ofwel de weerstand van je hond.