Diarree kat
Efficiënt aanpakken
Heeft je kat last van diarree? Een vervelend kwaaltje, maar wat zijn nu precies de oorzaken van diarree bij katten? En wat kun je doen om de dunne ontlasting bij je kat te stoppen? Soms is de oorzaak van diarree bij katten snel te achterhalen, maar vaak is het heel lastig om de echte oorzaak aan te wijzen. Naast het feit dat het erg vervelend is, is het vooral ook een signaal om serieus te nemen. Een kat heeft normaal 1 tot 2 maal per dag goed gevormde ontlasting. Bij een kat met een verstoorde stoelgang, ziet dit er vaak heel anders uit. Wanneer is ongewone ontlasting bij je kat vooral vervelend, en wanneer is diarree bij je kat iets om je zorgen over te maken? Je leest er alles over op deze pagina.
Verschillende soorten diarree bij katten
De ene diarree bij katten is de andere niet. De normale ontlasting van een kat is goed gevormd en heeft een bruine kleur. Bij een kat met diarree is de ontlasting vaak zacht of zelfs waterig, en kan de kleur lichter zijn dan normaal. Ook kan er vers bloed of wat slijm zichtbaar zijn. Heeft jouw kat deze problemen met zijn ontlasting? Dan is het goed om te weten dat we twee verschillende soorten van diarree bij de kat onderscheiden. Een ander veel voorkomend probleem is verstopping, oftewel obstipatie bij de kat.
Acute diarree bij de kat
Acute diarree komt niet zo vaak voor bij de kat. We spreken van acute diarree als deze korter duurt dan een week maar ook als deze niet structureel terugkerend is.
Als je kat een veranderde stoelgang heeft, en ook koorts (meer dan 39,5 °C), niet meer drinkt of eet en misschien zelfs overgeeft, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Zeker als je kat uitgedroogd is, is professionele hulp nodig. De meest voorkomende verschijnselen van uitdroging zijn:
- Je kat is sloom en heeft geen trek
- De binnenkant van de lippen is plakkerig
- Een huidplooi verdwijnt heel langzaam of helemaal niet
- De kat voelt kouder aan dan normaal
- De hartslag is hoger dan normaal.
Mogelijke oorzaken van acute diarree
- Iets verkeerds eten. Dit kan iets zijn dat bedorven was of iets dat je kat niet gewend is te eten (bijvoorbeeld een snack tijdens een feestje).
- Een infectie met een virus. Een virale infectie die tot diarree bij katten leidt, komt vaak voor. De bekendste virussen die dit veroorzaken, zijn het Rotavirus, het Coronavirus en kattenziekte.
- Parasitaire infecties. Diarree bij katten, kan door parasieten worden veroorzaakt. De meest voorkomende parasieten zijn wormen en Giardia.
- Een invaginatie. Dit zien we met name bij kittens met diarree. Bij een invaginatie stulpt een stuk darm in een ander stuk darm. Vaak is het zo dat de dunne darm instulpt in de dikke darm. Een invaginatie kan met een echo zichtbaar worden gemaakt. Een invaginatie dient geopereerd te worden.
- Het eten van een vreemd voorwerp. Dit betekent dat je kat iets heeft gegeten, dat hij niet kan verteren. Bijvoorbeeld een stuk speelgoed, een kledingstuk etc. Als je kat een vreemd voorwerp heeft gegeten, vraagt dit om een operatie of behandeling met behulp van een endoscopie.
Meestal is de kat gezondheid van je kat goed genoeg om diarree op eigen kracht te boven te komen. Vaak is het een kwestie van uitzieken. Je kunt het spijsverteringsstelsel van je kat op een veilige manier ondersteunen door een goede probiotica te geven, de juiste prebiotische voeding te geven en eventueel te ondersteunen met kruidensupplementen.
Geef je kat licht verteerbaar voer, verschoon de kattenbak regelmatig en zorg dat je kat voldoende drinkt. Men kan ook een stopmiddel gebruiken om ervoor te zorgen dat de kat minder last heeft van de verschijnselen. Let wel, dit is een middel op de diarree bij je kat te stoppen, de oorzaak aanpakken doet het niet. Houd je ook altijd aan de dosering, omdat een stopmiddel kan lijden tot obstipatie bij de kat. Sowieso een goed moment om even stil te staan bij medicatie voor diarree bij katten.
Regulaire medicatie gaat vaak gepaard met bijwerkingen. De vraag is hierbij altijd of het middel opweegt tegen de kwaal.
Chronische diarree bij de kat
Chronische diarree komt regelmatig voor bij katten. Als je kat klachten heeft die langer dan drie weken duren, of regelmatig terugkeren, raden wij je aan om contact te zoeken met een dierenarts. De kans dat je kat spontaan geneest is dan namelijk klein. Het is verstandig om de oorzaak van de problemen op te sporen en te behandelen voordat je kat nog zieker wordt. We spreken van chronische diarree bij katten als:
- De verstoorde ontlasting bij katten 7-10 dagen aanhoudt.
- Je kat diarree heeft die iedere keer weer terugkomt. Iedere kat heeft wel eens iets dunnere ontlasting. Het is lastig om een grens aan te geven wanneer diarree bij katten chronisch is. Indien je kat iedere maand klachten heeft is dit geen normaal verschijnsel.
Als je kijkt naar de verschillende oorzaken van chronische diarree bij de kat, speelt voeding hierbij een belangrijke rol. Normaal zullen klachten als gevolg van verkeerde voeding met een paar dagen herstellen. Echter, als je kat steeds voeding krijgt die hij niet goed verdraagt, kunnen klachten blijven of steeds terugkomen. Het niet goed verdragen van voeding kan een intolerantie zijn, bijvoorbeeld voor melk. De meeste katten verdragen geen melk of krijgen dunne ontlasting van melk omdat ze de enzymen missen om het af te breken. Het lichaam van de kat kan dus allergisch reageren op bepaalde bestanddelen van de voeding. Meestal gaat het om eiwitten. Als je kat vaker diarree heeft, is het dus verstandig om zijn voeding onder de loep te nemen. Een goede probiotica kan helpen om overgevoeligheidsreacties op bepaald voedsel in toom te houden.
Een andere oorzaak, die veel voorkomt is de Inflammatory Bowel Disease (IBD) oftewel een infectieuze ontsteking van de maag, dunne darm en/of dikke darm. Er komen verschillende typen van IBD voor, afhankelijk van de soort en de ernst van de ontsteking. IBD kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan ontstaan door een chronische infectie met een darmparasiet. Het lichaam krijgt de parasiet niet weg, waardoor de darmwand gaat ontsteken. Ook voedselintolerantie kan IBD ten gevolge hebben. Tot slot is er nog de auto-immuun variant. Het lichaam van je kat valt als het ware zijn eigen darmslijmvlies aan. Dit is een complexe situatie die veel aandacht en een methodische aanpak vereist.
Ook tumoren in de darm kunnen een oorzaak zijn voor chronische diarree. Darmtumoren komen eigenlijk alleen voor bij oudere katten. De leeftijd van je kat speelt dus een rol bij de waarschijnlijkheid van de verschillende oorzaken.
Chronische diarree behandelen
Het belangrijkst bij de behandeling van een kat met diarree, is natuurlijk dat je de onderliggende oorzaak aanpakt. Daarnaast worden de volgende medicaties vaak gegeven:
- Vitamine B12. Vitamine B12 is vaak verlaagd bij chronisch veranderde stoelgang en dient hersteld te worden.
- Antibiotica. Soms krijgt een kat met chronische diarree een verstoring in de bacterie flora. Deze verstoring kan behandeld worden met antibiotica. Goed is het om even stil te staan bij het feit dat antibiotica uiteindelijk alleen maar zorgt voor een verzwakking van de darmflora. Voor een optimale darmflora en stoelgang bij katten, bieden wij als effectief alternatief, het 100% natuurlijke ”Darmen in Balans’‘ aan. Dit is een compositum van hoogwaardige probiotica, prebiotica, tannine -legt een beschermende laag op de darmwand- en psyllium vezels voor een goede ontlasting. In sommige gevallen van infectie is antibiotica niet te vermijden. Het advies is dan om zo mogelijk vooraf, tijdens en achteraf probiotica te geven.
Diarree bij katten stoppen
Als je kat diarree heeft en je hebt de oorzaak kunnen achterhalen, is het natuurlijk zaak om de diarree bij je kat te stoppen. Er zijn verschillende mogelijkheden om diarree bij katten te behandelen.
- Dieet: een goed verteerbaar dieet kan de klachten verminderen. Je kunt een beetje kip of vis en rijst koken. Voor de langere termijn is het belangrijk om een compleet dieet te geven met de juiste samenstelling. Een kruidenmelange belast niet en ondersteunt je kat bij het dieet. Het geven van licht verteerbare voeding, wordt ook aangeraden bij een kat met obstipatie. Voeding met granen en toegevoegde geur,kleur- en smaakstoffen is zeker niet aan te raden. Ps, een kat moet elke dag eten. Een dag geen eten geven raden wij af.
- Probiotica voor katten: er zijn verschillende probiotica die het stoppen van diarree bij je kat versnellen en ondersteunen. Organimal Darmen in Balans is een uitgekiende mix van zowel pre- en probiotica, gecombineerd met aanvullende ingrediënten voor een optimale darmflora.
- Zeewier: zeewier bevat vele vitaminen en mineralen en hebben een zeer goede uitwerking op de darmen. Het toepassen van zeewier kan structurele problemen met de ontlasting oplossen en/of voorkomen.
Gerichte behandeling
De behandeling van diarree bij de kat verschilt per oorzaak. In sommige gevallen is de behandeling kort. Andere behandelingen moeten levenslang worden voorgezet. Omdat alle medicijnen ook bijwerkingen hebben, raden wij aan om eerst te (laten) onderzoeken wat de oorzaak is van de zachte ontlasting voor je gaat beginnen met een behandeling.
- Anti-parasitaire middelen: Er zijn meerdere soorten medicijnen tegen verschillende soorten parasieten. We raden aan om eerst ontlastingsonderzoek te doen. Om herbesmetting te voorkomen zijn vaak extra hygiëne maatregelen nodig. Mocht een anti-parasitair middel toch nodig zijn is het ook sterk aan te bevelen om zowel voor, tijdens en na de kuur een goed probioticum te geven.
- Dieet: bij een voedselallergie is een specifiek dieet nodig om de verstoorde stoelgang bij de kat te stoppen
- Vitamine B12: bij lage bloedwaarden kan vitamine B12 per injectie worden gegeven
- Weerstand verlagende medicijnen
- Cytostatica: zijn zinvol bij hardnekkige Inflammatory Bowel Disease en maligne lymfoom
- Operatie: een plaatselijk afwijkende darm kan soms chirurgisch verwijderd worden
- Behandeling van andere ziekten die de dunne ontlasting bij je kat veroorzaken.
Wij hopen je in deze blog handvatten te hebben geven om de oorzaak van de verstoorde stoelgang bij je kat te achterhalen, zodat je gericht de diarree bij je kat kan stoppen. Bij twijfel, of als zich geen verbetering voordoet, raden we je aan om de hulp van een dierenarts in te schakelen. Hebben onze tips geholpen of heb je ervaringen die je wilt delen, laat het ons weten in een reactie.
Veelgestelde vragen over diarree bij katten
Wat is het verschil tussen diarree en dunne ontlasting?
Diarree is dunne, waterige ontlasting die vaker dan normaal wordt geproduceerd. Dunnere ontlasting kan af en toe voorkomen zonder dat er sprake is van diarree. Als de ontlasting van jouw kat vaker dan normaal dun is, of als er andere symptomen zijn zoals braken, lusteloosheid of koorts, dan is er mogelijk sprake van diarree.
Wat zijn de risico’s van het niet behandelen van diarree bij mijn kat?
Onbehandelde diarree kan leiden tot ernstige complicaties, zoals:
- Uitdroging
- Ontbalans van elektrolyten
- Gewichtsverlies
- Ondervoeding
- Darmverstopping
Is er een verband tussen voeding en diarree bij katten?
Ja, er kan een verband zijn tussen voeding en diarree bij katten. Voedselvergiftiging, een verandering in voeding of een allergie kan diarree veroorzaken. Het is belangrijk om je kat voeding te geven die geschikt is voor zijn leeftijd en gezondheidstoestand.