Oorontsteking kat
Herkennen en natuurlijk behandelen
Een oorontsteking bij de kat herkennen kan behoorlijk lastig zijn. Toch kan veel kattenleed voorkomen worden als je er als baasje op tijd bij bent. Oorontsteking bij katten (otitis) komt minder vaak voor dan bij de hond, maar als een kat eenmaal oorontsteking heeft, is het vaak zeer hardnekkig. In dit artikel leggen wij uit hoe je een oorontsteking bij de kat herkent, wat de meest voorkomende oorzaken zijn en natuurlijk hoe je het oplost.
Oorontsteking bij de kat, wat is het precies?
Om een oorontsteking bij je kat te herkennen is het goed te weten wat een otitis precies is. Daarom gaan we even terug naar de basis. Het kattenoor bestaat in principe uit drie onderdelen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Er zijn drie soorten van oorontsteking bij katten, namelijk: otitis externa (externe oorontsteking), in dit geval zit de ontsteking buiten het trommelvlies en in de gehoorgang. Bij de otitis media (middenoorontsteking kat), zit de ontsteking net achter het trommelvlies. Bij de otitis interna (interne oorontsteking) zit de ontsteking echt diep in het kattenoor, hierbij zijn ook de zenuwen betrokken. De laatste vorm komt niet zo vaak voor.
Externe oorontsteking kat
We spreken van een externe oorontsteking in het geval van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang of beter, de huid van de uitwendige gehoorgang.
Katten hebben geen hangende oren en komen over het algemeen niet vaak in het water, daarom komt een otitis externa als gevolg van viezigheid nauwelijks voor bij katten.
Een uitwendige oorontsteking bij je kat kun je herkennen aan een kat die zijn oor laag houdt of aan zijn oor krabt. Ook als je kat schud met zijn hoofd kan dit een symptoom zijn van oorontsteking. Vaak is de binnenkant van de oorschelp rood en schilferig.
Middenoorontsteking kat
Middenoorontsteking is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van chronische, telkens terugkerende oorontsteking bij katten. Vooral middenoorontstekingen kunnen bij katten zeer lang onopgemerkt blijven. Dat komt doordat we de middenoorontsteking aan de buitenkant niet kunnen zien en de verschijnselen van deze oorontsteking bij katten niet altijd herkennen. Zeker in het begin zijn de symptomen erg onspecifiek: soms wordt je kat hangerig of eet hij slecht, maar niet iedere kat laat dit duidelijk zien. Sommigen katten lijden maanden tot zelfs jaren in stilte. Het wordt meestal pas duidelijk dat een kat een middenoorontsteking heeft, als ook de zenuwen die door het middenoor lopen, aangetast raken. Dan kunnen er verschijnselen ontstaan zoals kleine pupillen, een hangend bovenooglid, een afhangende lip, knijpen met de oogleden, en een afhangend oor. Voor de dierenarts is het lastig om een middenoorontsteking vast te stellen. Er kan een CT-scan nodig zijn om duidelijkheid te geven.
Binnenoorontsteking kat
Als ook het binnenoor ontstoken raakt, kan het evenwichtsorgaan worden aangetast. Vaak gaat dit gepaard met zorgwekkende verschijnselen. De interne oorontsteking van je kat herken je aan een scheve kopstand, niet meer kunnen springen, coördinatieproblemen, rondjes lopen, of zelfs omvallen. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts!
Natte oorontsteking kat
Bij een kat met middenoorontsteking of binnenoorontsteking is er vaak sprake van een natte oorontsteking. Bij een ontsteking aan de oorschelp spreken we van een droge oorontsteking. Als je kat een natte oorontsteking heeft, hebben zich een grote hoeveelheid bacteriën en schimmels ontwikkeld. Vaak komt er een hoop viezigheid en pus uit het ontstoken oor van je kat. Het oor kan dan ook naar gaan ruiken. Colloïdaal zilver is een zeer effectief middel tegen o.a. bacteriën en schimmels
Kat oorontsteking symptomen
We hebben natuurlijk al wat symptomen van oorontsteking bij katten genoemd maar een gewaarschuwd baasje telt voor twee. We zetten nog even de belangrijkste verschijnselen op een rijtje:
- Veranderd gedrag
- Je kat krabt veel aan het aangedane oor en schudt hij met zijn kop
- Je kat kan schuurt met zijn kop langs voorwerpen
- Bij aanraking merk je dat hij het niet prettig vindt
- Het ontstoken oor van je kat kan rood, warm en gezwollen zijn
- In de gehoorgang is vaak veel oorsmeer te zien (dit kan een onaangename geur hebben)
- Er kan pus te zien zijn
- Er kunnen er zweren en abcessen op de oorschelp ontstaan
Over het algemeen geldt dat hoe ernstiger de ontsteking is, hoe erger de klachten zijn. Een otitis kan bij onjuiste behandeling leiden tot doofheid of hersenverschijnselen. De juiste behandeling van oorontsteking bij je kat is dus van essentieel belang!
Oorontsteking kat oorzaak
In een kattenoor leven (net als bij mensen) allerlei micro-organismen zoals bacteriën en schimmels op de huid. Dit is normaal en deze micro-organismen leven in een bepaald evenwicht. Zodra dit uit balans raakt, kunnen er problemen ontstaan. Er ontstaat meer oorsmeer, wat een perfecte voedingsbodem is voor micro-organismen. Er kan een overwoekering van dit micro-organisme ontstaan, waardoor er een infectie ontstaat. Meestal is alleen het uitwendige oor aangetast, maar het kan verder naar binnen dringen.
Bij de kat ligt de oorzaak voor een oorontsteking vaak in mijten (oormijt) of het is het gevolg van vechtwonden die zijn gaan ontsteken. Andere voorkomende oorzaken zijn allergieën, poliepen en grasaren. Grasaren worden ook wel kruipers genoemd en groeien op weinig gemaaide velden. Door de weerhaken kunnen ze de oren (en het trommelvlies) van je kat beschadigen, wat kan leiden tot nare ontstekingen.
Ontstoken oor kat behandelen
Een otitis kan een hardnekkige infectie zijn die om een consequente behandeling vraagt. Als je een oorontsteking bij je kat meent te herkennen, laat er dan altijd een dierenarts naar kijken. De dierenarts kan in het oor van je kat kijken en erachter komen wat de oorzaak is. Je dierenarts kan antibiotica voorschrijven, zodat schadelijke bacteriën gedood worden. In dat geval raden we aan om eerst de oorzaak van de oorontsteking bij de kat te herkennen, zodat er niet onnodig antibiotica wordt toegediend. Als je twijfels hebt, bespreek dit dan met dierenarts. Mocht er toch antibiotica toegediend worden is het zeer belangrijk om je kat ook een goede probiotica te geven om de darmflora en darmwand te beschermen en te herstellen. Antibiotica is funest voor de darmen. Lees voor meer informatie ons artikel antibiotica voor katten .Maar natuurlijk kun je een lichtere oorontsteking ook zelf op een natuurlijke wijze behandelen. Wat te denken van bijvoorbeeld colloïdaal zilver. Dit wonderbaarlijke goedje was tot voor de komst van penicilline een geregistreerd medicijn. Het is antibacterieel, antiviraal en werkt tegen schimmels. Dagelijks druppelen in het oor kan zeer effectief zijn. Ook is bijvoorbeeld extra virgin kokosolie een beproefde remedie bij oorontstekingen. Een klein beetje opwarmen tot het vloeibaar wordt (niet heet) en dan voorzichtig in het oor van de kat een paar druppeltjes doen. Ook een mengeling van tea tree oil en olijfolie kan prima helpen. Dit antibacteriële en antivirale goedje heeft al menig kattenoor verlichting gebracht. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken naar dit zilverwater gedaan met verbluffende resultaten. Waar je ook voor kiest, als je na een paar dagen geen verbetering ziet is het toch tijd om (opnieuw) naar de dierenarts te gaan.
Kun je oorontsteking kat voorkomen?
Een otitis bij je kat kan worden veroorzaakt door een verminderde weerstand. Als een dier een verminderde weerstand heeft, hebben micro-organismen meer kans om toe te slaan. Oude dieren en hele jonge dieren zijn vatbaarder hiervoor. Multivitamine en natuurlijk kruiden kunnen helpen om het immuunsysteem van je oudere kat of juist kitten te ondersteunen. Daarnaast kun je de oren van je kat regelmatig controleren en (voorzichtig!) preventief schoonmaken.
Herkennen van oorontsteking kat is het begin van de oplossing
Door een oorontsteking bij je kat tijdig te herkennen en niet alleen de ontsteking te behandelen maar ook de oorzaak weg te nemen, kun je jouw kat veel ellende besparen. Wees alert op het gedrag van je kat en schakel professionele hulp in als je het niet vertrouwt. Mocht je nog vragen hebben over dit artikel neem dan contact op met ons deskundige team, wij helpen je graag verder!
Veelgestelde vragen over oorontstekingen bij katten
Wat zijn de risico’s van het niet behandelen van een oorontsteking bij mijn kat?
Een onbehandelde oorontsteking kan leiden tot ernstige complicaties, zoals gehoorverlies, schade aan het binnenoor, evenwichtsstoornissen en zelfs een hersenabces. Het is dus belangrijk om een oorinfectie bij jouw kat zo snel mogelijk te laten behandelen door een dierenarts.
Is er een verband tussen voeding en oorontstekingen bij katten?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een direct verband tussen voeding en oorontstekingen bij katten aantoont. Echter, een gezond dieet met alle benodigde voedingsstoffen kan het immuunsysteem van jouw kat versterken en zo mogelijk de kans op infecties, waaronder oorontstekingen, verkleinen.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat oormijt krijgt?
Het is onmogelijk om te voorkomen dat uw kat ooit oormijt krijgt, maar je kunt de kans verkleinen door:
- Regelmatig de oren van je kat te controleren.
- De oren van uw kat schoon te maken met een oorreiniger voor katten.
- Contact met andere katten die oormijt hebben te vermijden.