Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Katten, Luchtwegen> Niesziekte katten

Niesziekte katten


Niesziekte bij katten komt behoorlijk vaak voor. De ziekte wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus, dat ervoor zorgt dat jouw kat gaat niezen, snotteren, sloom wordt en een vieze neus en ogen krijgt. Klinkt redelijk onschuldig. Toch kan deze ziekte bij katten snel verergeren. Ook kan het, bij lang doorsluimeren en te late behandeling, chronisch worden. Trek dus snel aan de bel wanneer je het idee hebt dat jouw harige vriend dit virus opgepikt heeft.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken van niesziekte bij katten

De niesziekte is een aandoening van de voorste luchtwegen bij de kat. Verschillende ziekteverwekkers spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte. Ook verzorging, woonomgeving en klimaat hebben een groot effect op het oppikken en de ontwikkeling van de ziekte. De belangrijkste verwekkers van niesziekte bij katten zijn het herpes- en calicivirus en, meestal secundair, bacteriën als bordetella bronchiseptica en chlamidophila felis. Daarnaast bestaan van de verschillende virussen ook weer een groot aantal stammen. Doordat, door de virusinfectie, de weerstand vermindert en het dier vatbaarder is, komt er vaak een bacteriële infectie overheen.

Besmettelijkheid

Virussen die niesziekte bij katten veroorzaken worden overgedragen door direct contact met slijmvlies, speeksel of oogvocht. Daarnaast wordt het ook via de lucht verspreid. De virusdeeltjes kunnen ongeveer een week overleven in hun omgeving en kunnen makkelijk via voorwerpen overgedragen worden. Denk hierbij aan kleding, kleedjes, voer- en kattenbakken. Hoe meer katten op één plek, hoe groter de kans op infectie. Katten van alle leeftijden kunnen de ziekte oppikken en hier behoorlijk wat hinder van ondervinden, maar niesziekte zorgt vooral  bij kittens en katten die al een verminderde weerstand hebben (bijvoorbeeld bij ouderdom) voor ernstige verschijnselen. Een kat zal, ook wanneer deze hersteld is, in de meeste gevallen voor altijd de ziekte bij zich blijven dragen. Vooral dieren met het herpesvirus kunnen met tussenpozen het virus uitscheiden. Het is een beetje te vergelijken met een koortslip bij de mens, welke vooral bij een verminderde weerstand en in periode van stress de kop opsteekt. Op dit soort momenten kan de kat in lichte mate last hebben van de ziekteverschijnselen, maar niet meer zo heftig als de eerste keer. Wel is het dier  in deze periode een bron van infectie voor andere katten.

Symptomen van niesziekte bij katten

Zoals eerder aangegeven uit de ziekte zich in eerste instantie door niezen, snotterige neus en ogen en sloomheid. Lijkt vrij onschuldig, immers hebben wij ook wel eens last van een verkoudheidje die dit soort symptomen veroorzaakt. Toch kan de ziekte zich snel verergeren en alle slijmvliezen in het kattenlichaam aantasten. In veel gevallen vermindert de eetlust door een verslechterde reuk, een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte en in sommige gevallen door blaren op de tong. Ook krijgen veel dieren koorts en last van benauwdheid. Daarnaast is de kans op een longontsteking aanwezig. Niesziekte bij kittens verloopt in veel gevallen nog heftiger en kan soms zelfs fataal zijn. Wacht dan ook niet af of de symptomen verergeren.

Oogproblemen door niesziekte

Niesziekte veroorzaakt door het herpesvirus heeft niet alleen invloed op de luchtwegen, ook de ogen kunnen hierdoor aangetast worden. In zo’n geval spreken we van een conjunctivitis, oftewel een ontsteking van het bindvlies. Dit zijn de slijmvliezen die de binnenkant van de oogleden bekleden. Om te voorkomen dat er ook onherstelbare schade aan de ogen optreedt, is het van groot belang om zo snel mogelijk bij symptomen van de ziekte contact op te nemen met de dierenarts.

Diagnose stellen

In de meeste gevallen wordt de diagnose van niesziekte gesteld door het verhaal van het baasje, de aanwezige ziekteverschijnselen en lichamelijk onderzoek. In een aantal gevallen kan het nodig zijn aanvullend onderzoek te doen door bijvoorbeeld het op kweek zetten van een oog- of neusswab of bloedonderzoek. Bij langdurige infecties is het belangrijk om ook te testen op eventuele onderliggende ziektes.

Behandeling van niesziekte bij katten

Top op heden zijn er nog geen medicijnen beschikbaar die de virussen kunnen bestrijden. Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen eventueel bepaalde symptomen verlichten.
Neusdruppels kunnen helpen om de neusuitvloeiing op te lossen. Hierdoor zal de kat wat makkelijker kunnen ademhalen. Verder zijn er ook natuurlijke kruiden die bekend staan om hun positieve uitwerking op longen en luchtwegen. Denk hier bij aan bijvoorbeeld tijm, munt, weegbree, eucalyptus, etc. Ze kunnen  verzachtend en reinigend werken en bijdragen aan het vrijhouden van vrije radicalen. In veel gevallen kunnen de symptomen goed in bedwang worden gehouden. Je kunt dus zeker wel iets doen tegen niesziekte bij katten. Is de eetlust verslechterd? Geef dan vooral licht opgewarmde, lekker ruikende en smakelijke voeding. Mocht de keel geïrriteerd zijn dan kan dwangvoeding met een spuit nodig zijn. Doe dit wel voorzichtig.

Daarnaast wordt er soms antibiotica gegeven om bijkomende bacteriële infecties te bestrijden. Dit zal echter geen effect hebben op de aandoening zelf en in sommige gevallen zelfs een negatieve werking hebben. Het geven van antibiotica gaat namelijk vaak ten koste van een goede en gezonde darmflora. Bespreek daarom goed met de dierenarts in hoeverre antibiotica echt zal helpen. Is het toch noodzakelijk om bepaalde bijkomende infecties met antibiotica te behandelen, geef dan zowel tijdens als tot een paar weken na de behandeling probiotica. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het product Darmen in Balans. Dit natuurlijke middel van Organimal stimuleert een goede darmwerking en bevordert de darmflora.

Katten die niet gevaccineerd zijn,  een verslechterde weerstand hebben, en  kittens kunnen ernstig ziek worden van een infectie met de niesziekte. Deze dieren zullen bij het stellen van de diagnose in veel gevallen opgenomen worden zodat er indien nodig extra voeding, vocht en zuurstof toegediend kan worden.

Het voorkomen van niesziekte bij katten

Ondanks dat een vaccinatie tegen niesziekte ernstige symptomen kan voorkomen, zal het je dier niet volledig beschermen tegen besmetting. Wel zal deze besmetting in veel gevallen slechts milde symptomen geven. De kans op bijkomende complicaties als een ontsteking aan het bindvlies of een longontsteking is dan aanzienlijk kleiner. Overigens is bij de meeste pensions een vaccinatie tegen de aandoening verplicht. Hoe vaak een kat gevaccineerd moet worden is afhankelijk van welk vaccin er wordt gebruikt en de individuele huisvesting- en gezondheidssituatie van de dier. Vaccineren tegen de niesziekte kan bij kittens vanaf 8 weken! Verder is het aan te bevelen dat een kat met niesziekte voldoende frisse lucht krijgt. Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat de weerstand van je kat optimaal is. Dit zal er voor zorgen dat de aandoening minder vaak uitbreekt en wanneer dat toch gebeurt zal het minder heftig zijn.

Niesziekte bij katten voorkomen blijft lastig. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat jouw kat gezond leeft. Denk hierbij aan voldoende beweging, de juiste voeding en extra vitamine en mineralen. Ook heeft stress een negatieve werking op de weerstand van je kat. Dus wees alert op de emoties en probeer het diertje zo happy mogelijk te houden.

Veelgestelde vragen over niesziekte bij katten

De incubatietijd is meestal tussen de 2 en 10 dagen na blootstelling aan het virus.

Een kat met niesziekte is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de symptomen verschijnen tot 21 dagen na het begin van de symptomen. In sommige gevallen kan de kat langer besmettelijk blijven, vooral bij chronische niesziekte.

Ja, niesziekte kan ook andere dieren besmetten, zoals honden, fretten en konijnen. De symptomen van niesziekte kunnen bij deze dieren variëren.