Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Oogdruppels kat


Of het nu gaat om het toedienen van medicijnen of om het schoonmaken van de ogen, vrijwel iedereen die een kat heeft zal wel eens oogdruppels bij de kat moeten gebruiken. Voor de gezondheid van je viervoeter is een goede oogverzorging erg belangrijk. Het druppelen van de ogen vinden onze huisdieren echter niet zo fijn. Het toedienen van oogdruppels bij katten kan dan ook een lastig proces zijn. In dit artikel vertellen we je daarom wanneer en hoe je het beste kunt druppelen. En natuurlijk vertellen we je ook welke wij effectief en veilig vinden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wanneer oogdruppels bij je kat gebruiken

Iedere katteneigenaar zal wel eens oogdruppels bij een kat of kitten moeten toedienen. Een goede verzorging van de ogen van je kat is namelijk essentieel voor zijn of haar gezondheid. Druppels kunnen worden gebruikt om het oog schoon te maken en houden, maar worden ook vaak gebruikt bij infecties en oogaandoeningen. Hoewel katten minder gevoelig zijn voor oogaandoeningen dan honden kunnen ze wel degelijk last hebben van (chronische) problemen aan het oog. Hieronder zetten we de meest voorkomende oogaandoeningen bij katten op een rijtje.

Bindvliesontsteking 

Conjunctivitis, ook wel bekend als bindvliesontsteking, is de meeste voorkomende oogaandoening bij katten. Het gaat hier om een ontsteking van het dunne slijmvlies in de ogen van de kat. De meeste katten krijgen op een bepaald moment in hun leven met deze aandoening te maken. Bij ons het best bekend als een simpele oogontsteking. Conjunctivitis kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de meest voorkomende oorzaken is een infectie aan de luchtwegen, maar er bestaan ook andere oorzaken, zoals tocht, stoffen, planten, allergieën of andere type infecties. De ontsteking is te herkennen aan traanogen of vuil in de ooghoeken, het veelvuldig knipperen met de ogen, het wrijven met de poten over de oogbol, gezwollen oogleden en/of rode ogen. De aandoening kan uit zichzelf over gaan maar in de meeste gevallen zal de dierenarts een antibioticazalf of oogdruppels voor je kat voorschrijven.

Hoornvlieszweren 

Hoornvlieszweren zijn open zweren aan het oppervlak van het oog die worden veroorzaakt door oogletsel, chronisch droge ogen of ooginfecties. De zweren kunnen behoorlijk ernstig en pijnlijk zijn. Niet (tijdig) behandelen van de aandoening kan leiden tot blindheid en misvorming van de ogen. Gelukkig is deze aandoening makkelijk herkenbaar en valt het met tijdige en juiste behandeling goed te genezen. Let onder andere op blauw-grijze verkleuring van de ogen, roodheid en het wrijven en knipperen van de ogen.

Glaucoom

Glaucoom, ook wel bekend als ´groene staar´, is een oogaandoening die wordt veroorzaakt door een verhoogde oogboldruk, wat weer het gevolg is van een slechte afvoer van vocht – of wel het kamerwater.  De verhoogde oogboldruk kan langzaam ontstaan maar ook plotseling. Glaucoom kan erg pijnlijk zijn en daarnaast leiden tot blindheid. Het is daarom belangrijk de aandoening tijdig te herkennen en te behandelen. Je kunt glaucoom herkennen aan een blauw waas op het hoornvlies, vergrote pupillen, zichtbare bloedvaatjes in het oog en lusteloosheid. Wanneer groene staar tijdig wordt ontdekt dan valt het goed te behandelen door middel van medicatie. De dierenarts zal dan onder andere oogdruppels voor de kat voorschrijven om de oogboldruk te verminderen.

Oogdruppels kat ontsteking

Oogdruppels kunnen een goede uitkomst bieden bij een ontsteking aan het oog van je kat. Zodra je denkt dat je huisdier last heeft van een infectie of aandoening aan het oog, dan is het aan te raden om eerst een bezoek te brengen aan de dierenarts. Deze zal dan bepalen of er inderdaad sprake is van een infectie of dat er iets anders aan de hand is.  Afhankelijk van de diagnose zal de dierenarts een behandeling voorstellen. De dierenarts zal waarschijnlijk oogdruppels voorschrijven bij een ontsteking en/of een antibiotische zalf. Deze middelen bevatten echter chemische stoffen welke, hoewel ze hun werking zullen doen, de gezondheid van je huisdier weer op andere manieren kunnen benadelen. Het kan daarom soms verstandiger zijn om eerst naar alternatieven te kijken. Een goed en natuurlijk alternatief voor oogdruppels voor katten bij ontstekingen en andere oogaandoeningen is bijvoorbeeld colloïdaal zilver.

Colloïdaal zilver, veilige oogdruppels voor je kat

Colloïdaal zilver, wat ook wel bekend staat als zilverwater, is een natuurlijke oplossing met een antibacteriële en antivirale werking. Het kan dan ook gezien worden als een soort van natuurlijk antibioticum en dit product kan daarom zeer goed worden gebruikt als oogdruppels.  Dit kan voor het schoonmaken van de ogen of in het geval van oogontsteking. Door juist gebruik kunnen verdere of nieuwe ontstekingen worden tegengegaan. Let er wel op dat je kiest voor zilverwater van goede kwaliteit, dat wil zeggen, echt colloïdaal zilver en niet voor ionisch zilver. Deze beschikt namelijk niet over dezelfde werking. Colloïdaal zilver prikt niet en is zeer effectief en dat maakt het dus prima te gebruiken als natuurlijke oogdruppels voor jouw kat.

Mocht je op zoek zijn naar een kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk product voor het schoonmaken en ontsmetten van de ogen van je huisdier, dan kan Organimal Colloïdaal Zilver een uitstekend alternatief zijn voor chemische druppels.

Oogdruppels kitten

Net als de volwassen kat kan ook een kitten last hebben van ooginfecties die je kunt behandelen met oogdruppels. Er bestaan tevens aangeboren aandoeningen en afwijkingen aan het oog. De ogen van kittens gaan normaal gesproken open vanaf 10 dagen, maar bij sommige kleintjes kan dit langer duren. Een reden hiervoor kan zijn dat er pus op het oogje zit, welke tot verkleving kan leiden. Wanneer de oogjes opengaan maar het duidelijk is dat er sprake is van een infectie dan kun je voorzichtig oogdruppels bij je kitten toedienen, maar ook in het geval van preventie van ontstekingen kunnen oogdruppels bij kittens een uitkomst bieden. Ben je van plan oogdruppels bij je kitten te gebruiken, raadpleeg dan eerst een dierenarts. Ook hier geldt natuurlijk weer dat colloïdaal zilver een enorm goede en veilige optie is.

Oogdruppels bij katten aanbrengen

Het gebruiken van oogdruppels bij katten met een ontsteking of oogaandoening kan vervelend zijn voor je kat en daarom ook ongemakkelijk voor jezelf. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucjes die het proces wat kunnen vergemakkelijken. De dierenarts zal deze instructies waarschijnlijk ook aan je meegeven.

  1. Zorg ervoor dat het oog van je kat goed schoon is.
  2. Breng de kop van je kat omhoog
  3. Til het bovenooglid van je kat op om de benodigde hoeveelheid druppels toe te brengen. Zorg er hierbij voor dat de druppelaar het oog niet aanraakt.
  4. Sluit het oog en masseer deze zachtjes zodat de druppels goed over het oog worden verdeeld

Uiteraard is het belangrijk dat je handen schoon zijn wanneer je de kat behandelt en je nadien ook weer even de handen wast.
Mocht het nu absoluut niet lukken om de druppels in de ogen van jouw kat aan te brengen kun je er altijd voor kiezen om het gebied zo dicht mogelijk om de ogen heen te behandelen met bijvoorbeeld het veilige colloïdaal zilver.

Oogontstekingen bij katten voorkomen

Hoewel oogontstekingen niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans erop te verminderen.  Het goed schoonhouden van de ogen is de eerste en meest voor de hand liggende stap. Met gekookt en afgekoeld water op een gaasje of doekje kun je de ogen van je kat schoonmaken.

Ten slotte, een gezond immuunsysteem kan sterk bijdragen aan een verminderde kans op ontstekingen. Het immuunsysteem van je huisdier kun je eenvoudig verbeteren door het gebruik van supplementen zoals multivitaminen en probiotica. Voor deskundig advies kun je terecht bij onze specialisten.

Heb je nog verdere vragen over oogdruppels voor katten of over andere zaken? Neem dan ook gerust contact met ons op.  Wij helpen je graag verder!