Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Honden, Huid en Vacht> Ontstoken wond hond

Ontstoken wond hond


Heeft je hond een wond opgelopen die is ontstoken, dan kan dat even schrikken zijn. Het is sowieso erg vervelend wanneer je vrolijke viervoeter gewond is geraakt, vooral als hier bloed bij komt kijken. Soms gebeurt dit als honden met elkaar in gevecht raken, maar je hond kan zich ook verwonden door in iets scherps te stappen, of een huidinfectie krijgen vanwege parasieten of veelvuldig krabben door allergieën. Een goede behandeling van de wond is belangrijk, anders raakt deze ontstoken. In deze blog lees je wat je kunt doen bij een ontstoken wond bij je hond en of en hoe je dit zelf kunt behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken ontstoken wond hond

Het kan zomaar gebeuren. Je bent aan het wandelen met je hond en je komt een andere hond tegen. De twee mogen elkaar niet en raken met elkaar in gevecht. Je controleert je hond en ziet dat je dier een verwonding heeft opgelopen. Wat kun je nu doen?

In de meeste gevallen is zo’n wond duidelijk te zien. Maar bij honden met een dikke vacht lukt dat soms niet. En het is natuurlijk ook mogelijk dat je niet eens weet dat je hond een verwonding heeft opgelopen. Dat kan gebeuren als hij in iets scherps is gestapt. Ongelukjes zitten in een klein hoekje. Honden kunnen zich verwonden door scherpe takken in het bos, bezeren zich tijdens het spelen of lopen een snijwond op door iets scherps. Ook prikkeldraad kan zorgen voor verwondingen. Een andere oorzaak kan zijn dat honden veel krabben aan de huid omdat ze bijvoorbeeld jeuk hebben. Dit kan leiden tot open wondjes (hotspots) die dan ook kunnen gaan ontsteken. De jeuk kan ontstaan door bijvoorbeeld voedingsallergieën, bacteriële infecties infecties door ongedierte.

Gelukkig zijn honden robuuste wezens en genezen ze snel. Je kunt het genezingsproces van je geliefde viervoeter wel ondersteunen door de juiste zorg te bieden. Want het is erg belangrijk om infectie van de wond te voorkomen. Lichte verwondingen kun je zelf behandelen. Bij grotere wonden en wonden die niet dicht willen gaan is het aan te raden naar de dierenarts te gaan. Heeft je hond een ontstoken wond, laat deze dan ook controleren door de dierenarts.

Wanneer je hond gevochten heeft, kun je sowieso het beste even een afspraak bij de dierenarts maken. Dat is zeker het geval als er sprake is van een bijtwond, waarbij de huid beschadigd is geraakt. Deze wonden kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken, omdat er veel bacteriën in de wond zitten.

Ontstoken wond hond schoonmaken

Een klein oppervlakkig wondje kun je zelf makkelijk behandelen, maar wanneer de wond van je hond ontstoken is dan is het schoonmaken soms wat lastiger.

Om te beoordelen of je de wond zelf makkelijk kunt verzorgen, kun je op de volgende punten letten:

  • De wond is niet te groot of te diep
  • Het is geen bijtwond
  • Er is geen sprake van infectie
  • Je dier is gezond en heeft geen onderliggende ziekte

Kleinere wondjes zullen over het algemeen snel genezen. Het is wel belangrijk de wond goed schoon te maken om infectie te voorkomen. Een net opgelopen wond bij je hond kun je schoonmaken met een zoutoplossing. Hiermee kun je al het vuil uit de wond spoelen. Je maakt een zoutoplossing door een liter water te koken en daar 9 gram zout in op te lossen. Laat het afkoelen tot het lauw is voor je het gebruikt.

Spoel de wond grondig uit en dep het daarna schoon met een katoenen gaasje dat je vochtig hebt gemaakt met de zoutoplossing. Gebruik geen watten, deze blijven aan de wond plakken. Maak ook de omliggende vacht goed schoon en veeg opgedroogd bloed weg. Als het nodig is, knip je de omliggende vacht uit de weg.

Colloïdaal Zilver bij verwondingen

Een makkelijker en effectievere oplossing dan spoelen met zout is het gebruik van colloïdaal zilver. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wond ontstoken raakt en dat is nu precies waar colloïdaal zilver in uitblinkt. Je kunt de wond van je hond na het uitspoelen met water goed reinigen en desinfecteren met Colloïdaal Zilver. Zilver heeft een ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking en kan daardoor goed helpen om de kans op infecties te verminderen.

Tip: Wonden die behandeld worden met colloïdaal zilver genezen over het algemeen sneller en mooier.

Bij een verwonding is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Blijf de wond dagelijks schoonmaken met colloïdaal zilver en controleer de verwonding regelmatig. Zie je dat deze rood wordt of dat er een zwelling ontstaat, dan is dat een teken dat de wond van je hond ontstoken is. Let ook op andere signalen. Zie je dat je vrolijke viervoeter suf is of koorts krijgt, dan is dat eveneens een teken van infectie.

Ook al is de wond klein, ondiep en lijkt deze niet zo ernstig, een ontsteking is een goede reden om even bij de dierenarts langs te gaan. Er zijn in dat geval bacteriën in de wond gekomen die zich van daaruit door het lichaam kunnen verspreiden. Er kan een abces ontstaan en dat is erg pijnlijk voor je hond.

Ontstoken wond hond verzorgen

Zoals gezegd is het belangrijk om een ontstoken wond bij je hond goed te verzorgen. Je kunt deze het beste eerst de wond door een dierenarts laten controleren. Er is dan namelijk sprake van een bacteriële infectie en dit kan gevaarlijk zijn voor je dier. De dierenarts zal een uitstrijkje maken van de bacteriën in de wond.

Het verzorgen van de ontstoken wond bij je hond gaat als volgt:

De wond moet grondig worden schoongemaakt. De vacht rondom de verwonding wordt weggeschoren en vervolgens wordt de wond uitgespoeld met een fysiologische zoutoplossing en bijvoorbeeld een lage concentratie chloorhexidine, wat ontsmettend werkt. De dierenarts zal eveneens proberen de wond te dichten, ook als er sprake is van een infectie. Maar het kan zijn dat de ontstoken wond nog een paar dagen moet open blijven. In sommige gevallen is een drain nodig. Dit is een rubberen slangetje dat helpt om ontstekings- en wondvocht af te voeren. Meestal kan deze na drie tot vijf dagen verwijderd worden.

Zelf kun je ook de ontstoken wond van je viervoeter verzorgen. Colloïdaal Zilver is heel geschikt bij ontstoken wonden en kan helpen de infectie tegen te gaan. Organimal heeft ook een speciale huidspray op basis van colloïdaal zilver.Voor behandeling van wonden die een wat groter oppervlak beslaan is dit misschien handiger dan de colloïdaal zilver druppels. Daarnaast is het gebruik van een spray sowieso iets handiger in het algemeen. Deze huidspray kun je 4 tot 5 keer per dag op de wond spuiten, net zolang tot de wond zich sluit. Daarna kun je de behandeling nog enkele dagen voortzetten. Grote kans dat de wond mooi en snel geneest met het gebruik van de spray.

Heeft jouw wond een verwonding opgelopen, dan is dat altijd vervelend. Hopelijk heb je houvast aan bovenstaande informatie, zodat je beter weet waar je op moet letten bij de behandeling van een ontstoken wond bij je hond. Neem bij twijfel of ernstige verwondingen altijd contact op met je dierenarts. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, dan kun je contact met ons opnemen. We helpen je graag.

Veelgestelde vragen over ontstoken wond hond

Ja, je kunt de wond van je hond zelf schoonmaken. Colloïdaal zilver is een zeer effectief middel voor het reinigen van wonden vanwege de antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ook de dierenarts kan je adviseren over  ontsmettingsmiddelen voor je hond.

Je dient  de wond van je hond minimaal twee keer per dag schoon te maken. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de wond vaker schoon te maken, bijvoorbeeld als de wond erg vies is of als er veel afscheiding is.

Het is niet altijd nodig om de wond van je hond af te dekken. Je dierenarts kan  adviseren of het nodig is om de wond af te dekken en met welk materiaal.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond aan de wond likt. Likken kan de wond irriteren en infecteren. Je kunt de hond een elizabethaanse kraag omdoen om te voorkomen dat hij aan de wond likt.

Je moet met je hond naar de dierenarts als:

  • De wond er na een paar dagen niet beter uitziet.
  • De wond rood, gezwollen of pijnlijk wordt.
  • Er pus of afscheiding uit de wond komt.
  • De hond koorts krijgt.
  • De hond lusteloos of sloom wordt.

Extra tips:

  • Zorg ervoor dat je hond voldoende rust. Dit helpt de wond te genezen.
  • Vermijd het dat de hond in contact komt met vuil of andere dieren. Dit kan de wond infecteren.

Geef je hond een gezond voedingspatroon. Dit helpt de wond te genezen.