Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Eczeem hond


Wat is het en wat kun je eraan doen?

Eczeem bij de hond is een vervelend probleem. De huid is geïrriteerd, ontstoken en kan schilferen en je hond kan er veel last van hebben. Natuurlijk wil je je harige huisgenootje graag helpen, maar hoe pak je dat aan? In deze blog gaan we in op dit specifieke huidprobleem bij honden en lees je wat je eraan kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Symptomen van eczeem bij de hond

Als je hond last van zijn huid heeft, is dat naar om te zien. Hij krabt, bijt of likt zich en de huid is duidelijk geïrriteerd. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidaandoeningen zoals een rode huid, korstjes, vochtafscheiding, uitslag en ontstoken plekken. Dit kunnen de symptomen van eczeem bij de hond zijn:

 • Huidschilfers
 • Rode, geïrriteerde huid
 • Vette huid
 • Droge huid
 • Bijten, krabben of likken
 • Hevige jeuk
 • Ontstekingen
 • Korstvorming
 • Kale plekken in de vacht
 • Huiduitslag

Er zijn twee vormen van eczeem mogelijk bij honden: nat en droog eczeem. Beide vormen zijn niet besmettelijk.

Droog eczeem

Droog eczeem ontstaat doordat de huid te veel uitdroogt. Deze kan hierdoor gaan jeuken en irriteren. Er kunnen ontstekingen ontstaan en de huid kan gaan schilferen.

Nat eczeem

Droog eczeem kan overgaan in nat eczeem. Dat komt omdat de ontstoken huid zozeer jeukt dat je hond eraan gaat likken of krabben. Dit maakt de problemen alleen maar erger, de ontstoken plek kan groter worden en er kan een hot spot ontstaan. Vaak zie je korsten vormen op de pijnlijke plekken of ontstaan er kale plekken in de vacht. Als je hond eczeem heeft is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

De oorzaken van eczeem

Heeft jouw hond last van eczeem? De oorzaken zijn niet altijd even makkelijk te achterhalen, maar het is wel belangrijk om te kijken of je erachter kunt komen. Het kan soms nodig zijn om even langs de dierenarts te gaan.

De meest voorkomende oorzaken van eczeem bij honden zijn een allergische reactie, verkeerde voeding, een slecht werkende schildklier of vlooien. Ook de omgeving van de hond kan problemen veroorzaken. Je maatje kan bijvoorbeeld in contact zijn gekomen met pesticiden in de tuin of chemicaliën in het zwemwater. Gelukkig kun je veel van deze oorzaken wegnemen, waardoor de huid van je harige viervoeter snel kan herstellen.

Eczeem bij honden behandeling

Het kan lastig zijn te achterhalen waar de huidklachten van je hond vandaan komen. Laat je makkertje er niet te lang mee rondlopen. Hoe sneller de klacht aangepakt wordt, hoe makkelijker dit ook te behandelen is. Het zal ook niet altijd goed te zien zijn of het gaat om eczeem, of dat je hond misschien last heeft van een bacteriële of schimmelinfectie. Het is dus zoals eerder gezegd slim om altijd even langs de dierenarts te gaan.

Als het eczeem het gevolg is van een allergische reactie op voeding, dan is het belangrijk om uit te zoeken waar je hond op reageert. Honden kunnen in principe allergisch zijn voor verschillende eiwitten, maar de meest voorkomende zijn rund en kip. Overleg dan ook met je dierenarts om dit aan te pakken. Behandeling van dergelijk eczeem bij honden bestaat uit een eliminatiedieet waarbij de hond een speciaal voer krijgt waar deze eiwitten, waar hij allergisch voor is, niet in zitten. Het eczeem zal dan hopelijk verdwijnen. Je hond zal zijn hele leven hypoallergeen voer moeten eten.

Je vrolijke viervoeter kan ook allergisch zijn voor iets uit de omgeving. Dat kunnen bijvoorbeeld vlooien zijn, maar ook huisstofmijt of pollen. Je ziet meestal dat honden jeuk krijgen aan buik, liezen, kop of oksels. Vaak gaat atopisch eczeem ook samen met oorontsteking. Behandeling van deze vorm van eczeem bij honden is meestal lastig. Overleg ook over de mogelijkheden met je dierenarts. Soms kun je voor behandeling ook naar een speciale honden dermatoloog.

Verzorging van de huid bij eczeem

Naast het bezoek aan de dierenarts zijn er gelukkig ook dingen die je zelf kunt doen om je hond te helpen als hij eczeem heeft. Onze Huidzalf is namelijk een geweldig middel bij eczeem (en andere huidproblemen zoals psoriasis, of een droge en schilferige huid) bij de hond. Deze rijke zalf bevat o.a. sheaboter, neemolie en vitamine E. Sheaboter dringt diep in de huid door en voedt en verzacht deze. Neemolie heeft een antibacteriële werking en is effectief bij wondverzorging. Deze zalf ondersteunt het herstel, werkt rustgevend, remt irritatie en beschermt de huid.

Daarnaast kan een goede verzorging van huid en vacht helpen problemen te verminderen of zelfs te voorkomen. Omega-3 vetzuren dragen bij aan een gezonde huid en vacht en de olie werkt ontstekingsremmend. Zalmolie Plus voor honden is een extreem rijke omega-3 olie, die koudgeperst en ongeraffineerd is. Het meeste hondenvoer bevat geen omega-3 vetzuren (of niet genoeg) en het lichaam maakt ze ook niet aan. Bij huidproblemen kan Zalmolie Plus dus een waardevol supplement zijn.

Controleer je hond op vlooien

Vlooien veroorzaken natuurlijk ook veel jeuk, vooral als je hond hier allergisch voor is. Controleer je maatje dan ook regelmatig op deze vervelende beestjes, evenals op andere parasieten. Op die manier kun je het makkelijker zien als je hond allergisch is voor vlooien. Bij een allergie hoeven er maar enkele vlooien aanwezig te zijn voor een heftige ontstekingsreactie. Behandel je hond dan ook direct bij vlooien. Gebruik bijvoorbeeld ons natuurlijke middel Organimal Vlooien en Teken, met neem en diatomeeënaarde.

Aandacht voor vachtverzorging

Ook een goede vachtverzorging is belangrijk om de huid van je hond gezond te houden. Vooral als je hond langharig is, is het verstandig zijn vacht regelmatig een goede borstelbeurt te geven. Doe je dat niet, dan kunnen er makkelijk klitten ontstaan en deze kunnen een aantrekkelijke broedplaats vormen voor bacteriën, schimmels en andere plagen. Dit kan weer leiden tot irritatie en een droge, schilferende huid. Ook wassen kan nuttig zijn, maar doe dit niet te vaak.

Eczeem bij de hond is een vervelende klacht, maar gelukkig kan zoals besproken de dierenarts helpen en kun je zelf ook veel doen om je hond te ondersteunen. Heb je nog vragen over dit onderwerp, aarzel niet en leg ze aan ons voor. We helpen je graag.