Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Wratten bij honden

Wratten bij honden


Is behandeling nodig?
Wratten bij honden komen regelmatig voor en zijn gelukkig vaak onschuldig. Heeft jouw pup of hond last van wratten? Lees hier waar je als baasje op moet letten en wat je kunt doen tegen wratjes bij honden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Papillomatose hond

Papillomatose is de meest bekende vorm van wratten bij honden en is de naam voor een wildgroei van wratjes op het slijmvlies van de mond. Het komt het meest voor bij jonge honden. Het wordt veroorzaakt door een virus: het Papilloma-virus. De wratjes, ook wel papillomen genoemd, kunnen zorgen voor een vieze adem en zijn besmettelijk voor andere honden. Ben je bezorgd dat jouw hond jou besmet met papillomatose? Hond en mens kunnen hier inderdaad beiden last van hebben maar gelukkig kunnen honden mensen niet besmetten. Bij papillomatose kunnen er`soms wel honderden wratjes in de mondholte zichtbaar zijn. De wratten kunnen beschadigd raken, gaan bloeden en infecteren; soms kunnen ze de keel of luchtpijp blokkeren. Af en toe komen papillomen ook op de oogleden en in de neusgaten voor. Buiten het feit om dat deze wratjes bij een hond erg vervelend kunnen zijn, is je hond als hij last heeft van Papillomatose, verder meestal niet ziek. Het geneest vanzelf binnen enkele maanden.

Wrat bij hond wordt groter

Een andere soort van wratten bij honden die we regelmatig zien zijn talgklier-cystes. De wrat is dan een soort goedaardige huidmassa die zich vormt, vaak met het ouder worden. Soms komen wratten voor rondom de ogen en oogleden. Zo’n wratje op het ooglid van je hond is met name erg vervelend voor het dier. Maar er kunnen zich ook andere massa’s vormen. Veel voorkomende, goedaardige wratten zijn vleeskleurig en klein. Ze lijken op kleine paddenstoelen. Het is belangrijk om de wrat en eventuele veranderingen in het uiterlijk, goed in de gaten te houden. Is de wrat ontstoken, heel donker van kleur of de wrat bij je hond wordt groter? Neem dan – en altijd bij twijfel – contact op met je dierenarts.

Wratten hond behandelen

Zolang de wrat niet groter wordt, of van vorm of kleur verandert, hoeft de wrat waarschijnlijk niet verwijderd te worden. Het beste is om de wratten te laten zitten wanneer het dier er geen last van heeft. Veel wratten verdwijnen vanzelf, en zijn over het algemeen ongevaarlijk. Wel kan het zijn dat je hond last heeft van de wrat, bijvoorbeeld met eten of slikken. Ook kan de wrat zorgen voor jeuk en irritatie, bijvoorbeeld omdat de wrat tegen de halsband aanschuurt. Als je viervoeter veel last heeft van wratten, kun je overwegen wat te doen met de wratten bij de hond. Behandelen is dan ook altijd nog een optie. Wij zetten wat factoren ter overweging voor je op een rij.

Kosten wrat verwijderen bij hond

Het liefst houden we alles zo natuurlijk mogelijk maar soms komen we er niet omheen en moet de wrat bij je hond operatief worden verwijderd. Vooral bij een rode wrat of een zwarte wrat bij je hond, raden wij aan om met een dierenarts te bespreken of een behandeling noodzakelijk is. De kosten van wratten verwijderen bij de hond kunnen behoorlijk oplopen. Je betaalt voor de opname, de medicijnen en de behandeling zelf. Alles bij elkaar kunnen de kosten oplopen tot wel honderden euro’s. Overweeg sowieso altijd of een operatie echt noodzakelijk is.

Natuurlijke middelen voor wratten bij honden

Als er geen medische noodzaak is, zou je ook natuurlijke middelen voor wratten bij honden kunnen toepassen. Gelukkig zijn er heel wat huis-tuin-en-keuken-tips die jij als baasje kunt gebruiken. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij.

 • Wrat hond behandelen met colloïdaal zilver

Vanwege de antibacteriële en antivirale eigenschappen wordt colloïdaal zilver vaak effectief ingezet tegen wratten.
Het Papilloma-virus dat de wratten veroorzaakt wordt met dit zilverwater vaak met succes bestreden.

 • Wrat hond behandelen met appelazijn

Het behandelen van de wrat met appelazijn is niet geschikt voor een wratje op het ooglid van de hond, en ook niet voor wratjes rondom de geslachtsorganen. Het behandelen met appelazijn is in het begin pijnloos. Naarmate de behandeling vordert, kunnen lichte tintelingen of prikkelingen ontstaan. Ga als volgt te werk:

 1. Breng rondom de wrat petroleum-zalf aan om de onaangetaste huid te beschermen.
 2. Breng met een pipet 2 of 3 druppels appelazijn op de wrat aan.
 3. Leid je hond na het aanbrengen 10 minuten af, zodat het goed in kan trekken.
 4. Herhaal dit 3 tot 4 keer per dag. Het appelazijn kan wat gaan prikken als de top van de wrat eraf komt. Om de wortel te bereiken, is het belangrijk om de behandeling nog 3 of 4 dagen voort te zetten, tot de wrat opdroogt en er vanzelf afvalt.
 5. De wortel van de wrat moet nu nog opdrogen. Waarschijnlijk is er een rode plek of blaar zichtbaar. Houd deze goed schoon, door de plek met een schone doek en warm water te reinigen.
 • Wrat hond behandelen met castorolie

Castorolie is een plantaardige olie die door het ricinolzuur ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Je kunt het gewoon in de apotheek krijgen. Het verzacht wratten en kan irritaties enorm verminderen. Breng de olie met een schone vinger of wattenstaafje aan op de wrat. Pas deze behandeling 1 keer per dag toe, tot de wrat verdwijnt.

 • Wrat hond behandelen met vitamine E

Vitamine E is ook erg geschikt om wratten bij honden mee aan te pakken. Pas de vitamine E met je vinger of een wattenstaafje direct toe op de wrat. Herhaal dit 2 tot 3 weken.

 • Versterk het immuunsysteem van je hond

Wratten bij honden kunnen een teken zijn van een verzwakt immuunsysteem. Zeker bij puppy’s en oudere dieren ontstaan de meeste wratten als gevolg van een ongebalanceerd immuunsysteem. Help de weerstand en het immuunsysteem van je hond een handje met bijvoorbeeld multivitamine. Wratten bij een hond die ontstaan door een verzwakt immuunsysteem, zullen – als de oorzaak is aangepakt – meestal vanzelf verdwijnen. Vanzelfsprekend is een juist dieet cruciaal om de weerstand van jouw hond op peil te houden. Zorg er dan ook voor dat jouw hond de juiste voeding krijgt. Voeding met hoogwaardige ingrediënten, licht verteerbaar voor de darmen en vrij van onnodige (kunstmatige) toevoegingen.

Wratten bij honden? Geen paniek!

Wratten bij een hond en zelfs wratachtige woekeringen zijn meestal onschuldig, maar kunnen heel vervelend zijn. We hopen dat je wat hebt aan de tips uit ons artikel. Als je nog vragen hebt over de soorten wratten bij honden, kun je altijd contact opnemen met onze deskundige dierenartsen. Als je twijfelt over wratjes, loop hier dan niet te lang mee rond en neem liever het zekere voor het onzekere. Een gewaarschuwd baasje telt voor twee!

Veelgestelde vragen over wratten bij honden


Kan ik de wratten van mijn hond zelf verwijderen?

Nee, het is niet aan te raden om de wratten van je hond zelf te verwijderen. Wratten kunnen worden veroorzaakt door verschillende virussen en het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen voordat je deze verwijdert. De dierenarts kan ze op een veilige en effectieve manier verwijderen.


Is het erg als mijn hond wratten heeft?

In de meeste gevallen zijn wratten onschuldig en gaan ze vanzelf over. In sommige gevallen kunnen ze echter jeuken of pijn doen, of kunnen ze gaan ontsteken. Het bezoeken van de dierenarts is dan aan te raden.


Hoe lang duurt het voordat wratten genezen?

De meeste wratten bij honden genezen binnen 1-2 maanden. In sommige gevallen kunnen ze echter langer blijven bestaan. Zolang je hond er geen last van heeft is het vrijwel altijd onschuldig.