Voorhuidontsteking hond
Oorzaken en behandelingEen voorhuidontsteking bij de hond is een vervelende aandoening die regelmatig kan voorkomen bij niet gecastreerde reuen. Hierbij raakt de voorhuid (het slijmvlies van de penis) ontstoken en kan er pus uit druppelen. Het is meestal niet ernstig, maar wel iets wat overlast kan veroorzaken. In deze blog kun je lezen hoe een voorhuidontsteking bij de hond ontstaat en wat je eraan kunt doen.
Hoe ontstaat een ontsteking aan de voorhuid
Wanneer een reu geslachtsrijp is (als hij tussen de 6 maanden en 1 jaar oud is), komen de geslachtshormonen in actie. Dit zorgt ervoor dat de hond interesse krijgt in de vrouwtjes, maar het stimuleert hem ook om regelmatig de penis uit te schachten. De penis schuift dan naar buiten en daardoor kunnen er bacteriën in de voorhuid terechtkomen. Deze kunnen vervolgens een bacteriële infectie veroorzaken.
In de meeste gevallen kan het lichaam wel omgaan met een dergelijke infectie. Deze wordt door het immuunsysteem de kop in gedrukt en je hond heeft dan nergens last van. Maar werkt de natuurlijke afweer om de een of andere reden niet effectief genoeg, dan kan er een voorhuidontsteking bij de hond ontstaan (ook wel balanoposthitis genoemd). Er vormt zich pus in de voorhuid, en druppels kunnen van de penis afvallen in de omgeving van de hond.
Deze aandoening komt dus vooral voor bij niet-gecastreerde reuen. Maar wanneer een hond een te wijde voorhuidopening heeft, kunnen er eveneens bacteriën in terecht komen en kan hij ook last krijgen van een ontstoken voorhuid. Een andere oorzaak is een overdreven seksuele aandrang en het uitdrogen van de penispunt.
Symptomen voorhuidontsteking hond
Hoe kun je nu een ontstoken voorhuid bij de hond herkennen? Over het algemeen is deze aandoening vrij makkelijk te herkennen. De penis is duidelijk ontstoken, ziet er rood uit en er druppelen gele en groene druppels pus uit. Het is zelfs mogelijk dat er bloederige plekken op de penis te zien zijn. De voorhuid ziet er dik en ontstoken uit en voelt warm aan. Je hond zal ook vaker aan zijn geslachtsdeel likken. Verder veroorzaakt een flinke ontsteking ook een onaangename lucht.
Zie hier de symptomen op een rij:
- Rode, ontstoken penis
- Gele en groene druppels pus
- Bloederige plekken op de penis
- Hond likt aan zijn geslachtsdeel
- Voorhuid is dik en voelt warm aan
- Onaangename lucht
Behandelen door de dierenarts
Voorhuidontsteking bij de hond is een vervelende aandoening, maar gelukkig kan deze goed behandeld worden. Het is wel belangrijk om bij vermoeden van een dergelijke ontsteking naar de dierenarts te gaan. Hij kan bepalen of het voldoende is dat jij zelf de ontstoken plekken schoonmaakt en behandelt. Verderop kun je meer lezen over het zelf schoonmaken van een voorhuidontsteking van je viervoeter. Heeft je maatje echter een hevige ontsteking, dan kan het zijn dat hij medicatie nodig heeft.
De dierenarts kan antibiotica voorschrijven en soms krijgt de reu een kraag om, om te voorkomen dat hij aan de ontstoken plek gaat likken. Als je hond erg vaak last heeft van een ontstoken voorhuid, kan de enige oplossing zijn om je viervoeter te castreren. Deze ontstekingen worden namelijk veroorzaakt door de geslachtshormonen. Castratie zorgt ervoor dat deze hormonen niet meer opspelen. Het is niet zo dat bij alle honden de klachten direct verdwijnen, maar ze zullen wel afnemen.
Goed middel tegen voorhuidontsteking hond
Het is zeker een goed idee om er zelf voor te zorgen dat je hond zo min mogelijk last heeft van deze aandoening. Een voorhuidontsteking bij de hond kun je zelf vaak prima behandelen, waardoor de klachten afnemen of zelfs voorkomen kunnen worden. Dit kan voornamelijk als er nog geen sprake is van een hevige ontsteking. Bij kleine irritaties of een lichte ontsteking kun je een voorhuidcleaner gebruiken.
Een ander goed middel tegen voorhuidontsteking bij de hond is colloïdaal zilver. Dit is een natuurlijk product dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan veilig overal op het lichaam gebruikt worden, dus ook bij een ontsteking van de voorhuid. Daarbij komt dat het van nature ook een antibacteriële en antischimmel werking heeft. Colloïdaal zilver is 100% natuurlijk, zonder chemische of kunstmatige toevoegingen.
Maar als je op zoek bent naar een goed middel tegen voorhuidontsteking bij je hond, dan zou je ook naar de weerstand kunnen kijken. Het immuunsysteem speelt duidelijk een rol bij het ontstaan van deze aandoening. Je kunt de weerstand van je viervoeter ondersteunen, door gebruik te maken van supplementen. Denk bijvoorbeeld aan Organimal multivitamine, die alle mineralen en vitamines bevat die je hond nodig heeft.
Ook de darmen zijn belangrijk als basis van een goede weerstand. Darmen in Balans bevordert de darmflora en ondersteunt een goede werking van het spijsverteringssysteem. Het bevat pre- en probiotica en psylliumvezels. Als je hond goed in zijn vel zit en een robuuste gezondheid heeft, is de kans kleiner dat hij last krijgt van ziekte of ontstekingen.
Voorhuidontsteking hond schoonmaken
Zie jij een voorhuidontsteking bij je hond en wil je deze zelf schoonmaken? Dat kan door de ontsteking zoals gezegd te behandelen met colloïdaal zilver. Het is belangrijk dat het middel dat je gebruikt op de juiste plek terecht komt. Daar kun je een spuitje voor gebruiken (zonder naald). Spoel de plek eerst schoon met afgekoeld gekookt water. Daarna vul je het spuitje met colloïdaal zilver. Spuit het onderhuids in de penis, houd vervolgens het puntje dicht met je vingers, zodat het middel er niet meteen uit loopt. Door de penis te masseren verspreid je het middel naar achteren, zodat het overal goed zijn werk kan doen.
Colloïdaal zilver kan helpen om de ontsteking tegen te gaan zodat je hond er hopelijk snel vanaf is, maar kan deze ook helpen voorkomen door de antibacteriële werking. Wil je zorgen dat deze aandoening niet terugkomt, dan is het belangrijk om de voorhuid goed schoon te houden. Dat doe je door deze behandeling regelmatig te herhalen.
Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over een voorhuidontsteking bij de hond? Laat het ons weten, we helpen je graag.