Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Magnesium hond


Een onmisbaar mineraal

Net als voor de mens is magnesium voor een hond een essentieel mineraal.

Na kalium is dit het meest voorkomende mineraal en het speelt een zeer belangrijke rol in een groot aantal lichaamsfuncties van de hond. Denk aan de zenuwen, de gemoedstoestand en organen als het hart en de lever. In deze blog gaan we in op waar magnesium goed voor is, waar het in zit en wat je kunt doen bij een tekort.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Het nut van magnesium voor de hond

Misschien heb je je weleens verdiept in magnesium voor je eigen gezondheid. Het is inmiddels geen geheim meer dat dit mineraal een van de belangrijkste mineralen voor onze gezondheid is. Voor honden geldt dat precies zo. Dit mineraal heeft enorm veel functies in een hondenlichaam. Zo is het o.a. van belang voor de zenuwen, de werking van andere mineralen, de gezondheid van de organen en voor het emotionele welzijn. Hieronder zetten we de functies van magnesium op een rijtje:

 • Helpt het zenuwstelsel gezond te houden
 • Is belangrijk bij de energieproductie
 • Speelt een rol bij de opbouw van lichaamseiwitten
 • Ondersteunt de opname van andere mineralen, zoals kalium, calcium en zink
 • Is belangrijk voor het mentale en emotionele welzijn van de hond
 • Is goed voor het functioneren van organen, zoals hart, nieren, spijsverteringskanaal en lever
 • Speelt een rol bij meer dan 300 enzymreacties
 • Is nodig voor de overdracht van zenuwprikkels
 • Belangrijk voor sterke botten en een gezond gebit

Magnesium is vooral bekend als mineraal dat een rol speelt bij ontspanning. Het heeft een rustgevend effect, het werkt ontspannend op de spieren, bloedvaten en de hersenen. Om te kunnen ontspannen heeft je hond dus magnesium nodig. Het is alleen wel zo, hoe meer last van angst of stress je maatje heeft, hoe meer magnesium zijn lichaam gebruikt.

Magnesium voor honden: wat gebeurt er bij een tekort?

We spreken dus over een essentieel mineraal voor onze vrolijke viervoeters. Het kan daardoor goed zijn dat je hond last krijgt van een tekort. Dit wordt vaak veroorzaakt door overmatige stress of angst of door langdurige inspanning. Het lichaam verbruikt dan grotere hoeveelheden. Maar ook slecht voer kan een rol spelen, evenals ziekte of bepaalde aandoeningen waarbij de hond niet voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

Een tekort aan magnesium is niet altijd gemakkelijk op te merken. Symptomen van een tekort zijn een hoge spierspanning, stijfheid en hyperactiviteit. Daarnaast kan je maatje erg angstig zijn en moeilijk zijn rust vinden. Een hond met een ernstig tekort kan zelfs last krijgen van hartproblemen. Misschien is je harige huisgenootje altijd al angstig en gespannen geweest. Maar het kan de moeite waard zijn om te kijken of extra aanvulling kan helpen.

Een bijzondere aandoening bij de hond die eveneens te maken heeft met magnesium is artrose. Bij deze ziekte wordt de kwaliteit van het kraakbeen slechter en het wordt steeds dunner. Dit zorgt voor vervorming van het bot onder het kraakbeen. Er ontstaan pijnlijke knobbels die de beweging kunnen beperken. Een gebrek aan dit magnesium kan tot artrose leiden omdat het lichaam in dat geval het mineraal aan de gewrichten onttrekt. Door het als supplement te geven kun je de klachten van artrose mogelijk verlichten waardoor jouw maatje weer soepeler kan bewegen.

Natuurlijke bronnen van magnesium

Hoe krijgt een hond magnesium binnen? Het mineraal zit in veel verschillende voedingsmiddelen, vooral in vlees en vis. Ook bepaalde kruiden bevatten magnesium zoals paardenbloem, peterselie en alfalfa. Het is echter goed mogelijk dat hondenvoer niet altijd voldoende magnesium bevat, vooral als het niet van echt goede kwaliteit is. Daarnaast is het niet altijd goed op te nemen. En over het algemeen geven we onze hond geen andere voeding waar het mineraal in zit zoals granen, noten en chocola (wat zelfs giftig is). Daarom kan het zinvol zijn om een magnesium supplement voor honden te geven.

Magnesium supplement voor honden

Als jij een magnesiumtekort vermoedt bij je hond kun je een supplement gaan geven. Dit kun je gewoon naast of door zijn voeding geven. Bij aanschaf kun je letten op onnodige toevoegingen, de toedieningsvorm en de vorm van mineraal zelf. Soms bevatten supplementen bijvoorbeeld suiker, geur- of kleurstoffen. Die kun je beter vermijden. Een supplement zou zo puur mogelijk moeten zijn.

Daarnaast is het dus van belang welke vorm van magnesium je kiest. Magnesiumcitraat wordt door het lichaam van de hond makkelijk opgenomen. Magnesiumoxide, -choloride en hydroxide zijn vormen die juist moeilijk worden opgenomen en die je dus beter niet kunt gebruiken.

Als je een supplement kiest is het zoals gezegd goed om naar de toedieningsvorm te kijken. Kun je het makkelijk aan je hond geven? Een pil kun je snel geven maar dat vergt wel wat handigheid. Een supplement dat je door voer kan mengen kan makkelijk zijn maar dan moet je hond het wel willen eten.

Ben je op zoek naar een goed supplement voor je hond dat van nature magnesium bevat? Probeer dan eens Organimal Zeewier. Zeewier is zeer rijk aan mineralen waaronder magnesium. Geef je dit supplement dan voorzie je je hond van meer dan 70 verschillende vitamines en mineralen, evenals antioxidanten en essentiële vetzuren. Het fijne is dat zeewier een natuurlijk product is waardoor alle voedingsstoffen goed door het lichaam worden opgenomen en dat de onderlinge voedingstoffen een synergetische werking hebben, ze ondersteunen elkaar. Dit zeewierpoeder kun je door droog en natvoer mengen of in een lekkere snack verstoppen.

Een ander goed supplement van Organimal dat magnesium bevat en dat je goed kunt inzetten bij angst en stress is Gedrag in Balans. Dit supplement bevat behalve magnesium (o.a. in de vorm van citraat) ook kalmerende kruidenextracten zoals citroenmelisse en valeriaan. Daarnaast bevat het B-vitamines en L-tryptofaan. Deze combinatie van stoffen kan je hond helpen weer tot rust te komen. Gedrag in Balans is veilig om aan honden van alle leeftijden te geven. De tabletten kunnen direct in de bek gegeven worden maar je kunt ze ook vermalen en door het voer mengen. Je kunt het dus toedienen in de manier waarop het voor jouw hond het makkelijkste is.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over jouw hond en magnesium? Aarzel niet en laat het ons weten. We helpen je graag!