Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Omega 3 hond


 het nut en de werking

Omega 3 is belangrijk voor je hond. Het helpt om het lichaam van je hond gezond en vitaal te houden. Omega 3 vetzuren zijn voor je hond daarom een essentieel onderdeel in de voeding. Honden maken het namelijk, net als mensen, niet zelf aan. Om ervoor te zorgen dat je hond toch die essentiële vetzuren binnen krijgt kun je verschillende dingen doen. In dit artikel lees je welke omega 3 vetzuren er zijn, hoe je ervoor zorgt dat je hond ze binnenkrijgt en waarom de juiste verhouding zo belangrijk is.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom is Omega 3 belangrijk voor je hond?

Omega 3 ondersteunt het lichaam op veel verschillende gebieden. Heeft je hond een tekort aan omega 3 vetzuren kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen zoals huid-, darm-, hart-, en nierproblemen of allergieën. Gelukkig kun je sommige gevallen zien dat je hond bepaalde tekorten heeft.  Zie je dat je hond een droge huid of doffe vacht heeft, of last heeft van schilfers en rode plekken? Dan is het verstandig omega 3 aan je hond te geven en te kijken of er verbetering optreedt. Het werkt ontstekingsremmend en kan zelfs helpen bij huidontstekingen, gebitsproblemen en gewrichtsproblematiek. Zo kan omega 3 bij een hond met artrose de klachten verminderen.

Signalen van een tekort aan omega 3 bij jouw hond: h2

  • haaruitval;
  • een droge en/of schilferende huid;
  • jeuk en krabben;
  • allergieën;
  • moeilijker bewegen
  • huidontstekingen.

Wat zijn omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren en bestaan uit 3 hoofdsoorten: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA is een plantaardig vetzuur. Dit vetzuur kan het lichaam van je hond niet zelf aanmaken en moet hij dus via zijn voeding binnenkrijgen. EPA en DHA zijn visvetzuren en kan je hond wel zelf aanmaken, maar alleen in kleine hoeveelheden. Daarom is het vooral belangrijk om ook deze vetzuren via de voeding toe te dienen.

  • ALA wordt in het lichaam van je hond omgezet naar de bruikbare omega 3 vetzuren EPA en DHA.
  • EPA heeft een gunstige werking op de huid en vacht van je hond. Het werkt ook ontstekingsremmend en heeft een beschermende werking bij onder andere nierziekten en epilepsie.
  • DHA heeft een gunstig effect op de hersenen, ogen en zenuwen van je hond. DHA is vooral goed voor jonge, oude en zwangere honden. En wist je dat DHA zelfs een positief effect kan hebben bij depressies, stress en angst?

De juiste dosering omega 3 voor jouw hond

De dosering omega 3 voor een hond is geen standaard verhaal. Waar het ene merk een hoge dosering aanraadt, doet het andere merk dat juist niet. Dit zal je per merk moeten bekijken maar ook kun je kijken naar de effecten. Begin je met een lage dosering maar merk je totaal niets, kun je de dosering altijd wat verhogen. Kwaliteit is in ieder geval belangrijker dan kwantiteit. Wat ook erg belangrijk is is de verhouding van omega 3 tot omega 6 en 9.Wat is het verschil met omega 6 en 9? Omega 6 bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren en draagt bij aan het gezond houden van de cholesterol. Omega 9, wat bijvoorbeeld in olijfolie zit, is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur welke niet essentieel is voor je hond. Toch heeft Omega 9 ook gezondheidsvoordelen, het draagt bijvoorbeeld bij aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte. Een tekort aan deze twee vetzuren komt minder vaak voor.

Vooral de verhouding tussen omega 3 en omega 6 is van belang. Een juiste verhouding zorgt voor meer doorbloeding van weefsels en daardoor verbetert het de spieren en huid.

Voordelen omega 3 hond

Omega 3 vetzuren zorgen bij je hond voor een gezonde huid en vacht maar doen dus nog zoveel meer. De vetzuren dragen bij aan soepele beweging en zijn goed voor de hersenen en de algehele conditie van je hond. Hieronder staan de belangrijkste voordelen opgesomd.

• het draagt bij aan een gezonde huid en vacht;
• het draagt bij aan soepele gewrichten;
• het werkt ontstekingsremmend en kan dus ondersteuning bieden bij artrose, allergieën, etc
• het zorgt voor een beter immuunsysteem;
• het heeft goede effecten op de hersenen, zenuwen en het cognitieve vermogen van je  hond.
– het draagt bij aan de algehele gezondheid van de hond

Waar zit Omega 3 in?

Omega 3 kom je o.a. tegen in vissen en schelpdieren en vette vissoorten als tonijn, zalm en makreel. Helaas wordt vette vis door veel honden niet of nauwelijks gegeten. Ps, tonijn is sowieso een afrader vanwege het hoge gehalte zware metalen en pcb’s. Ook een aantal plantaardige oliën zijn rijk aan omega 3. Vooral lijnzaad staat bekend om het hoge gehalte. Het nadeel van veel plantaardige oliën is dat deze voornamelijk bestaan uit ALA, wat nog moet worden omgezet in EPA en DHA. Dit zorgt er dus voor dat de  bruikbare hoeveelheid omega 3 te klein zal zijn. In het algemeen zijn visolie en vis de beste bronnen.

Tegenwoordig wordt er aan hondenvoer ook vaak omega 3 toegevoegd. Standaard bevat hondenvoer veel omega 6 en weinig omega 3 waardoor dit problemen kan veroorzaken. Op die manier zijn ze niet met elkaar in balans. In de juiste verhouding hebben de omega vetzuren een positief effect op de gezondheid. Is dit niet het geval kan het zorgen voor een verstoring van de balans.

Omega 3 visolie hond

Maar wat als je hond geen vette vis eet? Dan kun je dagelijks omega 3 visolie aan je hond toedienen. Organimal Zalmolie Plus is een pure en schone omega 3 rijke zalmolie voor je hond. In deze olie zijn de EPA en DHA optimaal op elkaar afgestemd en de zalmolie is vrij van pesticiden, antibiotica en andere vervuilingen.

Het toedienen van de visolie kan in principe al vanaf alle leeftijden, ook wanneer de hond geen specifieke klachten heeft. Het is een natuurlijke manier om je hond goed te ondersteunen, en daarbij kan het ook nog eens klachten verminderen. Zo zorg je optimaal voor de gezondheid van jouw trouwe viervoeter.

Omega 3 hond, het beste voor je trouwe vriend

Elke dag voldoende omega 3 vetzuren, en dan met name de EPA en DHA, binnen krijgen is dus erg belangrijk voor je hond. Het heeft enorme positieve effecten op de hersenen, zenuwen, het bewegingsgestel en het immuunsysteem, wat het een absolute aanrader maakt. Door omega 3 visolie toe te voegen aan de voeding van je hond weet je zeker dat hij de essentiële vetzuren binnenkrijgt die hij nodig heeft. Wil je meer weten over omega 3 voor je hond of heb je een andere vraag? Neem vooral contact met ons op, we helpen je graag. Het team van Organimal staat voor je klaar!