Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Biotine hond


Biotone voor de hond, je hoort het steeds vaker voorbijkomen. Baasjes die het gebruiken zijn vooral enthousiast. Zeker voor een gezonde vacht lijkt het goedje onmisbaar. We willen natuurlijk het beste voor onze viervoeter dus als baasje zijn we meteen een en al oor. Maar wat is biotine eigenlijk en wat doet het voor honden? Wij vertellen je er alles over, lees je mee?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is biotine en wat doet het voor je hond?

Biotine staat ook bekend al vitamine B8, het is een (wateroplosbare) B-vitamine. Van nature komt het in voedsel in twee vormen voor. Het wordt biocytine genoemd als het gekoppeld is aan het aminozuur lysine. In supplementen en toevoegingen wordt dit vaak gebruikt. Daarom hebben we het in dit artikel vooral over deze soort. Honden hebben, net als mensen, biotine nodig om energie uit ons eten vrij te maken. Verder draagt vitamine B8 bij aan het behoud van een normale vacht en een goede werking van het zenuwstelsel.

Biotine speelt bij honden een rol bij de energiestofwisseling. Net als bij mensen speelt het ook een rol bij de vorming van vetzuren. Ook speelt biotine een grote rol bij de vorming van keratine. Op die manier helpt het om de haargroei te stimuleren.

Biotine laat je hond stralen

Net als bij baasjes bestaan huid, haar en nagels bij honden voor het grootste deel uit keratine. Biotine draagt bij aan een gezonde vacht en nagels. Daarom wordt het veelal gebruikt om vachtproblemen te behandelen of te voorkomen. Biotine is geschikt voor alle honden. Zeker voor langharige rassen is het een waardevolle toevoeging. Ook zogende teven hebben over het algemeen baat bij extra B8 voor een mooie vacht en goede conditie.

Biotine vacht hond

Biotine voor honden valt onder de aanvullende voeding. Het ondersteunt het herstellende vermogen van de huid en biedt vaak een oplossing tegen een droge huid. Ook ondersteunt deze B-vitamine de vacht van je hond en zorgt het voor optimale pigmentatie. Daarom wordt het vooral vaak gebruikt om de vacht van de hond in optimale conditie te houden. In een bleek dat bij 91% van de honden die biotine kregen, huid- of vachtproblemen volledig waren opgelost. De honden die meededen aan de studie hadden te kampen met een doffe vacht, broos haar en huidproblemen. De ervaringen die baasjes hebben met biotine voor hun hond zijn dan ook voornamelijk positief.

Biotine kaalheid hond

In eerder genoemde studie kregen ook honden met haaruitval vitamine B8 toegediend. Ook bij deze groep waren de resultaten erg veelbelovend. Biotine kan kaalheid bij je hond voorkomen of, als je hond al kaal wordt, verhelpen. Er zijn ook allerlei shampoos en middeltjes verkrijgbaar voor uitwendig gebruik. Zelf geloven wij enorm in een optimale gezondheid van binnenuit. Goede voeding is daarbij belangrijk, maar kaalheid kan ook worden veroorzaakt door stress. Let dus niet alleen op het dieet maar ook op het gedrag van je harige vriend. Check ook even of je de juiste vachtverzorging (voor het ras dat je hebt) hanteert.

Zoek jij naar manieren om de gezondheid en de vacht van je viervoeter te ondersteunen? Dan is misschien ons Glanzende Vacht en Huid voor honden wel wat voor jou. Het gaat haaruitval tegen en ondersteunt bij kale plekken of huidproblemen. Het product is 100% natuurlijk. Het belangrijkste ingrediënt is zalmolie. Dit is naast biotine een enorme booster voor huid, haar en het algemene welzijn. Meer weten? Lees dan ons artikel over zalmolie voor de hond.

Biotine tekort hond

Als jouw hond een tekort aan biotine heeft, merk je dit meestal als eerst aan de vacht. Typische verschijnselen die erop kunnen wijzen dat jouw viervoeter niet genoeg B8 binnenkrijgt, zijn:

  • Doffe of slechte vacht
  • Haaruitval en/of afbrekend haar
  • Huidverdikkingen (droogheid, schilfers)
  • Geprikkelde huid
  • Vergrijzing of pigmentafwijkingen
  • Afwijkingen in de nagelgroei

Als je vermoedt dat je hond niet genoeg biotine binnenkrijgt, kan het raadzaam zijn om een supplement te gebruiken. Overleg bij twijfel wel altijd eerst met een dierenarts. Neem ook eens het dieet van je harige kompaan onder de loep. Voedingsmiddelen die veel biotine bevatten zijn mager vlees, eieren en peulvruchten.

Wil je jouw hond biotine geven? Kies dan bij voorkeur voor een hoogwaardig supplement. Onze Organimal Multivitaminen Honden is met zorg samengesteld en 100% natuurlijk. Het bevat veel biotine voor je hond en andere waardevolle mineralen en vitaminen die de algehele weerstand van je viervoeter ondersteunen Het bevat geen kunstmatige en chemische toevoegingen.

 Hoeveel biotine per dag voor de hond?

Biotine voor de hond is verkrijgbaar in poedervorm of in capsules. Omdat ieder product een andere samenstelling heeft, is het lastig om te zeggen hoeveel biotine je je hond per dag moet geven. Een teveel aan dit stofje kan bij de hond kan geen kwaad; het wordt net als bij mensen gewoon uitgeplast. Het kan even duren tot je effect merkt, het beste is dan ook om de dosis consequent op te bouwen. Een keer een poedertje tussendoor zet over het algemeen niet zo veel zoden aan de dijk. Soms kun je de dosering na een paar weken halveren. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing goed door.

Je kunt je hond tijdelijk biotine geven als een soort oppepper na een periode van haarverlies of andere problemen met de huid en vacht (een soort kuur). Na de kuur kun je afbouwen om te kijken of de vacht van je hond voldoende hersteld is en ook zonder extra ‘shot’ mooi blijft.

Biotine hond als steuntje in de rug

Biotine kan je hond, en dan met name de huid, vacht en nagels, net even dat extra steuntje in de rug geven. Vooral bij sommige rassen met langharige vacht kan het fijn zijn om eens in de zoveel tijd, of bij acute problemen, een kuur te doen of tijdig extra biotine te geven. Want als baasje wil je natuurlijk dat je hond straalt, zowel van binnen als van buiten! Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, onze deskundige team helpt je graag verder!

Bron: https://midogguide.com/nl/dog-breeds/can-i-give-my-dog-biotin.html