Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kitten ontwormen

Kitten ontwormen


Alles wat je moet weten
Oooh, wat is ie toch lief… Je bent helemaal dol op je gloednieuwe familielid: je schattige nieuwe kleine kitten. Jullie kunnen urenlang spelen. Je hebt alles voor het beestje over en dat is maar goed ook, want zo’n klein katje heeft je hard nodig. Zo is je kitten ontwormen iets wat bijvoorbeeld echt moet gebeuren. Wil je meer weten over het ontwormen van je kitten? We vertellen je alles in dit artikel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wanneer kitten ontwormen?

Als je een kitten hebt, ontkom je er niet aan: ontwormen. We schreven op de site al eerder over wormen bij katten, zoals wat de belangrijkste soorten wormen zijn en wat de oorzaken van deze wormpjes zijn. We vertellen je nu alles wat je moet weten over het ontwormen zelf: zoals bijvoorbeeld, wanneer je kitten te ontwormen.

Kittens en wormen
Het is misschien een vervelend nieuwtje, maar we moeten het je toch vertellen: ook jouw kitten heeft last van (spoel)wormen. Elk klein katje wordt namelijk besmet met deze wormen via moedermelk en de bek. Daarom is het altijd noodzakelijk om aan de slag te gaan met een ontwormingskuur om korte metten te maken met die vervelende wormen. De meest voorkomende wormen bij katten zijn bovengenoemde spoelwormen en lintwormen. Trouwens, je kunt niet altijd zien dat je kitten wormen heeft: je kat hoeft niet per se ziek te worden of bepaalde symptomen te vertonen – je kunt ook niets merken aan een met wormen besmette kitten.

De gevolgen van niet ontwormen van je kitten

Omdat elke kitten last heeft van wormen, is het belangrijk om je kitten te ontwormen.  Het ontwormen van je kitten is dus erg belangrijk om blijvende schade te voorkomen – door een wormeninfectie kan een kat bijvoorbeeld een darmafsluiting krijgen waar het beestje ook aan kan overleiden. Ook is het mogelijk dat je kitten een groeivertraging oploopt wanneer er teveel wormen in het beestje zitten doordat de wormen de benodigde voedingsstoffen uit het voedsel kunnen halen. Uiteraard houdt dat ook in dat de weerstand van een kitten minder kan worden vanwege het feit dat het niet alle voedingsstoffen binnen krijgt. Ook kunnen bepaalde wormsoorten larven afscheiden die ook voor mensen gevaarlijk kunnen zijn. Vooral met (kleine) kinderen is het uitkijken voor deze larven, want zij kunnen hier flink ziek van worden. Je kitten ontwormen is dus cruciaal voor ieders gezondheid!

Hoe vaak kitten ontwormen?

Niet alleen is het belangrijk te weten wanneer je kitten te ontwormen. Het is het ook goed om te weten hoe vaak je de kitten moet ontwormen. De eerste keer kan al na een paar weken na de geboorte. Om zeker te weten dat de wormen niet overleven, moet een kitten vier tot acht keer ontwormd worden. Als een kat volwassen is geworden, vindt het ontwormen veel minder vaak plaats.

Ontwormingsschema kitten

Om het ontwormen van kittens zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er ontwormingsschemas voor kittens ontwikkeld. Dit is handig voor wanneer je je afvraagt hoe zo’n ontwormingsproces nu aan te pakken. Wij geven je graag een veelgebruikte richtlijn en een voorbeeld van zo´n schema. Je kunt je kitten ontwormen op:

  • 3 weken
  • 5 weken
  • 7 weken
  • 9 weken

en daarna op:

  • 3 maanden
  • 4 maanden
  • 5 maanden
  • 6 maanden

NB: Ondanks dat dergelijk schema’s handig zijn adviseren wij niet om zo frequent jouw kitten op chemische wijze te ontwormen. Het chemisch ontwormen van kittens kan serieuze schade aan de darmen teweeg brengen dus terughoudendheid is geboden.

Hoe moet jij je kitten ontwormen?

Nu je weet wanneer en hoe vaak jij je kitten moet ontwormen, is het tijd om te kijken naar hoe je dat dan kunt aanpakken.

Chemische en natuurlijke ontwormingskuur kitten

Je kunt je kitten ontwormen met een speciale kuur. Misschien denk je dan al gauw aan chemische ontwormingsmiddelen zoals bijvoorbeeld een ontwormingspasta voor je kitten vol chemicaliën die de wormen laten verdwijnen. Helaas gaan deze chemische middelen vaak gepaard met vervelende bijwerkingen, zoals braken, diarree en sloomheid, en mag een groot gedeelte van deze middelen niet eens aan jonge katjes worden gegeven. Ook bestaat er een kans dat de wormen resistent worden voor het chemische ontwormingsmiddel – zo kun je niet alleen wormen niet meer bestrijden, maar ook andere parasieten kunnen zich zo gaan ontwikkelen dat ze tegen de bestrijding kunnen. Gelukkig zijn er ook meerdere natuurlijke ontwormingspasta’s voor kittens op de markt, zodat jouw kitten geen last krijgt van bijwerkingen of resistentie en worden er geen reststoffen in het lijfje van de kat achtergelaten die de darmflora verstoren. Wel zo fijn! Ook zijn er andere natuurlijke ontwormingsmiddelen op basis van kruiden die je kunt gebruiken om een chemische ontwormingskuur voor jouw kitten te voorkomen.

Zo kun je je kitten ontwormen
Als je kiest voor natuurlijk ontwormen, krijg je echt niet te maken met meer gedoe dan bij chemische ontwormingsmiddelen. Ook natuurlijke ontwormingsmiddelen komen gewoon in pilvorm of vloeibaar, zodat je het met een pipetje kunt toedienen. Omdat deze ontwormingsmiddelen op basis van kruiden en andere natuurlijke ingrediënten zijn gebaseerd, is deze manier van je kitten ontwormen niet schadelijk voor het kleine katje.

Preventief je kitten ontwormen
Nog zo’n vervelend nieuwtje: preventief ontwormen is vrijwel zinloos. Omdat je er vanuit kunt gaan dat een kitten last heeft van wormen door moedermelk en via de bek, is het een goed idee om meerdere keren – minimaal vier keer – te ontwormen. Maar constant je kitten ontwormen om zo die vervelende wormen geen kans te geven, dat gaat helemaal niet werken. De kitten kan op elk moment opnieuw besmet raken, zelfs vlak na een preventieve kuur. Wil je toch iets doen? Houd dan je kitten zo gezond mogelijk: een hoge (darm) weerstand geeft wormen minder kans. Probiotica kan hierbij helpen. Ook kun je de weerstand een goede boost geven door het toedienen van multivitaminen voor katten. Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om periodiek een ontlastingsonderzoek te laten verrichten. Op deze manier weet je of het uberhaupt wel nodig is om je diertje te laten ontwormen en voorkom je onnodige behandelingen.

Ontwormen van je kitten voorkomen

Preventief je kitten ontwormen heeft dus weinig zin, omdat je kat pas ontwormd kan worden als de wormen er ook daadwerkelijk zijn. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat in de toekomst (en dus ook jij als baasje) minder snel besmet zal raken. Wij zetten deze dingen graag voor je op een rijtje.

  • Bestrijd ook andere ‘gastheren’ zoals vlooien goed
  • Houd de weerstand van jouw kitten optimaal
  • Zorg voor een goed dieet. Dit komt de darmweerstand ten goede
  • Verschoon regelmatig de gehele kattenbak
  • Elke dag zorgen voor niet drinkwater en een schoon bakje
  • Haal ontlasting meteen weg (ook uit de tuin)
  • Laat kinderen altijd de handen laten wassen na het spelen met de kitten(geldt ook voor jezelf)
  • Dek eventuele speelplekken zoals een zandbak af voor de kat

Zo zorg jij ervoor dat je kitten zo min mogelijk besmet raakt en hoef je minder vaak je kitten te ontwormen. Geldt ook voor je volwassen kat.