Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Wormen bij katten

Wormen bij katten


Alles wat je moet weten 
Wanneer je een kat hebt, is de kans groot dat hij op een bepaald moment in zijn leven wormen krijgt. Onderzoek wijst zelfs uit dat het vrij ongebruikelijk is dat een kat niet aan deze parasieten wordt bloot gesteld. In kleine aantallen zijn wormen bij katten vaak niet heel schadelijk. Echter, in grote aantallen kunnen ze lijden tot ziekte en zelfs de dood veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je kat kunt beschermen tegen de verspreiding van deze ongewenste indringers.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken van wormen bij katten

Hoe een kat geïnfecteerd wordt hangt af van het type worm, maar meestal krijgen katten wormen door in contact te komen met de uitwerpselen van een besmet dier. Buitenkatten hebben daarom een grotere kans om geïnfecteerd te raken dan huiskatten.

Een andere oorzaak voor wormen bij katten is het eten of inslikken van tussengastheren. Aangezien wormen in een grote verscheidenheid aan gastheren leven, kunnen katten besmet raken door het eten van rauw vlees of besmette dieren, zoals slakken, vlooien of knaagdieren. Daarnaast kunnen poezen de parasieten doorgeven aan hun kittens via de moedermelk of zelfs tijdens de verzorging.

Vlooien zijn eveneens boosdoeners. Aangezien vlooien een grote verscheidenheid aan bacteriën en parasieten kunnen herbergen is het belangrijk om je kat vlooivrij te houden.

De belangrijkste soorten wormen bij katten

Er bestaan verschillende soorten parasieten die jouw kat kunnen infecteren. De meest voorkomende soorten wormen bij poezen zijn: spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Deze soorten parasieten brengen hun volwassen leven door in de darmkanalen van de kat, waar zij met de kat om voedsel concurreren.

Spoelwormen
Spoelwormen zijn de meest voorkomende maagdarm wormen bij poezen. Deze parasieten zijn langwerpig, zien er uit als een sliert spaghetti en kunnen 5 tot 18 cm lang worden. Een spoelworm kan duizenden microscopische eitjes per dag leggen, welke een kat vervolgens in zijn uitwerpselen elimineert. De eitjes worden na 2 -3 weken besmettelijk voor andere dieren en kunnen vanwege hun resistentie aan warmte ,kou en ontsmettingsmiddelen tot 5 jaar besmettelijk blijven. Katten kunnen daarom makkelijk geïnfecteerd raken door simpelweg te snuffelen of likken aan een besmette grond  of zelfs door over deze grond te lopen en zichzelf daarna te wassen.  Belangrijk om te weten is dat deze parasieten vrijwel nooit in de ontlasting zitten en dat de eitjes niet met het blote oog gezien kunnen worden.

Lintwormen
Lintwormen zijn lang en plat en leven in de dunne darm, waar zij zich vestigen aan de darmwand van de kat middels zuignapjes. Deze parasieten bestaan uit verschillende segmenten, welke kunnen afbreken en vervolgens worden uitgepoept. De segmenten lijken op kleine witte worpjes ter grote van een rijstkorrel en kunnen aangetroffen worden in de ontlasting van de poes of aan het achterlijf van het dier. Lintwormen worden verspreid door vlooien en andere tussengastheren.

Haakwormen
Haakwormen zijn kleiner dan spoel- en lintwormen en dus moeilijk te herkennen in de uitwerpselen van poezen. Deze parasieten vestigen zich aan het slijmvlies van de darmwand en voeden zich met het bloed van de kat. Katten kunnen worden geïnfecteerd door wormlarven die de huid binnen dringen of door het inslikken.

Symptomen en gevolgen van wormen bij katten

Katten die besmet zijn met maag- darmwormen hebben vaak een ruwe en ongezond ogende vacht, een opgezette buik, en kunnen last hebben van diarree, verlies van eetlust of braken. De ernst van de symptomen is vaak afhankelijk van het type worm en de ernst van de besmetting. Lintwormen veroorzaken vaak geen tot milde symptomen zoals het veelvuldig likken van de anaalstreek, een wisselende eetlust en afwisselende periodes van constipatie en diarree. Ernstige plagen van spoelwormen en haakwormen daarentegen kunnen een poes ernstig ziek maken, bloedarmoede veroorzaken en zelfs lijden tot sterfte.

Wormen bij kittens

Kittens zijn bijzonder gevoelig voor wormen en andere parasieten. Het drinken van moedermelk en de zorg van de moederkat brengen hoge risico´s van besmetting met zich mee. Vrijwel alle kittens raken daarom geïnfecteerd met spoelwormen.

De vroegtijdige bestrijding van deze ongewenste indringers is voor kittens extra belangrijk. Omdat kittens klein zijn, kunnen zij het zich niet veroorloven om hun voeding te verliezen. Het verlies van voedingstoffen kan onder andere leiden tot een groeiachterstand. Daarnaast hebben pasgeboren poezen een onderontwikkeld immuunsysteem en kunnen wormen leiden tot secundaire darminfecties. Ook zijn kittens kwetsbaarder voor bloedarmoede dan volwassen katten.

Kortom: een infectie met maag-darm parasieten kan ernstige gevolgen hebben voor pasgeboren poezen. Het is daarom belangrijk om ze vroegtijdig en regelmatig te ontwormen. Het ontwormen bij kittens moet gebeuren als zij 4, 6 en 8 weken oud zijn en daarna maandelijks tot de kat een half jaar oud is. Houd er echter rekening mee dat het regulier ontwormen van jonge katten niet geheel zonder bijwerkingen is en niet altijd even effectief. Zo kan de jonge poes er van aan de diarree raken of braken en zijn veel parasieten inmiddels immuun tegen bepaalde chemische ontwormingsmiddelen.

Preventie en behandeling van wormen bij katten

Het voorkomen van besmetting met wormen bij katten is lastig, toch zijn er een aantal maatregelen die genomen kunnen worden.  Om te vermijden dat wormeitjes en larven zich verspreiden is het belangrijk om contact met besmette dieren en oppervlakten te beperken. Zorg er daarom voor dat je huis en huisdieren vlooivrij zijn. Daarnaast is het belangrijk om de uitwerpselen van uw kat meteen weg te gooien en de kattenbak regelmatig te verschonen. Denk er hierbij aan om je handen goed te wassen.

Daarnaast bestaat de vraag hoe vaak een kat ontwormd moet worden. Het wordt het vaak aangeraden om een volwassen kat 4 maal per jaar preventief te ontwormen.  Het doel van de periodieke ontworming bij katten is om de eventuele in de darm aanwezige wormen te doden. Hierdoor wordt eveneens de hoeveelheid eitjes in de ontlasting verminderd.  Houd  er echter rekening mee dat deze reguliere ontwormingsmiddelen vaak ontzettend chemisch zijn en dat ze verschillende bijwerkingen kunnen hebben, zoals diarree, braken, jeuk, traagheid, opwinding en een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand verhoogt juist het risico op een wormenbesmetting, welke niet wordt voorkomen door de eerdere ontwormingskuur. Een ontwormingskuur kan een besmetting van wormen bij katten namelijk niet voorkomen, maar alleen de ernst van een besmetting verminderen en de kans op infecties voor andere dieren en mensen verlagen.

Het ontwormen van katten werkt dus eigenlijk niet echt ´preventief´. Daarnaast is het ook nog eens zo, dat niet alle kuren even effectief zijn. Zoals eerder genoemd zijn veel parasieten inmiddels immuun tegen deze ontwormingskuren.  Om wormen bij katten te voorkomen is het daarom veel beter om de (darm)weerstand van het dier te verhogen. Dit kan gedaan worden door gezonde passende voeding en natuurlijke ontworming op basis van kruiden. De kruiden doden de parasieten niet altijd, maar helpen een natuurlijke weerstand tegen parasieten op te bouwen. Ook zijn er middelen waarvan wordt vermeld dat ze de eetlust van de wormen tegengaan waardoor ze niet meer eten en sterven. Houdt er wel rekening mee dat sommige gevallen van wormbesmetting dusdanig ernstig zijn dat het regulier ontwormen bij de dierenarts het enige alternatief is.

Wil je niet onnodig ontwormen, maar er toch zeker van zijn dat je kat wormvrij is en blijft. Laat dan regelmatig een ontlastingsonderzoek doen bij de dierenarts. Er wordt dan eerst gekeken of er wormen bij de kat aanwezig zijn, en welk soort, voordat er een ontwormingskuur wordt toegediend. Op deze manier krijgt het dier minder schadelijk stoffen binnen, zonder dat wormen een ernstige bedreiging kunnen vormen.