Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kat miauwt veel

Kat miauwt veel


Wat zijn de oorzaken?

Jouw kat miauwt veel? Onze “pratende” huisgenootjes kunnen met hun gemiauw veel overbrengen. En als je een goede band hebt met je kat weet je vaak precies wat hij bedoelt. Maar katten kunnen ook overmatig miauwen en dan kan dat behoorlijk wat ergernis opleveren. In deze blog gaan we dieper in op waarom een kat veel miauwt en wat daar de oorzaak van kan zijn.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom miauwt een kat?

Katten miauwen, dat leer je als kind al. Maar het bijzondere is dat katten voornamelijk tegen mensen miauwen en nauwelijks tegen elkaar. Katten onderling gebruiken lichaamstaal, geur en aanraking als communicatiemiddelen. Miauwen is dus puur een vaardigheid die deze dieren ontwikkeld hebben om met “hun” mensen te kunnen communiceren.

Sommige katten miauwen zelden, andere katten hebben een uitgebreid vocabulaire en miauwen de hele dag door. Vooral Siamezen staan hierom bekend. Maar als een kat veel miauwt, waarom doet hij dat dan? Er zijn verschillende redenen dat een kat overmatig gaat miauwen. En gelukkig kun je hier meestal iets aan doen zodat de rust in huis kan terugkeren.

  • Miauwen uit eenzaamheid

Katten hebben, net als andere dieren, behoefte aan gezelschap. Ben je veel van huis, dan kan het zijn dat je kat last krijgt van eenzaamheid of verveling. Je pluizige huisdier zal zeker blij zijn als je weer thuiskomt en je begroeten met miauwen. Maar het miauwen kan ook als je thuis bent aanhouden, omdat je kat door de lange dagen alleen niet lekker in zijn vel zit. Geef je kat meer aandacht en schaf bijvoorbeeld interessant kattenspeelgoed aan dat voor afleiding zorgt. Ook een tweede maatje in huis kan goed helpen.

  • Medische oorzaak voor miauwen

Het is natuurlijk ook belangrijk om na te gaan of er misschien een medische oorzaak is als je kat veel miauwt. Dit is vooral van belang als je kleine huistijger opeens meer miauwt dan normaal. Een kat kan miauwen omdat hij ziek is of ergens pijn heeft. Maak in dat geval een afspraak bij de dierenarts om uit te zoeken of dat een reden van het vele miauwen kan zijn.

Darmproblemen kunnen ook buikpijn en krampen veroorzaken, waardoor een kat meer gaat miauwen. Ons supplement Darmen in balans (met pre- en probiotica en psylliumvezel) kan helpen om een goede darmwerking te stimuleren en ondersteunt de darmflora. Het is voor zowel kittens als volwassen katten geschikt.
De juiste voeding voor je kat kan ook een grote rol spelen om darmklachten te voorkomen.

  • Honger

Ook honger of drang om te eten kan een reden zijn dat je kat overmatig vaak aan het miauwen is. Merk je dat hij elke keer zijn stem laat horen als je de keuken in gaat? Dan is het miauwen een teken dat hij eten wil. Het kan zijn dat je dier echt honger heeft. Misschien is het een goed idee om wat meer eten te geven. Het kan echter ook bedelen zijn. Het is belangrijk om dan niet te reageren op het miauwen en pas eten te geven als je dier weer stil is.

  • Miauwen door aangeleerd gedrag

De reden waarom een kat miauwt is vaak dat het aangeleerd gedrag is. Je kat heeft tot nu toe altijd succes gehad met zijn gedrag. Als hij miauwt doe jij de deur open of geef je hem een knuffel. Wij mensen bevestigen dat het miauwen effectief is, waardoor je kat ermee doorgaat.

Als het gedrag niet de spuigaten uitloopt en jij bent tevreden met jullie communicatie, is er natuurlijk geen probleem. Echter, het miauwen kan ook storend zijn en irritatie opwekken. In dat geval kun je kijken of het niet verstandig is iets aan te passen in je gedrag, waardoor je kat minder gemotiveerd wordt om veel te miauwen.

Kat miauwt veel en is onrustig

Katten zijn stressgevoelige dieren. Als je je afvraagt waarom een kat miauwt, dan is stress mogelijk een oorzaak. Misschien ben je net verhuisd, is er een nieuw gezinslid bij gekomen of heeft er een verbouwing plaatsgevonden. Dergelijke grote veranderingen kunnen voor veel stress bij je harige huisgenootje zorgen. En stress kan een reden zijn dat je kat meer en ook harder gaat miauwen.

Probeer je kat gerust te stellen als hij angstig en onrustig is en veel miauwt. Geef hem vooral de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Als alles weer wat tot rust gekomen is, zal je dier hopelijk ook rustiger worden en stopt het vele miauwen.

Je kunt bij stress en onrust ons natuurlijke supplement Gedrag in balans gebruiken. Bestanddelen als valeriaan , L Tryptofaan en citroenmelisseblad helpen je kat tot rust te brengen, zonder dat het suf maakt. Het bevat geen chemische en kunstmatige toevoegingen en is geschikt voor katten van alle leeftijden.

Oude kat miauwt veel

Valt het je op dat je oudere kat steeds meer gaat miauwen? Ouderdom brengt gebreken met zich mee. Ook katten kunnen last krijgen van veroudering van de hersenen. Hierdoor kunnen ze verward en gedesoriënteerd raken. Een oude kat kan eveneens dement worden (dit wordt bij dieren Cognitief Disfunctie Syndroom genoemd).

Als je kat last krijgt van ouderdomsklachten, kan hij in de war raken en angstig worden. Dit kan de reden zijn dat je oude kat veel meer miauwt dan je gewend was. Bied je kat de geruststelling van een nachtlampje als hij ‘s nachts veel miauwt. Ook overdag heeft hij misschien wat meer aandacht nodig. Je kunt de mentale en fysieke gezondheid van je oude kat die veel miauwt, ondersteunen met ons supplement Organimal Senior. De actieve bestanddelen ondersteunen de emotionele balans en een goede werking van de hersenen.

Kitten miauwt veel

Heb jij een kitten in huis die veel miauwt? Ook kittens kunnen goed van zich laten horen. Net na de geboorte kunnen ze alleen piepen, maar rond de 12 weken kunnen de kleine diertjes al echt miauwen. Je kitten probeert hiermee, net als een volwassen kat, duidelijk te maken wat hij wil: aandacht, eten of met je spelen. Maar als je kitten erg veel miauwt, is het ook belangrijk om uit te sluiten dat er geen medische oorzaak is. Ga dan even met hem naar de dierenarts. Darmkrampjes zijn een veel voorkomende oorzaak van pijntjes bij kittens.

Luisteren naar je kat

Is jouw kat een communicatief dier en miauwt hij veel? De meeste mensen vinden het leuk dat hun dier graag met hen kletst. Zolang het leuk blijft en je een goede relatie met je kat hebt, is dat alleen maar mooi. Is er sprake van irritatie, dan kun je proberen het miauwen wat te verminderen door je eigen gedrag aan te passen. De communicatie met je kat is een bijzonder iets. Het helpt je kleine huistijger en jou om elkaar beter te begrijpen!

Heb je nog vragen over een kat die veel miauwt, stel ze aan ons team. We helpen je graag.