Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Bange kat


Wat kun je doen
Een bange kat kent vele gezichten. Katten zijn van nature voorzichtige wezens en de uitdrukking ‘de kat uit de boom kijken’ komt zeker niet zomaar uit de lucht vallen. Wel is er een verschil tussen een voorzichtige kat, een kat die ergens van geschrokken is of een kat die alleen maar bang lijkt te zijn.Een schuwe of bange kat in huis, is voor niemand van de betrokkenen een fijne situatie. Wij willen onze kat het liefst gelukkig zien. Wij leggen je in dit blog graag mogelijke oorzaken uit waarom je kat bang is en wat je kunt doen om een angstige kat gerust te stellen. Wil je weten wat jij als baasje kunt doen? Lees dan vooral even verder.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Bange kat oorzaken

Naast territorium stress kunnen er verschillende oorzaken zijn voor het angstige gedrag van je kat. Soms is er sprake van een natuurlijke aanleg. Net als sommige mensen, zijn sommige katten van nature angstiger aangelegd. Ook kan door traumatische angstwekkende ervaringen een chronische angst bij katten ontstaan. Er wordt een soort natuurlijk overlevingsmechanisme geactiveerd, waarbij je kat in constante staat van alertheid verkeerd en dus continu stress ervaart.

Een slechte socialisatie als kitten kan later zorgen voor een bange kat. Vaak zien we ook dat nieuwe dieren of vreemde mensen in huis zorgen voor onrust bij je kat. Ook een nieuwe omgeving of veranderingen in huis, kunnen je kat bang maken.

Bange kat symptomen

Een kat die ergens acuut van schrikt, rent meestal weg of kruipt ergens onder. Er is een verschil tussen acute angst en een kat die chronisch angstig of schuw is. Er zijn veel subtiele signalen waaraan je kunt merken dat je kat bang is:

  • opheffen pootje
  • veelvuldig de bek likken
  • grote ogen en pupillen
  • veel de rug toekeren, geen oogcontact maken
  • staart laag dragen
  • verstoppen
  • sluipend verplaatsen
  • snorharen naar achteren dragen
  • schokjes in de vacht op de rug

Als je kat af en toe eens één van deze signalen laat zien, is dat geen reden tot paniek. Maar als je denkt dat je met een bange kat te maken hebt, kan het veelvuldig optreden van deze symptomen daar zeker een bevestiging van zijn. Aanhoudende stress kan ook zorgen voor een angstige kat, lees hier meer over stress bij katten.

P.s. Wist je dat stress bij katten één van de meest voorkomende oorzaken is bij een blaasontsteking? Let er dus goed op dat je niet zomaar lukraak antibiotica aan jouw kat geeft wanneer jouw kat symptomen van blaastontsteking vertoont. In de meeste gevallen ligt de oorzaak bij stress.

Bange kat socialiseren

Iedere kitten doorloopt een socialisatie periode, die van de derde tot ongeveer de veertiende week duurt. Hierin is het belangrijk dat de kitten went aan allerlei geluiden zoals kinderen en de stofzuiger, maar ook onverwachte geluiden zoals een deurbel of onweer.
In deze levensfase is het belangrijk dat de jonge kat positieve associaties aan de geluiden overhoudt en leert dat er niets aan de hand is. Het is goed – net als bij een bange kat laten wennen aan een hond – om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Wil je een bange kat laten wennen aan een hond en is de hond nieuw? Laat de hond dan in de bench zitten en niet andersom.

Als je kat angstig is doordat de socialisatie van je kat niet goed doorlopen is, kun je ook op latere leeftijd proberen om een bange kat te socialiseren. Belangrijk is het om dit stap voor stap en langzaam te doen. Laat je kat heel voorzichtig wennen en bouw het steeds verder op. Sommige dingen moeten we als baasje ook accepteren. Hoe erg is het bijvoorbeeld als je kat steeds wegrent voor de stofzuiger of bezoek? Zolang de angst van je kat hierbij blijft, hoeft dat geen probleem te zijn.

Angstige kat wat doen?

Wij geven je graag wat tips voor bange katten, of beter gezegd: tips voor de baasjes van bange katten. Je kat zal moeten leren dat er niets bedreigends is aan de situatie waarvoor hij vlucht. Als baasje kun je het volgende doen om een angstige kat gerust te stellen:

  • laat een bange kat met rust, negeer de kat helemaal als hij nieuw is in huis
  • zorg voor een kalme en veilige plek, bijvoorbeeld een bench (evt. met doek erover)
  • blijf zelf altijd rustig en geduldig
  • houd afstand tot je kat en praat altijd op zachte toon
  • bied leuke dingen aan zoals eten, speeltjes of kattenkruid
  • katten voelen zich veilig op hoge plekken, zorg ook voor een hoog plekje
  • een niet schuwe kat erbij nemen kan helpen

Als de situatie ondanks deze tips voor bange katten niet verbeterd, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Als bovenstaande tips niet helpen en je kat angstig blijft kan een dierenarts of gedragstherapeut helpen en vaststellen of bijvoorbeeld het inzetten van kalmerende voedingssupplementen zinvol is. Ook als een kat plotseling bang is zonder duidelijke reden, kan het helpen om naar de dierenarts te gaan, zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen worden uitgesloten. Gelukkig komen beide ook aan huis, want een bezoekje aan de dierenarts brengen, kan natuurlijk aanleiding zijn voor acute angst bij katten.

Bange kat naar buiten

Het is niet zo’n goed idee om een bange kat naar buiten te laten gaan. Het kan zomaar gebeuren dat het dier buiten in paniek raakt en een angstaanval krijgt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Als je de kat toch naar buiten wilt doen kan je het beste de kat aan een tuigje meenemen in de tuin en aan de buitengeluiden laten wennen. Zorg ervoor dat je kat alleen niet buiten de tuin kan komen, scherm deze dus goed af. Laat een schuwe kitten nooit naar buiten gaan!

Angstige kat medicatie

Wij geloven niet zozeer in medicatie voor de angstige kat. Vaak pak je met een “pilletje” alleen de verschijnselen aan en niet de oorzaak. Wees in het bijzonder voorzichtig met medicijnen voor de bange kat waar acepromazine in zit. Dit is namelijk een spierverslapper en die werkt sederend. Je kat is nog steeds angstig maar kan het nu niet meer uiten, wat averechts kan werken. Lees hier meer over in ons artikel vuurwerkangst bij katten.

Er zijn natuurlijke middeltjes op basis van kruiden die effectief kunnen zijn, deze bieden wij zelf ook aan. Bloemenextracten of valeriaan kunnen een kalmerende werking hebben. Wanneer een kat met angst niet eet, kan het toedienen van supplementen lastig zijn. Meestal krijgen de beestjes na een tijd toch wel honger en overwint de honger het van de angst. Zorg dat er altijd eten staat op een rustige plek en houd consumptie goed in de gaten. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Iedere bange kat verdient een dapper baasje

Gelukkig kun je als baasje van alles proberen om je bange kat gerust te stellen, zeker als je de achtergrond van je kat kent en daarmee de mogelijke oorzaak van de angst. Je zult als baasje wel het nodige geduld moeten opbrengen; een snelle oplossing bestaat niet. Zie iedere stap voorwaarts als nieuw succes en ga nooit forceren. Neem bij vragen gerust contact op met ons deskundige team, wij helpen je graag!

Veelgestelde vragen over bange katten


Hoe kan ik mijn kat helpen om te wennen aan nieuwe geluiden?

Laat jouw kat geleidelijk wennen aan nieuwe geluiden door ze op een laag volume te laten horen en het volume geleidelijk te verhogen. Beloon je kat met lekkere hapjes of aandacht wanneer hij kalm blijft.


 Wat kan ik doen als mijn kat bang is voor andere dieren?

Laat je kat op een afstand kennismaken met andere dieren en maak de afstand geleidelijk kleiner. Zorg ervoor dat jouw kat zich altijd veilig kan voelen en kan weggaan als hij dat wil.


 Is het erg als mijn kat bang is voor mensen?

Het is niet erg als jouw kat af en toe bang is voor mensen, maar het is belangrijk om te zorgen dat hij zich niet constant angstig voelt. Bied je kat een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken en forceer geen contact met mensen.


Kan ik medicijnen gebruiken om mijn kat te helpen met zijn angst?

Er zijn medicijnen die angst bij katten kunnen verminderen, maar deze mogen alleen worden gebruikt in overleg met een dierenarts. Medicijnen zijn vaak geen oplossing op de lange termijn en kunnen bijwerkingen hebben.Rustgevende natuursupplementen zonder bijwerkingen zijn zeker een aanrader.


 Wat zijn de beste tips om mijn kat te helpen met angst?
  • Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving.
  • Bied je kat een schuilplaats waar hij zich kan terugtrekken.
  • Wees geduldig en kalm in de omgang met je kat.
  • Vermijd straf en negatieve aandacht.
  • Beloon je vriendje voor gewenst gedrag.
  • Zoek professionele hulp als de angst van de kat ernstig is.
Extra tips:
  • Speel met je kat om zijn zelfvertrouwen te vergroten.
  • Zorg voor voldoende afleiding en mentale stimulatie.
  • Gebruik feromonenverspreiders om jouw kat te kalmeren.
  • Raadpleeg een kattengedragstherapeut voor professionele hulp.