Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Vuurwerkangst katten

Vuurwerkangst katten


Vuurwerkangst bij katten komt vaak voor en zou niet onderschat mogen worden. De meeste mensen houden ervan als het oudjaar knallend eindigt. Voor katten zijn de harde knallen en flitsen vaak allesbehalve een feestje. Wij kunnen het geknal plaatsen en weten dat er geen gevaar dreigt, voor de meeste katten ligt dit anders. Naast het feit dat je kat op de avond zelf in paniek kan raken, kan de angst zich ook generaliseren. Lees in dit blog alles over hoe je om kunt gaan met een kat die bang is voor vuurwerk. Met onze tips voor vuurwerkangst bij je kat, houd je het voor iedereen in huis gezellig.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Vuurwerkangst bij katten; een goed begin is het halve werk

Onverwachte, harde geluiden maken bij katten vaak een angst los die direct te maken heeft met het overlevingsinstinct. Idealiter leert je kat van jongs af aan, dat harde en onverwachte geluiden er soms bij horen en ook ok zijn. Iedere kitten doorloopt een zogenaamde socialisatie periode, die van de derde tot ongeveer de veertiende week duurt. In deze periode is het belangrijk dat de kitten went aan allerlei geluiden zoals kinderen en de stofzuiger, maar ook onverwachte geluiden zoals een deurbel of onweer. In deze levensfase is het belangrijk dat de jonge kat positieve associaties aan de geluiden overhoudt en leert dat er niets aan de hand is. Als de socialisatie van een kitten niet goed is gegaan, kan dit leiden tot gedragsproblemen, angst bij harde geluiden en stress. Gelukkig is er ook in een later stadium van alles dat jij als baasje kunt doen.

Voorzorgsmaatregelen voor vuurwerkangst bij katten

Als je kat ieder jaar weer lijdt onder het vuurwerk kun je het beste vroeg beginnen met de nodige voorzorgsmaatregelen. Vuurwerkangst bij katten zit vaak erg diep en het is belangrijk dat je op tijd begint om deze angst weg te nemen. Het gebruik van een cd met vuurwerk-knallen en onweersgeluiden kan effectief zijn. Wel dien je minimaal 2 maanden van tevoren beginnen met deze training om zo je kat te leren dat deze geluiden helemaal geen reden tot angst zijn. In het begin speel je heel zachtjes zo’n cd of geluidsfragment af. Leid ondertussen af met een speeltje of wat lekkers. Elke keer dat dit goed gaat, zet je het geluid een beetje harder. Zo kan je huisdier aan het geluid wennen en zal de angst op den duur verdwijnen. Bouw trainen met geluidsfragmenten wel langzaam op, anders kan het een averechts effect hebben.

Vuurwerkangst kat medicijnen

Het lijkt zo’n eenvoudige oplossing: op de dagen waar veel geknald wordt of op oudejaarsdag, geef je je kat een pilletje ter kalmering. Het zou moeten helpen om je kat rustig te maken. Wat er zich echter in het hoofd van het beestje afspeelt, wordt buiten beschouwing gelaten. Het probleem wordt niet aangepakt, alleen de verschijnselen. Toch staat internet er vol mee en kun je het overal kopen. Wij raden aan om voorzichtig te zijn met medicijnen waar acepromazine in zit, zoals Kalmivet en Zequantil. Deze werkstof is een spierverslapper en werkt sederend. Als je deze medicijnen geeft omdat je kat bang is voor vuurwerk, versuf je het beestje eigenlijk alleen maar. Je kat is nog steeds bang voor al dat geknal en ervaart het geluid mogelijk zelfs nog heftiger. Je kat lijkt rustig maar schijn bedriegt. Je kat krijgt juist alles mee, maar kan er door verminderd reactievermogen niet meer op reageren. Door gebruik van dergelijke medicatie kan de vuurwerkangst bij katten nog groter worden.

Bijwerkingen vuurwerkangst kat medicijnen

Buiten het feit om dat sederende medicatie bij vuurwerkangst eigenlijk alleen voor baasjes prettig lijkt, is er een risico dat angst voor harde geluiden door het toepassen van versuffende medicijnen alleen maar groter wordt. Je kat kan daardoor ook ineens in paniek raken door geluiden waar hij eerst niet bang voor was, zoals een dichtslaande deur. Dit kan leiden tot chronische stress, waarbij het lichaam zich continu in een vecht, vlucht, of bevries” toestand bevindt. Bovendien kan deze versuffende medicatie volgende bijwerkingen hebben:

 • Je kat kan gevoeliger zijn voor geluid (hyperacusis)
 • Het verhoogt het angstgevoel, omdat ze niet kunnen reageren
 • Het kan de bloeddruk verlagen, met eventueel flauwvallen als gevolg
 • Het kan de lichaamstemperatuur verlagen, met kans op onderkoeling
 • Je kat kan last krijgen van een droge mond en verstopping
 • Het geeft coördinatiestoornissen, je kat kan gaan zwalken

Dat moet anders kunnen dus!

Vuurwerkangst kat natuurlijke medicijnen

Bij Organimal zijn wij voorstander van natuurlijke middelen die het probleem efficiënt en bij de bron aanpakken. Gelukkig zijn er natuurlijke medicijnen voor vuurwerkangst bij katten, die ervoor zorgen dat jouw huisdier – zonder het verlies van reactievermogen – oud & nieuw ontspannen bij kan wonen. Onze 100% natuurlijk ”Gedrag in balans” supplement zorgt ervoor dat jouw viervoeter ontspant, zonder dat het dier versuft raakt. Dit uiterst effectieve kruidensupplement is geschikt voor de oudere kat, maar ook voor kittens en kan langdurig worden gebruikt. Indien je het wil gebruiken omdat je kat bang is voor vuurwerk, raden wij aan om ongeveer een week van te voren te beginnen met gebruik. Zo kan er een spiegel worden opgebouwd in het lijf, waardoor de rustgevende werking optimaal tot recht komt.

Ook raden wij aan om het middel na acute stresssituaties nog een aantal dagen toe te dienen. Deze formule kun je ook toepassen bij allerlei vormen van stress bij katten. Heb je een structureel bange kat, of is ie bijvoorbeeld agressief, dan kun je Gedrag in Balans zeer goed toedienen. Als je vragen hebt over dit natuurlijke medicijn bij vuurwerkangst bij je kat, kun je altijd contact opnemen met onze deskundige klantenservice.

Tips vuurwerkangst bij katten

Ook op oudejaarsavond zelf kun je heel wat doen om het jouw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Wij zetten hier eenvoudig toepasbare tips voor jou op een rijtje:

 • Laat binnen het licht aan en houd de gordijnen dicht, zo vallen lichtflitsen minder op
 • Zet radio of tv aan, dit dempt het geluid van het vuurwerk
 • Creëer een veilige plaats, bijvoorbeeld een doos met een dekentje onder het bed of in een kast.
 • Geef je kat wat afleiding door te spelen of geef wat te eten. Dit werkt alleen als je kat een beetje bang is. Bij heftige angst kun je je kat beter met rust laten en de andere punten toepassen.
 • Houd je kat binnen. Als je kat normaal regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen. Het liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Als je een kattenluikje hebt sluit dit dan af.
 • Beloon je kat bij goed bedrag maar doe zelf zo normaal en rustig mogelijk

Vuurwerkangst bij katten wegnemen

Bij Organimal draait alles om het welzijn van jouw huisdier. Wat voor ons heel normaal en gezellig is, is dat voor een kat met vuurwerkangst vaak niet. Als je rekening houdt met vuurwerkangst bij katten en op tijd begint met voorbereiden kan het voor iedereen een heel mooi feest zijn. Wij hopen dat jij samen met je huisdieren kunt genieten van een mooi oud & nieuw en dat onze tips hebben geholpen.