Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Valeriaan kat 

Valeriaan kat 


Valeriaan werkt rustgevend op je kat. Maar wat is het eigenlijk? Het kruid komt van de Valeriana officinalis, een Europese inheemse plant die al eeuwenlang gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde. Het werkt goed bij slapeloosheid en heeft een ontspannende en kalmerende werking. Niet alleen bij mensen werkt valeriaan goed, ook bij dieren kan het positieve effecten hebben. In dit artikel lees je alles over de werking van valeriaan voor katten, het gebruik ervan en wanneer je het het beste in kunt zetten.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Werking van valeriaan bij je kat

Je kent vast wel; de zakjes kattenkruid waar veel katten geen genoeg van kunnen krijgen. Toch reageren niet alle katten hierop. Dit komt waarschijnlijk omdat 1 op de 3 katten het gen of de genen mist om de geur van kattenkruid waar te nemen. Ook hele oude katten of kittens jonger dan 3 maanden reageren vaak niet op het kruid. Mocht jouw kat er geen interesse in hebben dan kun je ook kijken naar valeriaan. Het is een goed alternatief voor kattenkruid. Misschien heeft jouw kat wel eens je kruidenthee zakje te pakken gehad, daar is ook vaak valeriaan aan toegevoegd.

Gedroogde valeriaan is, net als het bekende kattenkruid, één van de favoriete planten voor katten. Ze staan ook wel bekend als kattendrugs omdat de katten er haast euforisch op kunnen reageren. De mens daarentegen vindt het vaak juist stinken naar oude sokken terwijl het ook een kalmerend effect heeft op veel mensen. Voor katten werkt dat dus iets anders.

Stimulerend middel voor katten

De geur van valeriaan doet katten denken aan feromonen die worden uitgestoten tijdens de paartijd. Daardoor gaan sommige katten kwijlen, er overheen rollen, kopjes geven of juist als een gek door het hele huis racen. Het versterkt de stemming van je kat. Let daarbij wel goed op, een kat die agressief is kan er dus ook agressiever van worden.

Katten die stress ervaren kunnen baat hebben bij valeriaan. Niet alleen de geur kan een kalmerende invloed hebben, maar ook inwendig gebruik werkt in veel gevallen rustgevend. Hier lees je later meer over.

Valeriaan in kattenkruid, speeltjes en andere vormen

Valeriaan kun je in een kattenspeeltje doen zodat je kat er op die manier van kan genieten. De meest bekende toevoeging hiervan zie je in de speciale kattenkussentjes. Dit zijn kussentjes waar valeriaan in zit. Ze zijn er ook in de vorm van leuke knuffeltjes en het is zelfs verkrijgbaar in olie of spray. Door de spray met valeriaan te gebruiken kun je je kat laten wennen aan de reismand of een nieuwe krabpaal.

Misschien heb je nog wel oude speeltjes liggen waar jouw kat geen belangstelling meer voor heeft. Deze kun je een tweede leven geven door het gebruik van valeriaan. Of als je een hengel met een veertje of een los balletje hebt kun je daar wat op sprayen. Let er dan wel op dat je het speelgoed na een tijdje weer weghaalt zodat het een volgende keer ook weer leuk is om mee te spelen.

Valeriaan bij katten met stress

Ga je verhuizen, komt er een huisdier bij of is het bijna oud en nieuw en heeft je kat last van het vuurwerk? Stress is iets waar veel katten flink last van kunnen hebben. Als een kat stress heeft dan kun je dat merken aan een aantal dingen:

  • De kat likt continue aan zijn bek
  • De kat trilt, hijgt of gaapt
  • Hij schudt zich uit of heeft een siddering door zijn rug
  • De kat heft zijn pootje op
  • Buiten de bak plassen en poepen

Heb je een kat met chronische stress, dan kun je dat herkennen aan de onderstaande dingen:

  • De kat wordt ziek, moet braken of krijgt diarree
  • Gedragsproblemen zoals staartjagen en het eten van vreemde voorwerpen
  • De kat kan zich dwangmatig gaan likken waardoor kale plekken ontstaan

Merk je dat je kat snel achteruit gaat of twijfel je ergens over? Neem dan altijd contact op met de dierenarts voor advies.

Valeriaan of kattenkruid kan ervoor zorgen dat katten met stress meer kunnen ontspannen, rustiger worden en dus minder last van stress hebben. Weet je van tevoren dat er voor jouw kat een stressvolle situatie aan zit te komen? Dan kun je daarbij helpen door 5 a 6 dagen van tevoren te starten met Organimal Gedrag in Balans. Dit is een natuurlijk voedingssupplement met onder andere valeriaan, citroenmelliseblad, L-tryptofaan en B vitamines die ondersteuning kunnen bieden bij stressgevoeligheid en stressvolle situaties.

L-tryptofaan is een essentieel aminozuur en zorgt ervoor dat serotonine wordt aangemaakt. Een tekort aan serotonine kan leiden tot angst, depressie, agressie en nervositeit. De toevoeging van L-tryptofaan bevordert rust, ontspanning en de algehele gemoedstoestand van de kat.

Tips bij het gebruik van valeriaan

Het is niet erg om je kat af en toe met een valeriaan speeltje te verwennen, maar doe het niet te vaak. Geef het maximaal 2 x per week zodat het interessant blijft. Na 10-20 minuten is het wel genoeg geweest en merk je soms dat je kat zijn belangstelling verliest. Dan kun je het speeltje weghalen, eventueel laten drogen als er kwijl op zit en luchtdicht opbergen.

Het is niet bewezen dat valeriaan verslavend is, maar het kan wel zorgen voor prikkelbaarheid bij je kat na frequente blootstelling. Daarom is het niet aan te raden de speeltjes langer te gebruiken. Heb je meerdere katten in huis? Geef ze dan allemaal hun eigen speeltje om spanningen onderling te voorkomen.

Soms is het even uitproberen welke vorm van valeriaan jouw kat het fijnste vindt; een kussentje of speeltje, druppels of spray. Het kan ook voorkomen dat het wat langer duurt voordat de kat interesse krijgt. Heb dan geduld en bied het na een paar weken weer aan.

Smeer of druppel valeriaan nooit op de vacht van de kat en gebruik het nooit in de kattenbak, ook niet als de kat onzindelijk is. Je kunt het wel gebruiken om een angstige kat uit een schuilplaats te lokken.

Is valeriaan gevaarlijk?

Zorg ervoor dat het kussentje of speeltje waar de valeriaan in zit van stevige en goede kwaliteit is en dat het niet snel kapot kan gaan. Dit middel is niet giftig en een klein beetje ervan binnenkrijgen is niet erg, maar een grote hoeveelheid kan maagklachten veroorzaken en de lever beschadigen. Blijf voor de zekerheid daarom altijd in de buurt van je kat als hij speelt met het speeltje en gooi het weg zodra het kapot is of er een naad loslaat.

De dosering van valeriaan in Gedrag in Balans is laag en daardoor veilig. Het geeft gelukkig geen nare bijwerkingen, ook niet als het voor langere tijd gegeven wordt.

Wil je je kat graag ondersteunen bij een stressvolle periode of hem een nieuw speeltje geven? Dan is het kruid een goede toepassing. De valeriaan zorgt er in veel gevallen voor dat katten met of zonder stress rustig worden. Geef echter niet te vaak een valeriaan speeltje aan je kat, want het moet wel interessant blijven.

Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem gerust contact op met Organimal. We staan voor je klaar.