Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kat plast in huis

Kat plast in huis


Wanneer je kat ineens in huis plast dan is dat een vervelend probleem. Altijd ging je kleine huistijger netjes op de bak, en nu doet hij zijn behoefte plots op de bank, de deurmat of in de hoek van de kamer! Niet alleen geeft dat veel overlast, maar er is duidelijk ook iets aan de hand met je kat. En daar maak je je natuurlijk zorgen over. In deze blog kijken we waarom een kat in huis plast en wat je daaraan kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Plassen of sproeien in huis

Katten worden van jongs af aan geleerd op de bak hun behoefte te doen. En dat gaat over het algemeen ook altijd goed. De verbazing en teleurstelling is dan ook groot, als een kat opeens naast de bak gaat plassen. Veel baasjes reageren met onbegrip en soms wordt de kat zelfs gestraft. Maar dat is zeker geen goede oplossing. Wanneer een kat in huis plast, zit daar altijd een oorzaak achter. Je kat zal dit nooit doen om je te pesten of uit te dagen.

Om erachter te komen waarom je geliefde viervoetertje opeens naast de bak gaat plassen, is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen plassen en sproeien. Het verschil tussen beide kun je zien aan het gedrag.

Als een kat gaat plassen, neemt hij een hurkende houding aan (geldt zowel voor poezen als katers). Er wordt een grotere hoeveelheid urine uitgescheiden. Gaat het om sproeien, dan staat de kat op alle vier de poten. De urine wordt in een rechte straal naar achteren gespoten en de staart wordt hierbij omhoog gehouden. Bij het sproeien is de hoeveelheid uitgescheiden urine een stuk kleiner en deze ruikt sterk. De urine is bovendien plakkerig en wat vettig. Zowel sproeien als in huis plassen, komt voor bij poezen en katers.

Waarom plast mijn kat in huis?

Weet jouw kat opeens de kattenbak niet meer te vinden dan is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is. Het probleem kan een medische achtergrond hebben, of ontstaan zijn door veranderingen en stress.

Medisch probleem

Als een kat in huis plast, kan dit veroorzaakt worden door een medisch probleem. Dit kunnen blaas- of nierproblemen zijn, maar suikerziekte kan eveneens zorgen voor meer plassen. In veel gevallen is bijvoorbeeld een blaasontsteking de oorzaak, maar ook een aandoening als artrose kan plasproblemen veroorzaken. Omdat een kat een hurkhouding aanneemt tijdens het plassen, kan dit pijn doen in de gewrichten. Je kat gaat dan een ander plekje zoeken om te plassen, omdat hij denkt dat het dan misschien minder pijnlijk zal zijn.

Dat kan de reden zijn dat je kat zijn behoefte voortaan op de bank of op je bed doet. De zachte ondergrond zorgt ervoor dat het plassen minder pijnlijk is voor de kat. Om erachter te komen waarom je huisgenootje naast de bak plast, is het verstandig om even bij de dierenarts langs te gaan.

Veranderingen en stress

Is er geen medische aanleiding voor het plasprobleem, dan kunnen veranderingen en stress de oorzaak zijn. Katten houden van stabiliteit. Een verandering in het dagelijks leven kan spanning opleveren. Als je ziet dat je kat in huis plast, kijk dan eens of er recent iets in huis veranderd is. Dat hoeft niet iets groots te zijn.

Je kunt als eerste de omgeving van de kattenbak en de kattenbak zelf bekijken. Is er iets aangepast aan de kattenbakvulling, de plek waar de bak staat, is de bak goed schoongemaakt? Als daar het probleem ligt, kun je dat snel en makkelijk oplossen. Ook andere veranderingen in huis kunnen voor onrust zorgen. Is stress de oorzaak, dan kun je je harige huisgenootje daarin gelukkig ondersteunen. Hierover kun je meer lezen onder het laatste kopje.

Kat sproeit in huis

Heb je het vermoeden dat jouw kat in huis sproeit? Sproeien is iets anders dan plassen, een kat doet dit met een andere reden. Sproeien is trouwens iets dat zowel poezen als katers doen. Het heeft als functie om het territorium af te bakenen en is dan ook een vorm van communicatie. Poezen gebruiken het om aan te geven dat ze vruchtbaar zijn en op zoek zijn naar een partner.

Het zijn over het algemeen poezen en katers die niet gecastreerd zijn die veel sproeien. Vaak verdwijnen de problemen wanneer het dier gecastreerd wordt. Wordt je kat pas op latere leeftijd gecastreerd, dan kan het sproeien een diep ingewortelde gewoonte zijn. Wanneer je kat dan in huis sproeit, kan dit lastig zijn om af te leren.

Kat plast niet

Een ander probleem is wanneer je kat niet plast. Dit is een ernstig probleem, waarmee je direct naar de dierenarts zou moeten gaan. Het kan namelijk blijvende schade veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. De gevolgen kunnen zijn:

  • Nierfalen
  • Verstopping in de urinebuis
  • Stijgende kaliumniveaus
  • Uitdroging
  • Er kunnen hartproblemen ontstaan
  • Uiteindelijk kan de kat in coma raken en overlijden

Meestal komen problemen met niet kunnen plassen vooral voor bij katers, omdat bij katers de plasbuis nauwer is dan bij poezen. Als een kater niet kan plassen kan dit veroorzaakt worden door een afsluiting van de plasbuis, door blaasgruis of blaasstenen. Ga direct naar de dierenarts als je kat niet plast. Deze kan de diagnose stellen door een echo te maken. Soms is een operatie nodig, en soms kunnen de problemen met een aanpassing van het dieet verholpen worden.

Wat te doen als kat in huis plast?

Wanneer je huistijger in huis plast, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het probleem te verhelpen. Als eerste is het belangrijk dat je de plek waar de kat zijn behoefte doet in huis, goed schoonmaakt. Hiermee kun je voorkomen dat hij telkens dezelfde plek gaat gebruiken. Zorg daarnaast ook dat je kat goed bij de kattenbak kan.

Ligt de oorzaak van het probleem in stress, onrust of angst? Dan kun je je harige huisgenootje goed ondersteunen met het natuurlijke middel Gedrag In Balans. Ingrediënten als valeriaan, L-tryptofaan en citroenmelisseblad kunnen kalmerend werken en ervoor zorgen dat je dier lekkerder in zijn vel zit. Het is veilig om langdurig te gebruiken.

Heeft jouw kat nier- of blaasproblemen, dan kun je Blaas En Nieren In Balans gebruiken. De hoogwaardige ingrediënten (zoals cranberry extract en netelblad) ondersteunen de werking van blaas en nieren, en dit kan ervoor zorgen dat problemen met in huis plassen sneller afnemen.

Plast jouw kat in huis en zit je na het lezen van deze blog nog met vragen? Neem contact met ons op, we helpen je graag!