Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Visolie kat


Visolie voor je kat heeft enorme voordelen. Het bevat gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren en die zijn niet alleen goed voor het menselijk lichaam, maar ook voor jouw kat. Feit is dat een kat deze vetten eveneens nodig heeft, voor een glanzende vacht, een gezond hart, gezonde bloedvaten en voor soepele gewrichten. Lees hieronder meer over wat deze olie voor je kat kan betekenen en hoe je de beste kwaliteit visolie kunt herkennen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Omega 3 olie kat

Omega 3 olie voor de kat is een olie die rijk is aan gezonde vetzuren. Voor katten is het belangrijk om voldoende van deze vetten binnen te krijgen. Vis maakt deel uit van het natuurlijke dieet van onze kleine huistijger. Maar in Nederland staat verse vis, zoals sardine, tonijn of makreel, over het algemeen niet op het menu van de kat.

Het kan wel zijn dat je op de verpakking van het kattenvoer ziet staan dat het voer verrijkt is met omega 3 vetzuren. Producenten van diervoeders zien tegenwoordig namelijk ook in dat hoogwaardige omega 3 olie een waardevolle toevoeging aan kattenvoer is. Toch blijkt dat deze toevoeging niet voldoende is. Zeker niet omdat echte visolie erg duur is, wat ertoe zou leiden dat het voer een stuk duurder zou worden. Daarnaast kunnen deze vetzuren niet tegen verhitting en blootstelling aan zuurstof. Het kattenvoer zou dus minder lang houdbaar zijn wanneer je deze vetzuren in tact zou willen laten.

Vanwege deze redenen gebruiken veel producenten plantaardige omega-3 olie voor het voer van je kat, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie. Dit heeft echter een andere samenstelling dan visolie. Hieronder leggen we uit hoe dit in elkaar zit.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren met ingewikkelde namen als alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Plantaardige olie bevat ALA, dit is een plantaardig vetzuur. EPA en DHA komen uit vis en worden dus visvetzuren genoemd. Katten kunnen zelf wel een kleine hoeveelheid EPA en DHA aanmaken, maar dit is niet voldoende om gezond te blijven. Een deel moet je dier dus binnenkrijgen via de voeding of via een goed supplement, zoals een zuivere visolie.

Wat het probleem is met plantaardige ALA omega 3 vetzuren die worden toegevoegd aan kattenvoer, is dat het lichaam van je kat deze zelf moet omzetten naar EPA en DHA. Dit is echter geen efficiënt omzettingsproces, en je kat zal daar uiteindelijk niet veel voordeel van hebben. Een goede visolie is voor katten een betere keuze.

Visolie voor de kat voor een goede gezondheid

Door visolie aan je kat te geven, kun je de gezondheid van je dier ondersteunen. Dat komt omdat deze vetzuren veel invloed hebben op o.a. de gewrichten, het immuunsysteem en de organen. Visolie is belangrijk voor:

 • Een gezond hart
 • Gezonde bloedvaten
 • Een goed werkend zenuwstelsel
 • Soepele gewrichten
 • Gezonde huid en vacht
 • Goed werkende nieren
 • Goede hersenfuncties

Ook bij specifieke klachten kan visolie voor katten een goede ondersteuning bieden.

Nieraandoeningen en chronisch nierfalen 

EPA is voor het goed functioneren van de nieren van belang. Heeft jouw kat chronisch nierfalen, dan kan omega 3 olie voor de kat de verslechtering van de nierfunctie mogelijk afremmen. Kies de juiste visolie zonder te veel omega 6 vetzuren, want deze kunnen een negatief effect hebben op het functioneren van de nieren.

Reuma en artrose

Omega 3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij het soepel houden van gewrichten. Oudere katten kunnen last krijgen van hun gewrichten door ontstekingen (zoals bij reuma en artrose) of het verdwijnen van kraakbeen. Het blijkt dat EPA vetzuren de klachten kunnen helpen verminderen. Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarbij komt dat het enzym dat een rol speelt bij de afbraak van kraakbeen afgeremd kan worden door omega 3 vetzuren.

Door een goede kwaliteit omega 3 olie voor katten te geven, kan het zijn dat je dier weer vrijer kan bewegen en van een pijnvrije oude dag kan genieten. Maar ook voor een kitten is het geven van visolie een goed idee. Het ondersteunt de ontwikkeling van gezonde botten, spieren en zenuwen.

Tip: ondersteun jouw kat bij reumatische klachten ook met PEA! Deze lichaamseigen ontstekingsremmer en pijnstiller doet wonderen bij reumatische klachten. Wil je het helemaal goed aanpakken, geef je kat dan het Organimal Botten & Gewrichten pakket. Deze combinatie van zowel Organimal Zalmolie Plus, Organimal PEA en Organimal Botten & Gewrichten in Balans is de ultieme combo voor katten met gewrichtsproblemen.

Huidklachten en een gezonde vacht

Visolie voor de kat is eveneens heel goed voor de huid. Het kan helpen bij eczeem, jeuk, een ongezonde vacht (kale plekken, haaruitval) en huidirritatie. Hierbij speelt de ontstekingsremmende werking een rol. Maar de olie helpt ook celmembranen soepel te houden en ondersteunt het immuunsysteem, waardoor de beschermende functie van de huid toeneemt.

Gezond hart

Omega 3 vetzuren hebben een beschermende werking op het hart en de bloedvaten. Mogelijk kan het helpen hartaanvallen en beroerte te voorkomen. Dit is niet alleen bij mensen zo, maar ook bij katten. Zowel jonge als oude katten kunnen dus veel baat hebben bij een goed visolie supplement.

Beschermend effect op de hersenen

DHA is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast kan het helpen de achteruitgang van de hersenen en degeneratie van het zenuwstelsel te remmen. Visolie voor katten is daarom een goed idee, ook zeker voor de ouder wordende kat.

Hoe geef ik visolie aan mijn kat?

Wanneer je visolie aan je harige huisgenootje wilt geven, is het belangrijk te kiezen voor een supplement van hoge kwaliteit. Let hierbij op de verhouding van omega 3 en omega 6 vetzuren en dat het supplement geen plantaardige omega 3 olie bevat. Kies voor een supplement dat katten lekker vinden en dat makkelijk te geven is. Capsules zijn bijvoorbeeld niet praktisch, omdat de meeste katten dit niet graag zullen nemen.

Organimal Zalmolie Plus voor katten is een ongeraffineerde pure olie, zonder toevoegingen. Deze visolie is tevens geschikt voor een kitten. Het voordeel is dat de meeste katten het ook nog eens erg lekker vinden. Je druppelt het dus gewoon over het voer, waarna je kat het vol smaak zal op smikkelen.
De voordelen van Organimal Zalmolie Plus zijn reuze. Naast de hoge omega 3 waarden is deze zalmolie ook nog eens gegarandeerd vrij van:

 • Pesticiden
 • Antibiotica
 • Genetisch gemodificeerde producten
 • BSE/TSE en PAK

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over visolie voor de kat of waar het bij kan helpen? Leg je vraag aan ons team van deskundigen voor en we helpen je graag verder.