Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Hond schimmelinfectie huid

Hond schimmelinfectie huid


Wanneer je hond een schimmelinfectie op de huid blijkt te hebben klinkt dat misschien vervelend en dat kan het in sommige gevallen ook zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te informeren en te kijken wat de mogelijke behandelingen van deze infectie zijn. De klachten kunnen erg variëren van dier tot dier, maar we proberen je zo goed mogelijk te informeren.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Allereerst is het belangrijk te weten dat een schimmelinfectie op de huid van je hond een schimmel of een gist is die verschilt van de schimmel die ontstaat wanneer jouw kaas over de datum is. De schimmelinfecties bij dieren zijn puur gericht om op de huid te overleven. De meest voorkomende vorm bij honden is een microsporie. Deze vorm van infectie houdt erg van keratine, een onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de buitenlaag van de huid. Het kan heel lang overleven in barre omstandigheden en dat maakt dat de behandeling van de schimmelinfectie op de huid van de hond ook vaak een langdurige is.

schimmelinfectie op de huid van de hond herkennen

De meest voorkomende klacht die je zult opmerken als je hond een schimmelinfectie op de huid heeft is dat ze vaak korstjes of schilfertjes hebben. Ook kan het voorkomen dat de huid wat kaler wordt, wat je vaak eerder opmerkt bij honden met een korte vacht. Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen, dus het kan soms lastig zijn om precies vast te stellen dat de hond last heeft van een schimmelinfectie op de huid. Het is wel van belang om dat zo snel mogelijk vast te stellen. Wanneer een schimmelinfectie bij de hond geconstateerd is is het belangrijk om niet te lang te wachten met de behandeling, want een schimmelinfectie is vaak erg besmettelijk. Mocht het dus wel een schimmelinfectie van de huid zijn, dan wil je er het liefst zo snel mogelijk bij zijn.

Hond schimmelinfectie huid behandeling

Wat is nu een goede behandeling voor een hond met een schimmelinfectie op de huid? Vooropgesteld is het belangrijk dat een goede weerstand bij zowel mens als dier veel ziektes kan voorkomen. Zo is ook het geval bij schimmelinfecties op de huid van een hond. Een goede darmflora (microbioom) speelt hierbij een grote rol. Organimal helpt je graag met meer informatie en producten om de darmflora van jouw hond in balans te houden. Dan is stap één in de goede richting hiermee in ieder geval gezet.

Daarnaast bestaan er in de meeste dierenwinkels en apotheken ook verschillende shampoos en zalfjes om de meeste klachten te behandelen.  Een wat minder bekend maar zeer goed en natuurlijk middel hiervoor is Colloidaal Zilver. Dit zilverwater heeft bijzondere eigenschappen en helpt bij o.a. de volgende besmettingen:

 • virussen
 • bacteriën
 • schimmels
 • gisten

Ook bij Organimal hebben we hier meer informatie over en kun je ons colloïdaal zilver bestellen om de schimmelinfectie op de huid van je hond tegen te gaan. Organimal colloïdaal zilver is van hoge kwaliteit en is met 20ppm sterk geconcentreerd.

Zoals gezegd is een schimmelinfectie hardnekkig en is er meestal een langdurige behandeling nodig. Daarom wordt er vaak een combinatie van meerdere middelen ingezet.

Om de behandeling van de schimmelinfectie op de huid zo effectief mogelijk te maken is het ook belangrijk om de omgeving schoon te maken en te houden. Zoals we schreven zijn schimmels erg besmettelijk en kunnen ze ook overleven op bijvoorbeeld dekens, bedjes en andere objecten waar de hond mee in aanraking komt. Als je alleen de huid en niet de omgeving behandelt, kan het zijn dat de schimmelinfectie op de huid van de hond binnen de kortste keren weer terugkeert en je van voor af aan moet beginnen.

Diagnose door de dierenarts

Als je denkt dat je hond een schimmelinfectie op de huid heeft dan kun je natuurlijk altijd de dierenarts raadplegen. Daar kunnen verschillende onderzoeken worden uitgevoerd om de diagnose te stellen. Een paar van deze onderzoeken zijn:

 • Een trichogram
 • Een schimmelkweek
 • Een biopsie
 • Wood’s lamp (UVA licht)

Met deze onderzoeken kan met meer zekerheid een huidschimmel vastgesteld worden. Hoe lang het duurt om de diagnose vast te stellen hangt af van de onderzoeken en van de symptomen die jouw hond vertoont.

Conclusie

Om samen te vatten is een schimmelinfectie op de huid van de hond iets waar je goed op moet letten. Door de besmettelijkheid moet je er vroeg bij zijn en de behandeling zo snel mogelijk starten. Dit kan door verschillende middelen in te zetten, en een combinatie is daarbij ook aan te raden. Wij bij Organimal raden je altijd aan om bij twijfel een dierenarts of specialist te bellen. Een schimmelinfectie is dus niet per se iets waar je meteen heel bang voor hoeft te zijn, maar laat je trouwe viervoeter er vooral niet te lang mee rondlopen. Goed geïnformeerd zijn is het halve werk. Voorkomen is beter dan genezen dus een goede gezonde darmflora is ook echt een aanrader, niet alleen vanwege schimmels maar om vele andere redenen. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel, neem dan gerust contact met ons op. Ons team met specialisten staat voor je klaar.