Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Hoe vaak kat ontwormen?

Hoe vaak kat ontwormen?


Hoe vaak moet je een kat ontwormen? Een vraag die we veel horen en waar veel onduidelijkheid over lijkt te bestaan. Als baasje willen we allemaal het beste voor ons huisdier. Maar het beste voor ons huisdier, wat is dat als het aankomt op het ontwormen van je kat? Wanneer is het nou echt nodig en is preventief ontwormen zinvol? Lees er alles over in ons blog!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom kat ontwormen?

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van je kat kunnen (over)leven. Waar de ene wormbesmetting bij je kat haast ongemerkt voorbij gaat, kan de andere je kat flink ziek maken. Bovendien zijn sommige wormen ook besmettelijk voor mensen. Kittens die niet ontwormd worden, kunnen ziek worden of een groeiachterstand krijgen. Ook kunnen sommige wormen voor ernstige klachten zorgen. Je wilt dus het liefst dat je kat wormvrij is en blijft. Maar wat kun je doen als baasje? Wat is het beste ontwormingsmiddel voor je kat, hoe vaak je kat ontwormen en zijn er natuurlijke alternatieven?

Wanneer kat ontwormen?

Een wormenkuur voor je kat is niet zomaar wat en kan verschillende bijwerkingen hebben. Toch zijn er risicogroepen en gevallen van besmetting waarbij ontworming het enige middel is. Wanneer is het behandelen van je kat onvermijdelijk en wat is het beste ontwormingsmiddel voor je kat? Kun je je huisdier voor een hoop chemische middelen sparen? Wij leggen je graag alles uit.

Wormenkuur kat

Er is een verschil in het behandelen van een volwassen kat en het ontwormen van een kitten. Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dit kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Vaak hebben kittens alleen last van zogenaamde spoelwormen.Vrijwel alle kittens worden via de moedermelk besmet met spoelwormen. Wanneer er niet ontwormd wordt, kan er blijvende schade ontstaan. In dit geval weegt het middel dus zeker op tegen de kwaal. Tevens zijn er wormbesmettingen waarvan de gevolgen zo ernstig zijn dat je niet aan wormtabletten voor je kat, of het ontwormen van je kat met pasta heen komt. Heb je een kitten of heb je een volwassen kat die besmet en erg ziek is, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Preventief ontwormen kat

Vaak wordt aangeraden om een kat een aantal keer per jaar preventief te behandelen. Maar wat houdt dat eigenlijk in en doet het eigenlijk niet meer slecht dan goed? Het grote en heersende misverstand is, dat preventief ontwormen bij katten, wormen kan voorkomen. Dit is helaas niet waar. Een preventieve kuur behandelt alleen reeds – al dan wel niet – aanwezige wormen. Niet alle kuren zijn effectief en veel parasieten zijn inmiddels immuun tegen deze behandeling tegen wormen bij katten. Ook verstoren de meeste (chemische) ontwormmiddelen de darmflora, belasten het immuunsysteem en laten reststoffen achter in het lichaam. Dit kan leiden tot ziekte of orgaanschade.

Nadelen van periodieke ontworming

Het doel van preventief ontwormen ofwel periodieke ontworming bij katten is om eventuele wormen te doden. Hierdoor wordt eveneens de hoeveelheid eitjes in de ontlasting verminderd. Deze reguliere ontwormingsmiddelen zijn vaak ontzettend chemisch en kunnen bijwerkingen hebben, zoals:

  • Diarree
  • Overgeven
  • Zwakkere weerstand
  • Sloomheid

Een verminderde weerstand verhoogt juist het risico op een wormenbesmetting, die dus niet wordt voorkomen door een preventieve ontwormingskuur. Een ontwormingskuur kan een besmetting van wormen namelijk niet voorkomen, maar alleen de ernst van een besmetting verminderen en de kans op infecties voor andere dieren en mensen verlagen. Door overmatig gebruik van ontwormmiddelen krijgt je kat bovendien vaak onvoldoende kans om weerstand op te bouwen, omdat hij regelmatig wordt belast met gifstoffen. Het allerergste is dat het overmatige gebruik van ontwormmiddelen tot resistentie bij de parasieten leidt. Als je kat later wormen oploopt, dan helpt het eerder toegediende middel eventueel niet meer. Je kat moet dus – ondanks de wormenkuur – opnieuw behandeld worden. Zoals je kunt lezen is het moeilijk om in te schatten wanneer en hoe vaak je je kat moet ontwormen.

Een alternatief: ontlastingonderzoek kat

Slecht een klein percentage van de behandelde katten blijkt last te hebben van een worminfectie. In veel gevallen wordt er onnodig een chemisch middel toegediend. Wij vragen ons dan ook af of ‘hoe vaak je kat ontwormen?’ wel de hamvraag moet zijn. Zeker omdat wormtabletten en pasta’s zonder aanwijsbare reden worden toegediend.
Om je kat niet onnodig met chemische middelen te belasten, biedt een (vaak 3-maandelijkse) controle van de ontlasting van je kat uitkomst. Ideaal als je niet graag je huisdier voor niks laat behandelen. Het onnodig ontwormen van je kat met pasta of tabletten kan dan geen nadelige effecten veroorzaken.
Door onderzoek van de ontlasting kan een wormbesmetting worden aangetoond. Alleen als je kat last heeft van wormen-eitjes of van wormen in de ontlasting, dien je je kat verder te behandelen. De vraag ‘hoe vaak je kat ontwormen’, staat dus minder centraal. De vraag is: ‘wanneer is je kat ontwormen echt nodig’? Door het verminderde gebruik van (chemische) diergeneesmiddelen worden zowel je kat als het milieu minder belast.

Spaar kosten en moeite

Door een ontlastingonderzoek krijgt je huisdier aanzienlijk minder schadelijke stoffen binnen, doordat je alleen (doelgericht) ontwormt wanneer dit echt nodig is. Je bespaart jezelf bovendien het gevecht dat vaak vooraf gaat aan het toedienen van wormtabletten aan je kat. Ook de ontwormpasta voor je kat kan in de meeste gevallen lekker blijven staan! Bij sommige dierenartsen is het mogelijk dat je zelf monsters van de ontlasting opstuurt en de uitslag per mail ontvangt. Zo bespaar je jezelf en vooral je kat een onnodige gang naar de dierenarts en vooral, een onnodige behandeling en hoef je jezelf ook nooit meer af te vragen hoe vaak je je kat moet ontwormen.

Wormen bij katten voorkomen

Om wormen bij katten te voorkomen is het van groot belang om de (darm)weerstand van je huisdier te verhogen. Gezonde passende voeding en natuurlijke kruiden ondersteunen hierbij. De kruiden kunnen helpen om een natuurlijke weerstand tegen parasieten op te bouwen. De beste manier om wormen te voorkomen bij je kat is door de weerstand verhogen en de conditie te verbeteren. Zo is je huisdier beter geweerd tegen parasieten. Ook een goede vlooienpreventie bij je kat is van belang, om besmetting met lintworm te voorkomen. Vooral katten die regelmatig buiten komen en contact hebben met wilde knaagdieren, hebben een hoger risico op vlooien en parasieten. Als er ook nog eens wilde muizen op het menu staan helemaal. Deze dieren kunnen net als slakken of vogeltjes, namelijk drager zijn.

Wormbesmetting thuis voorkomen

Gelukkig kun je als baasje ook heel wat doen om een wormbesmetting te voorkomen. Neem het volgende in acht:

Als er kinderen in huis zijn, houd dan ook met het volgende rekening:

  • Dek zandbakken af zodat katten er niet in kunnen (kinderen raken vaak besmet door ontlasting).
  • Controleer de tuin regelmatig op uitwerpselen.
  • Laat kinderen handen wassen na het buiten spelen, aaien van de kat en voor het eten.

Hoe vaak kat ontwormen conclusie

Hoe vaak je kat ontwormen is geen vraag om een, twee, drie te beantwoorden. Soms is het nodig en ontkom je er niet aan. Maar het ontwormen van je kat terwijl het niet nodig is, moet je proberen te voorkomen. Het beste ontwormingsmiddel voor je kat is een alert baasje dat weet wanneer in te grijpen en ook wanneer niet. Als je nog vragen hebt over het op natuurlijke wijze voorkomen van wormen bij katten of het behandelen ervan, neem dan contact op. Wij helpen je graag verder!