Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Zieke kat


Owjee..
Als kattenliefhebber wil je natuurlijk het liefst dat jouw kat fit en gezond is. Een zieke kat kan bij jou als baasje voor behoorlijk wat ongerustheid zorgen. Gelukkig kun je, ondanks dat je niet met elkaar kunt communiceren, vrij goed zien wanneer een kat zich niet lekker voelt. Maar aan welke symptomen kun je afleiden dat een kat echt ziek is? Hieronder lees je meer over hoe je een zieke kat kunt herkennen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Het gedrag van een zieke kat

Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander. Vaak weet jij zelf wat normaal is wat jouw huisdier betreft. Verandert dit ineens? Dan kan dit een ziektesymptoom zijn. Net als lusteloosheid. Gemiddeld is een kat zo’n 8 uur per dag actief. Dit kan zowel binnen- als buitenshuis zijn. Wil jouw kat ineens niet meer naar buiten, slaapt hij alleen maar en laten zijn favoriete speeltjes hem koud. Dan is de kans aanwezig dat hij ziek is. Zieke katten zullen vaak ook weinig of niks eten, enorm veel drinken of spontaan last krijgen van incontinentie. Houd het voer- en waterbakje daarom goed in de gaten. Daarnaast kan het ook geen kwaad om bij het vermoeden van ziekte bij jou kat de ontlasting te controleren op afwijkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloed, slijm of wormen. Ook zal je kat in veel gevallen niet meer opgetild of aangehaald willen worden wanneer hij iets onder de leden heeft.

Het uiterlijk van een zieke kat

Een gezonde kat ziet er over het algemeen goed uit. Denk hierbij aan een glanzende, schone en volle vacht, heldere ogen en roze tandvlees. Zo zijn katten van nature hele schone dieren die zich vaak meerdere malen per dag wassen. Een zieke kat zal dit minder vaak of soms zelfs helemaal niet meer doen. Niet alleen een ‘vieze’ vacht maar ook een doffe vacht, kale plekken of veel haarverlies zijn alarmsignalen. Daarnaast kan de huid ook wat vertellen over de gezondheid van jouw kat. Bijvoorbeeld wanneer deze opeens slapper is dan normaal. Al deze symptomen kunnen onder anderen duiden op huidparasieten of een tekort aan bepaalde belangrijke mineralen en vitamine voor katten.

Veranderingen aan het tandvlees en gebit

Eén van de meest voorkomende ongemakken voor jouw jagertje zijn aandoeningen van het gebit. Helaas worden deze ongemakken pas in een laat stadium opgemerkt, waardoor zich een ernstige tandvleesontsteking kan ontwikkelen met als gevolg verlies van kiezen en tanden.. of erger. Erg pijnlijk allemaal voor het dier. Bekijk en verzorg daarom regelmatig het gebit. Je kan hiervoor bijvoorbeeld het natuurlijke product gebruiken.

Een ontsteking aan het gebit herken je aan de volgende symptomen:

  • Rood tandvlees
  • Snel bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Veel speekselvorming
  • Losse tanden/kiezen
  • Eenzijdig kauwen
  • Minder of niet eten

Het tandvlees geeft trouwens niet alleen aan hoe gezond of ongezond het gebit is, ook geeft de kleur aan hoe de bloedsomloop van jouw kat is en of er voldoende zuurstof in de rode bloedcellen zit. De kleur van het tandvlees hoort mooi roze te zijn. Wijkt dit ernstig af, neem dan vooral contact op met de dierenarts.

Verandering van stoelgang en spijsvertering

Iedere kat kan wel eens overgeven of diarree krijgen, maar wanneer dit enkele dagen aanhoudt is dit in veel gevallen niet onschuldig. Diarree kan vaak het gevolg zijn van (verkeerde) voeding. Overstappen naar ander eten of het geven van normale melk of andere zuivelproducten kan zeker zorgen voor dunne ontlasting. Ook zitten er in de standaard voeding vaak veel granen waar katten helemaal niet op gebouwd zijn. Helaas kan diarree er ook op duiden dat je kat ziek is. Dit kan ook zijn door de aanwezigheid van een virus, bacteriën, parasieten, tumoren of een te snelwerkende schildklier. Ook braken kan een gevolg zijn van aangepaste of andere voeding. Heeft jouw poezebeest iets verkeerds gegeten wat hem niet lekker zit dan lost hij dit meestal zelf op door bijvoorbeeld wat gras te eten. Doet hij dit meer dan regelmatig of heeft jouw kat opeens last van veel overgeven (ook zonder het eten van gras) neem dan vooral even contact op met de dierenarts. Overgeven kan namelijk ook veroorzaakt worden door boosdoeners als een infectie, nier- of schildklierontsteking of een vergiftiging.

Verandering van gewicht

Merk je dat jouw diertje opeens magerder wordt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen betreft het een verminderde eetlust. Dit kan een keer voorkomen, maar merk je dat ie voor een langere tijd minder of niet eet en magerder wordt dan is er iets aan de hand en moet de oorzaak achterhaalt worden. Heeft het dier gewoon een goede eetlust maar valt het alsnog af? Dan kan er sprake zijn van een orgaanziekte. Denk hierbij aan suikerziekte, nier- of schildklierproblemen of een tumor. Dit komt voornamelijk voor bij katten op middelbare of oudere leeftijd. Meer beweging kan ook een (prima) reden van afvallen zijn. Toch zal dit, mits het beestje overgewicht heeft, niet voor enorm veel kilo’s verlies zorgen. Af en toe wat meer eten geven kan voldoende zijn om hem op het juiste gewicht te houden. Wij hebben tenslotte ook meer brandstof nodig wanneer we vaker bewegen!

Vitamine voor zieke katten?

Natuurlijk heb je de gezondheid van jouw kat niet altijd helemaal zelf in de hand. Toch kunnen wij hen zeker wel helpen met een goede weerstand op te bouwen en met gezond te leven. Ook kunnen wij een zieke kat ondersteunen bij zijn herstel. Een belangrijk onderdeel hiervan is het geven van de juiste vitamine. Wanneer je merkt dat je kat regelmatig ziek is kun je eraan denken om het dier vitaminen toe te dienen. Sowieso is het altijd aan te raden om op onderhoudsbasis vitaminen en probiotica toe te dienen om er voor te zorgen dat de weerstand van je kat optimaal is. Er zijn gigantisch veel verschillende vormen en soorten van vitamine voor katten.

Ook voldoende beweging en het schoonhouden van bijvoorbeeld de oren, ogen en gebit helpen mee aan een goede gezondheid. Veel katten zorgen hier (gedeeltelijk) zelf voor, maar ze kunnen er altijd wat extra hulp van hun baasje bij gebruiken. Hierdoor voorkom je aanzienlijk de kans op een zieke kat in huis.

Veelgestelde vragen over zieke katten


Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een zieke kat?

De meest voorkomende symptomen kunnen zijn:

  • Verminderde eetlust: Je maatje eet minder of helemaal niet.
  • Lusteloosheid: Je kat kan lusteloos zijn en minder actief dan normaal.
  • Braken en/of diarree: De kat kan braken en/of diarree hebben.
  • Gewichtsverlies: Het dier kan onverwachts gewicht verliezen.
  • Verandering in vachtconditie: De vacht van je kat kan dof, vettig of mat worden.
  • Klitten of haaruitval: Er kunnen klitten of kale plekken in de vacht van de kat verschijnen.
  • Verandering in gedrag: Je kat kan zich anders gaan gedragen dan normaal, bijvoorbeeld agressief of angstig worden.

Wat moet ik doen als mijn kat ziek is?

Als uw kat ziek is, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan onderzoek doen en de oorzaak van de ziekte vaststellen. Tevens kan deze ook de juiste behandeling voorschrijven.


Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat ziek wordt?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te ziekte bij je kat te voorkomen, waaronder:

  • Vaccinaties: Zorg ervoor dat alle benodigde vaccinaties worden toegediend..
  • Ontworming: Controleer de kat regelmatig op wormen om parasieten te voorkomen.Bij constatering direct behandelen.
  • Voeding: Geef je kat een gezonde en gevarieerde voeding.
  • Beweging: Zorg ervoor dat je kat voldoende beweegt en speelt.
  • Tandverzorging: Verzorg het gebit van je kat regelmatig om gebitsproblemen te voorkomen.
  • Regelmatige controles: Laat de dierenarts minimaal eenmaal per jaar de gezondheid van je kat controleren.