Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Abces kat


Hoe kun je dit het beste behandelen?

Een abces bij je kat kan van de ene op de andere dag ontstaan. Wanneer je kat buiten komt dan is de kans groot dat hij in contact komt met soortgenoten en misschien ook wel andere dieren. Niet altijd verloopt dit contact vriendelijk. Katten kunnen territoriaal zijn en als er een andere kat in de buurt komt, kan dat een gevecht tot gevolg hebben. Hoe lief jouw pluizige maatje ook is wanneer hij bij je op schoot zit, buiten kan hij zich ontpoppen tot een ware vechtersbaas. Helaas kan een wond (vooral een bijtwond) gaan ontsteken, waarna er zich een abces vormt. Het is belangrijk dat deze infectie behandeld wordt. In deze blog lees je wat de oorzaken zijn van een abces bij de kat en hoe je dit kunt behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is een abces bij de kat?

Een abces kan zich vormen als je kat een verwonding heeft opgelopen. Meestal gaat het om een (diepe) bijtwond. Katten die vechten gebruiken hun nagels en tanden en kunnen elkaar dan verwonden. Dat kan overal op het lijf zijn, vooral in de bek, voor op de kop, de nek, de schouders en de basis van de staart.

Als een kat gebeten wordt en de huid beschadigt, komen er bacteriën in de wond terecht. Het lichaam zal de schade echter snel proberen te herstellen, waarna er zich een korst op de wond zal vormen. Dat is meestal een goed systeem, want op die manier stopt het bloeden. Maar soms zitten er nog bacteriën in de wond die opgesloten zitten onder de korst. Ze kunnen zich daar vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

Het kan zijn dat het immuunsysteem van je poes goed in actie komt en de infectie de kop in kan drukken. Maar als dat niet lukt, zal er zich een abces ontwikkelen. Een dergelijke buil is een broedplaats van de infectie; het is een holte die gevuld is met pus. Dit hoopt zich op onder de huid en deze plek kun je dan ook voelen als een zwelling.

Hoe weet je of een kat een abces heeft?

Natuurlijk wil je er graag snel bij zijn als je geliefde viervoeter een zwerende buil heeft. Helaas zijn ze vaak moeilijk te zien, omdat katten zo’n dikke vacht hebben. Het betreft een ontsteking, dus je merkt over het algemeen pas iets wanneer je kat zich anders gaat gedragen. Het dier voelt zich niet lekker, kan slechter gaan eten en is wat sloom en futloos.

Je kunt ook vermoeden dat je kat een abces heeft wanneer de plek van de ontsteking pijnlijk is. Je harige huisgenoot wil daar liever niet aangeraakt worden en zal zich terugtrekken. Het is aan te raden om toch je dier te onderzoeken en na te gaan of het echt deze aandoening betreft. Ga met je vingers door de vacht en kijk of je een zwelling en een korstje voelt.

Soms kun je de zwelling ook zien, doordat de haren daar wat meer overeind staan of uitsteken. Heeft je geliefde maatje een dergelijke aandoening aan een poot, dan kan het zijn dat hij mank loopt of het pootje omhoog houdt. Uiteindelijk kan de zwelling zo groot worden dat het builtje openbreekt. Er komt dan pus uit de wond.

Kenmerken van een abces:

 • Voelt als een zacht gezwel
 • Kan open gaan waarna er pus uit komt (dat stinkt en heeft een groengele kleur)
 • De kat kan ziek worden, gedraagt zich sloom, eet minder goed

Wanneer de buil is opengegaan is het duidelijk dat het om een abces gaat. Vermoed je dat jouw er een heeft, dan is het belangrijk om je dier goed in de gaten te houden. Je kunt natuurlijk altijd naar de dierenarts gaan als je je zorgen maakt. Abcessen zijn niet in alle gevallen ernstig, maar soms kan het wel nodig zijn om het te laten behandelen door een dierenarts. Vooral wanneer het inwendig plaatsvindt bestaat het risico dat de bacteriën zich door het lijf verspreiden wanneer de buil openbarst.

Abces kat zelf openmaken 

Vermoed je dat je kat gevochten heeft, dan kunnen wondjes leiden tot infecties. Controleer het lichaam van je kat door met je vingers door de vacht te gaan. Voel je korstjes, een zwelling of is er een plek die je niet mag aanraken? Onderzoek deze dan wat beter. Is er sprake van een bijtwond, dan is het belangrijk deze goed schoon te maken.

Als er een korstje op de wond zit en je ziet een kleine mate van zwelling of ongebruikelijke irritatie onder de korst, vraag dan de dierenarts om advies om de korst eventueel te verwijderen of niet. Juist door het korstje kan zich een abces vormen. Dit kun je dus voorkomen door het korstje te verwijderen.

Is er wel al sprake van een abces en je denkt dit zelf te kunnen openmaken bij je kat raden wij dat sterk af. Het is namelijk erg pijnlijk en je dier zal zich in de meeste gevallen niet rustig laten behandelen. Een abces bij de kat zelf openmaken is niet eenvoudig en kun je beter door de dierenarts laten doen.

Abces kat zelf schoonmaken

Is de buil al open gegaan? Dan zou je het abces bij je kat zelf kunnen schoonmaken. Je kunt een zoutoplossing maken die de wond reinigt en schoon spoelt, maar dit kan branderig en pijnlijk aanvoelen voor je kat.

Het zelf behandelen en schoonmaken van een abces bij de kat, kun je beter doen met Organimal Wondspray. Dit colloidaal zilver is op basis van puur zilverwater. Zilver heeft een ontsmettende werking en kan gebruikt worden om bacteriën te bestrijden. Het zilverwater bevat zeer kleine zilverdeeltjes die kunnen helpen een wond te reinigen. Het brandt en prikt niet en is effectief en vriendelijk voor het lichaam. Je kunt het gewoon op de wond en de omliggende huid druppelen. Dit kun je doen tot 3 dagen nadat de wond zich sluit.

De behandeling van een abces bij de kat bij de dierenarts

Wanneer een de buil niet vanzelf weggaat en ook zelf schoonmaken van een mogelijke wond niet helpt, is een behandeling bij de dierenarts nodig. Deze zal je dier eerst goed onderzoeken en de wond of bult bekijken. Als de wondinfectie nog mild is, kan vaak een thuisbehandeling al voldoende zijn. Soms kan de kat ook worden opgenomen. Je huisgenootje krijgt een roesje, waarna het etterzakje wordt geopend en uitgespoeld. Vaak geeft de dierenarts  dan ook een antibioticakuur en een pijnstiller. Gelukkig zal je kat daarna meestal snel herstellen. Het is wel aan te raden om je kat te ondersteunen met een goede probiotica zoals Darmen in Balans.

Vermoed jij een dergelijke aandoening bij jouw harige maatje? Neem contact op met ons team van deskundige medewerkers voor al je vragen over een abces bij de kat.

Veelgestelde vragen over abcessen bij katten:


Wat is het verschil tussen een abces en een wond?

Een abces is een ophoping van pus in een holte in het lichaam. Een wond is een beschadiging van de huid of weefsel. Abcessen kunnen worden veroorzaakt door bacteriën die een wond infecteren.


Wat zijn de symptomen van een abces bij een kat?

De symptomen bij jouw kat kunnen zijn:

 • Een zwelling: De zwelling kan warm, rood en pijnlijk zijn.
 • Pus: Er kan pus uit de zwelling komen.
 • Koorts: De kat kan koorts hebben.
 • Lusteloosheid: Je kat kan lusteloos zijn en minder eten.
 • Verminderde eetlust: Jouw kat kan minder gaan eten.

Hoe wordt een abces behandeld?

De behandeling van een abces bij een kat hangt af van de ernst van de infectie. In de meeste gevallen zal de dierenarts het abces openen en leegmaken. De dierenarts kan ook antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden.
Om de wond te behandelen kun je colloïdaal zilver gebruiken.


Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat een abces krijgt?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat uw kat een abces krijgt, waaronder:

 • Zorg ervoor dat je kat geen verwondingen oploopt.
 • Reinig wonden onmiddellijk met schoon water en ontsmettingsmiddel.
 • Neem contact op met je dierenarts als de kat een wond heeft die niet geneest.