Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Haarbal kat 

Haarbal kat 


Bijna elke baasje kent het wel: de haarbal van je kat. Zo af en toe vind je er een onder de tafel, op je bank of in een hoekje. Katten zijn schone dieren en wassen zichzelf elke dag. Daardoor komen er haren in hun spijsverteringskanaal terecht. Soms worden deze uitgebraakt in een haarbal. In deze blog leggen we uit hoe je de symptomen van een haarbal bij je kat herkent en waarom een kat er last van kan hebben.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat zijn haarballen bij de kat?

Katten hebben een mooi zacht vachtje, maar het is wel belangrijk dat deze goed schoon gehouden wordt. Jouw huistijger zorgt daar dan ook goed voor, door zichzelf te wassen. Gemiddeld is een kat vier uur per dag bezig met vachtverzorging! Het is dan ook geen wonder dat een kat wat haren binnenkrijgt tijdens het wassen.

Deze haren komen in het spijsverteringskanaal terecht. De haren kunnen over het algemeen goed verteerd worden en ze worden via de ontlasting gewoon uitgescheiden. Maar soms ontstaat er in de maag een ophoping van haar. De haren klonteren samen en vormen een haarbal. Deze haarbal kan zorgen voor een prikkeling van het maagslijmvlies, waardoor je dier moet braken.

Als de haarbal niet snel omhoog komt, gaan katten vaak gras of ander plantaardig materiaal eten. Hiermee kan een kat een haarbal opwekken. Wij mensen vinden dit vaak een naar gezicht, maar het helpt je harige huistijger om de haarbal kwijt te raken.

Hoe vaak komt een haarbal voor?

Het is niet eenvoudig om aan te geven hoe vaak een kat gemiddeld last van een haarbal krijgt. In ieder geval is het zo dat kittens en jonge katten vrijwel nooit haarballen hebben. Ze komen vooral voor bij volwassen katten. Ook is de kans op een haarbal groter tijdens de rui. Verder hebben katten met lang haar meer last van haarballen dan katten met een kort vachtje.

Dierenartsen hebben eens navraag gedaan bij eigenaren van katten, hoe vaak hun huisdier last had van deze haar bundels. Er waren katten die er nooit een opbraakten, maar ook dieren die dat elke maand deden. Het is dus niet echt mogelijk een gemiddelde aan te geven. Maak jij je zorgen over de frequentie van haarballen bij je kat of dat er eentje dwars zit, maak dan een afspraak met je dierenarts.

Haarbal kat symptomen

Enkele symptomen van een haarbal bij katten zijn:

  • Gras willen eten (of andere planten)
  • Braken en loos braken
  • Opgezwollen buik
  • Slechter eten of niet eten
  • Buikpijn
  • Verstopping

Een haarbal die te groot is kan voor een afsluiting van de maag of darmen zorgen. Bij onderzoek door de dierenarts kan deze hierover uitsluitsel geven met een echo of endoscopie. Indien nodig kan er medicatie gegeven worden die ervoor kan zorgen dat de kat de haarbal kan kwijtraken.

Tips bij haarballen

Katten kunnen best vaak last hebben van een haarbal. Het heeft dan ook voordelen om je maatje te helpen om dit te voorkomen. Je kunt de vorming van haarballen tegengaan met de volgende tips.

Regelmatig borstelen

Een kat was zichzelf om zich schoon te houden, maar krijgt op die manier ook een hoop loszittend haar mee. Je kunt je lieve huistijger helpen door hem regelmatig te borstelen. Op die manier haal je veel loszittend haar weg, waardoor hij het niet meer hoeft op te likken.

Dieetvoeding geven

Vind jij regelmatig haarballen in huis? Dan kun je je pluizige huisgenootje ook speciale dieetvoeding geven, die helpt om de vorming ervan tegen te gaan. Dit voer bevat natuurlijke vezels die de spijsvertering ondersteunen en helpen om de afvoer van haarballen te bevorderen.

Kattengras 

Een kat die last heeft van een haarbal eet graag gras. Je kunt kattengras neerzetten om je kat makkelijk toegang te geven tot gras, het maakt het opwekken van een haarbal makkelijker. Plus je voorkomt hiermee geknabbel aan je mooie kamerplanten.

Haarbal pasta

Haarbal pasta is eveneens iets dat je aan je kleine huistijger kunt geven als deze last heeft van haarballen. Het middel bestaat uit malt en plantaardige oliën die de haren inkapselen, waardoor ze makkelijker kunnen worden afgevoerd. Ook kan de pasta helpen haarbal vorming te voorkomen. De meeste katten vinden haarbal pasta erg lekker!

Overmatig likken door stress of allergie

Een andere reden dat katten veel haar kunnen binnenkrijgen en daardoor last kunnen krijgen van veel haar in het spijsverteringsstelsel is door stress of een allergie. Gestreste katten proberen zichzelf te kalmeren door zich overmatig te wassen. Er kunnen dan kale plekken ontstaan en het dier krijgt zo ook veel haar binnen. Is je kat allergisch, dan kan het zijn dat hij last heeft van jeuk en huidirritatie. Ook dat kan de oorzaak zijn van overmatig likken en daardoor meer haarballen.

Aanvullende supplementen

Haarballen bij de kat zijn dus iets heel normaals. Over het algemeen leveren ze geen problemen op. Wel kun je je kat ondersteunen in de verzorging van zijn vacht met supplementen en kwalitatief hoogwaardig voer.

Een goede werking van de spijsvertering is belangrijk om soepel van overtollig haar in de darmen af te kunnen komen. Ons supplement Darmen in Balans bevat pre- en probiotica en psylliumvezels. Deze zorgen voor een optimale stoelgang en een gezonde darmflora.

Natuurlijk helpt het ook als de huid en de vacht van je kat gezond zijn. Ondersteunend voor je dier is Glanzende Vacht en Huid voor katten. Deze zalmolie is rijk aan hoogwaardige omega-3 olie, die helpt haaruitval tegen te gaan en de huid gezond te houden.

Is stress bij jouw kat de oorzaak van een overmaat aan opgewekt haar? Je kunt ook ons supplement Gedrag in Balans geven. Dit natuurlijke supplement helpt je kat weer tot rust te komen en kan ondersteuning bieden bij angst. Hopelijk zit jouw kat daarmee snel weer lekker in zijn vacht.

Zit je na het lezen van deze blog toch nog met vragen over haarballen? Stel ze aan ons vakkundige team van specialisten. We staan voor je klaar!