Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Kattenziekte


Wat is het en wat kun je er tegen doen?

Zie je in een nieuwsbericht dat er een uitbraak van kattenziekte (FPV) is, dan is dat altijd zorgelijk. FPV is namelijk zeer besmettelijk en het leidt vaak tot de dood. Het is een virusinfectie die diarree veroorzaakt. Maar wat de ziekte nog ernstiger maakt is dat het virus de witte bloedcellen van de kat aanvalt. Hierdoor daalt de algehele weerstand. In deze blog leggen we uit wat kattenziekte is, wat de symptomen zijn en wat er tegen te doen is.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Besmettelijke kattenziekte

Kattenziekte (Feline Parvo Virus of Panleukopenie) is een gevaarlijke ziekte, die klachten aan het maag-darmstelsel veroorzaakt. Katten raken met het virus besmet via ontlasting, speeksel, braaksel of traanvocht van een ziek dier. Maar je pluizige huisgenootje kan het ook oplopen door indirect contact, dus via voorwerpen die besmet zijn. Denk aan een kattenmandje, de vloer, de kattenbak of kleding. Als jij een zieke kat hebt aangeraakt, kun je vervolgens een andere kat besmetten. Zelfs via vlooien kan de ziekte zich verspreiden.

Wat het Feline Parvo Virus zo gevaarlijk maakt is dat het heel lang in de omgeving kan overleven. Het is helaas resistent tegen de meeste desinfecteermiddelen. Dat betekent dat deze middelen het niet kunnen vernietigen. Het virus kan daardoor dus aanwezig blijven en nog lange tijd (tot een jaar) nog de oorzaak zijn van nieuwe besmettingen.

FPV komt voor over de hele wereld waar katten niet of niet voldoende gevaccineerd worden. Een uitbraak van het virus kan in groepen niet gevaccineerde katten snel tot veel slachtoffers leiden. Vooral kittens tot 6 maanden zijn kwetsbaar, maar ook volwassen dieren kunnen het oplopen en er aan overlijden.

Kattenziekte symptomen

Wanneer men zich afvraagt wat kattenziekte nu eigenlijk is, dan willen de meeste mensen weten wat de symptomen van kattenziekte zijn. Is je kat net ziek geworden, dan merk je dat aan hoge koorts en braken. Je dier zal sloom zijn en zich terugtrekken. Vervolgens krijgen zieke dieren diarree. Deze is donker, bijna zwart en er kunnen slijm en bloedstolsels in zitten. De ontlasting stinkt erg. De kat is nu echt erg ziek, het dier heeft buikpijn en zal niet willen eten of drinken. Daardoor ontstaat het risico van uitdroging.

Het virus veroorzaakt een daling van de witte en rode bloedcellen en de bloedplaatjes. Daar komt ook de officiële naam vandaan: panleukopenie. Dit betekent dat het dier een laag gehalte aan afweercellen heeft. Symptomen van kattenziekte zijn:

  • Diarree
  • Braken
  • Geen trek in eten of drinken
  • Sloomheid
  • Uitdroging
  • Abortus en sterfte van kittens bij zwangere katten
  • Hersenschade bij kittens
  • Plotseling overlijden

Panleukopenie is ook eenvoudig aan te tonen in de ontlasting van een zieke kat met een test. Vertoont jouw kat klachten die overeenkomen met die van kattenziekte, ga dan naar de dierenarts. Vanwege de ernst en omdat kattenziekte zo besmettelijk is, is het belangrijk om zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen en je kat te laten behandelen.

De behandeling van een kat met FPV

Een kat die FPV heeft, moet direct naar de dierenarts voor behandeling. Helaas is de kans op sterfte groot, ongeveer 90% van de dieren overlijdt aan panleukopenie. Een behandeling is ondersteunend, want er bestaat geen medicijn dat helpt tegen het virus. Een dierenarts kan dus enkel de symptomen bestrijden. Dit kan wel helpen om de kans op overlijden te verlagen.

Een zieke kat krijgt via een infuus vocht toegediend om uitdroging tegen te gaan. Verder krijgt het dier middelen om de koorts te verlagen en om braken tegen te gaan. Verder kan een kat antibiotica krijgen als er sprake is van andere infecties. Er worden regelmatig bloedcontroles uitgevoerd om na te gaan hoe het met de kat gaat. Ook krijgen katten die niet willen eten dwangvoeding. Het is dus een heel intensieve behandeling, die hopelijk de kat helpt te herstellen.

Kattenziekte voorkomen

Zeker met dit soort ernstige ziektes, is voorkomen beter dan genezen. Dit is natuurlijk ook zo omdat kattenziekte zo besmettelijk is. De beste manier om kattenziekte te voorkomen is vaccinatie. Wanneer moederpoezen gevaccineerd zijn, kunnen ook de kittens in de eerste weken wanneer ze geboren zijn niet ziek worden. Via de moedermelk krijgen ze namelijk na de geboorte antistoffen binnen, maar deze zijn al snel niet meer effectief. Daarom is het wel belangrijk kittens in te enten als ze tussen de 9 en 12 weken oud zijn. Wanneer een kat 1 jaar is, moet hij nogmaals gevaccineerd worden. De inentingen blijven daarna 3 jaar werkzaam, maar herhaalvaccinaties zijn dus elke 3 jaar nodig.

Als alle katten goed gevaccineerd zijn, zou deze ernstige ziekte niet meer voorkomen. Toch komt FPV nog steeds in Nederland voor en is er dus altijd kans op een uitbraak. Deze ziekte is erg gevaarlijk, we raden aan je kat goed te beschermen door hem te laten vaccineren.

Ondersteun de gezondheid van je kat

Het is tevens van belang de gezondheid van je kleine viervoeter te ondersteunen. Een goede weerstand en gezonde darmen kunnen het verschil maken bij virusinfecties. Panleukopenie valt de darmen aan. Ons supplement Darmen in Balans, helpt de darmflora te ondersteunen en stimuleert een goede darmwerking. Dit supplement bevat pre- en probiotica en is geschikt voor kittens en volwassen katten.

Ook een multivitamine kan goed helpen om de weerstand van je kat te ondersteunen. Organimal multivitamine is geschikt voor situaties waarin je kat te maken heeft met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld bij ziekte of na een operatie. Het supplement is rijk aan mineralen (o.a. ijzer, zink, koper) en vitamines (o.a. B-vitamines, vitamine C, E en D3). Ook deze multivitamine mag gegeven worden aan kittens en volwassen katten.

En wist je dat zeewier eveneens een goed supplement is voor katten? Zeewier Bio voor katten bevat meer dan 70 vitamines en mineralen, essentiële vetzuren, anti-oxidanten en 21 aminozuren. Dit is dus eveneens een waardevolle aanvulling op het dieet van jouw geliefde huisdier.

Nu je weet wat kattenziekte is, weet je goed waar je op moet letten. Heb je toch nog vragen, laat het ons dan weten. We helpen je graag.