Vers vlees honden
Vers vlees voor honden is populair. Steeds meer baasjes zweren bij vers vlees en zijn overtuigd van de voordelen van vers vlees geven aan je hond. Er zijn echter ook kritische tegengeluiden hoorbaar die wijzen op gezondheidsrisico’s voor dier én eigenaar. Is vers vlees goed voor de hond of niet? Organimal vertelt je er graag alles over.
Vers vlees hondenvoer
Als we het hier hebben over vers vlees voor honden, dan bedoelen we onverhitte voeding. Naast vlees voeding kan dat ook zijn: orgaanvlees, vis, gevogelte, botten, melk of eieren. Deze producten worden koel bewaard of diepgevroren.
Rauw voer is te verkrijgen als volledige of aanvullende voeding. Experts op dit vlak zijn van mening dat rauw voer pas als “volledig” mag worden bestempeld wanneer hier de broodnodige vezels en vitaminen aan worden toegevoegd. Wanneer de voeding enkel uit vlees bestaat is dit dus niet het geval.
Koop jij rauw voer zonder vezels? Dan is deze voeding misschien té goed verteerbaar, het gros wordt daardoor al in de dunne darm verteerd. Voor de dikke darm blijven dan dusdanig weinig vezels over, met als gevolg dat de goede bacteriën onvoldoende worden gevoed. Als aanvulling is deze voeding prima, maar het is geen alternatief voor een volledige maaltijd.
Waarom vers vlees hond?
Er zijn meer dan genoeg redenen om vers vlees aan je hond te geven! Wij zetten de meeste belangrijke punten voor je op een rij.
- De dierlijke grondstoffen sluiten goed aan op de functionaliteit van het verteringsstelsel van honden. Het verteringsstelsel is relatief kort en kan eiwitten en vetten zeer goed verteren. Rauw voer sluit het meest aan op wat de hond nodig heeft. Hierdoor worden de organen minder belast.
- Producten die pens bevatten hebben bovendien een probiotisch effect en zijn daarmee weerstand verhogend. Probiotica bevorderen een goede darmflora. Lees hier meer over probiotica bij honden.
- Eigenlijk stelt men dat honden afstammen van wolven en dus ook zouden moeten eten als wolven. De hedendaagse fabrieksvoeding zit vol met ongewenste ingrediënten en hebben vaak een negatieve invloed op de gezondheid van onze honden.
Wanneer vers vlees voor honden?
Op bepaalde momenten is het aan te raden om te kiezen voor vers vlees voor honden. Situaties waarin je hond hier extra baat bij lijkt te hebben, zijn bijvoorbeeld:
- Bij huid, vacht en/of spijsverteringsproblemen
- Na een wormen- of antibioticakuur
- Bij een verminderde weerstand
- Tijdens het afspenen van pups
- Bij anaalklierproblemen
- Bij slecht of te weinig eten / drinken
- Bij overgevoeligheid voor blaasgruis
Vers vlees voor honden met allergie
Vlees heeft een positieve invloed op de huid- en vacht van je viervoeter. Problemen zoals overmatig haarverlies, schilfers, een rode huid of stinkende vacht worden hiermee op natuurlijke wijze voorkomen. Vers vlees kan voor honden met een allergie dus de nodige verlichting bieden. Lees meer over allergie bij honden en wat je als baasje kunt doen.
Welk vers vlees voor honden?
Wat het beste vers vlees is voor honden is een vraag die vele baasjes bezighoudt. Het eerste punt waar je op moet letten bij vers vlees als hondenvoer is de kwaliteit. Het verschilt per dier welke voeding het beste bevalt. Let er wel altijd op dat het vlees van een betrouwbare maker komt en dat er aan de hygiënevoorschriften is voldaan. Ook is het zo dat hoe meer men afwisselt in het diersoort van de vlees, hoe beter het voor de hond is. Denk aan variatie in kip, eend, kalkoen, etc. Let wel op dat een hond alsnog allergisch voor een bepaalde vleessoort kan zijn, zelfs als het vers vlees is.
Vers vlees voor honden hoeveel?
Er zijn meerdere publicaties die er op wijzen dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij thuisgemaakte voeding, en ook bij sommige verkrijgbare vers-vlees diëten niet goed is. Hoe veel en hoe vaak vers vlees voor honden goed is, is persoonlijk. Let goed op je hond en het gewicht. Houd er ook rekening mee dat het ene vlees vetter is dan het andere. Als algemene richtlijn wordt geadviseerd:
- Pup tot 4 maanden: 5% van het lichaamsgewicht – 4x per dag
- Pup tot 7 maanden: 4% van het lichaamsgewicht – 3x per dag
- Pup tot 10 maanden: 3% van het lichaamsgewicht – 2x per dag
- Pup 10+ maanden: 2% van het lichaamsgewicht – 2x per dag
- Volwassen hond: 2-3% van het lichaamsgewicht – 1 tot 2x per dag
Het is goed mogelijk om zelf een gebalanceerde voeding voor je huisdier samen te stellen. Een specialist in diervoeding kan hierbij helpen. Blijf er vooral ook opletten hoe je hond op de voeding reageert. Het is van groot belang dat je hond alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je een rauw dieet aanvult met een natuurlijk multivitaminen supplement, weet je zeker dat je hond niets tekort komt.
Vers vlees hond voordelen
Veel genoemde voordelen van vers vlees voor honden zijn:
- Honden vinden het erg lekker
- Honden ruiken minder
- Het zorgt voor een glanzende vacht
- Het is natuurlijk (wolven eten ook rauw vlees)
- Het dieet kan het energie-level en het gedrag verbeteren
- Honden lijken minder last te hebben van artrose, pancreatitis, gebitsproblemen ,allergieen en krijgen een betere weerstand
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden op een rauw dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die door een vleesdieet last krijgen van verstopping. Wij gaan dieper in op andere nadelen van vers vlees voeren aan honden.
Vers vlees hond nadelen
Er zijn meerdere onderzoeken die er op wijzen dat de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij rauwe voeding, en ook bij sommige commercieel verkrijgbare vers-vlees diëten niet volledig is.
Sommige van deze samenstellingsfouten zijn relatief onschuldig:
- Vers vlees bevat vaak veel vet. Sommige dieren ontwikkelen hierop diarree of neigen naar overgewicht. Een verandering van (de hoeveelheid) voeding, kan deze problemen oplossen.
Dieren die te veel bot eten, kunnen verstopt raken. In veel gevallen kan dit probleem door de dierenarts worden opgelost. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot blijvende schade aan de dikke darm. - Andere fouten brengen meer risico’s met zich mee: op het moment dat het dier problemen krijgt, is herstel vaak niet meer mogelijk.
- Een dier dat te weinig kalk krijgt, kan botontkalking Dit kan leiden tot botbreuken. Bij jonge dieren kan het skelet afwijkend uitgroeien. Botontkalking door kalkgebrek in de voeding wordt ook wel “all meat syndrome” genoemd.
- Dieren met een overmaat aan vitamine A in het voer, kunnen afwijkingen krijgen aan het skelet en de lever.
- Rauw vlees kan ziekteverwekkers als Toxoplasma, E. Coli, Salmonella en resistente bacteriën bevatten. Een dier kan hier ziek van worden, maar dat hoeft niet. Een teef kan parasieten doorgeven aan haar nesten, waarbij de pups ernstige klachten kunnen ontwikkelen.
Verhitting van het vlees kan deze ziekteverwekkers doden en tast de verteerbaarheid van vlees niet aan. Vers vlees voor honden even opwarmen (en af laten koelen) is dus geen gek idee.
Kant en klaar vers vlees voor honden (KVV)
Kant en klare vers vlees diëten worden verkocht onder diverse merken. Ook gevriesdroogde lekkernijen als buffelhuid, varkensoren, stukjes hart, etc. worden door sommigen bij het debat meegenomen. Deze producten zijn voor het drogen niet verhit en kunnen daarom ziekmakende bacteriën bevatten. Sommige mensen stellen zelf een verse maaltijd samen voor hun huisdier. Kant en klaar vers vlees voor honden kun je prima afwisselen met brokken. Het beste voor de vertering is dan wel om een paar dagen vlees af te wisselen met een paar dagen brokken. Let op, voor brokken geldt vaak dat er ongewenste toevoegingen in zitten. Zorg daarom dat je de juiste merken koopt die hier niet aan meedoen.
Conclusie vers vlees voor honden
Een dieet is voor iedere hond erg persoonlijk. Net als bij mensen werkt bij de ene hond het ene voer wel en bij de andere hond niet. Vers vlees geven aan je hond is dan ook vooral een kwestie van uitproberen en goed in de gaten houden waar jouw hond zich goed bij voelt. Voor de een is het een leuke aanvulling of afwisseling, de ander vaart enkel goed bij voornamelijk vers vlees.
Vul in het laatste geval het verse vlees wel aan, zodat je hond alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
Organimal heeft uit ruime ervaring kunnen zien dat aanpassingen in het dieet van honden (en katten) vaak een positief effect op de gezondheid heeft en raadt daarom zeer zeker aan om te experimenteren met verschillende types voeding wanneer je hond last heeft van klachten. De toevoegingen in de standaard/reguliere “processed” voeding zijn regelmatig de oorzaak van veel gezondheidsklachten gebleken. Heb je nog vragen over de beste voeding voor jouw viervoeter? Neem dan contact op met ons deskundige team, we helpen je graag!
Hulp nodig bij vers vlees voor honden? Bel 052-474-5251 of klik hier om je vraag te stellen.