Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

BARF hond


Honden zijn lieve, trouwe huisdieren die fijn gezelschap bieden. Maar de zorg voor een hond is niet niets, daar komt namelijk heel wat bij kijken. Eén van de belangrijkste aspecten van hondenverzorging is natuurlijk voeding. Maar hoe weet je nou zeker wat de juiste voeding is voor jouw trouwe viervoeter? Tegenwoordig is de keuze veel groter dan alleen een blik of brokken. Er zijn talloze voedingsmethodes om uit te kiezen en veel experts met andere meningen. BARF, KVV, NRV… van alle verschillende afkortingen word je al helemaal niet veel wijzer. Bij Organimals helpen we je graag met het maken van de juiste keuze als het gaat om de voeding van jouw hond. In dit artikel bespreken we alles wat met de BARF voedingsmethode voor de hond te maken heeft. BARF staat voor ‘Biologically Appropriate Raw Food or Bones’ oftewel ‘Bones And Raw Food’. Hoewel dit dieet eigenlijk als sinds de jaren 30 bestaat, wordt het de laatste jaren steeds vaker gebruikt door hondeneigenaren. Dit dieet is gebaseerd op het idee dat honden van nature carnivoren zijn en afstammen van wolven. Ze dienen dus ook te eten als een wolf. Voorstanders van het dieet geloven dan ook dat de hond met BARF weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke eetstijl.

Hulp nodig bij voeding voor uw hond? Bel 052-474-5251 of klik hier om je vraag te stellen.

BARF hondenvoer

BARF staat voor botten en rauw vlees, dus het is niet geheel gek dat dit dieet voornamelijk bestaat uit vleesproducten. Het dieet bestaat doorgaans uit 50%-60% botten en rauw vlees, 10% orgaanvlees en 15 tot 20% groenten en fruit. Je kunt natuurlijk zelf de verschillende producten kopen bij de slager of de supermarkt, maar er zijn ook genoeg merken op de markt die kant-en-klaar BARF hondenvoer verkopen. Dit rauwe BARF hondenvoer vind je meestal in de diepvries en is doorgaans een combinatie van vlees, organen en botten. Deze soort BARF voeding voor honden wordt ook wel BARF KVV genoemd. KVV staat hierin voor kant-en-klaar vers vlees. Deze producten kun je online bestellen, maar zijn ook bij vele dierenwinkels te koop. Mensen die voorstander zijn van de BARF methode voor honden geloven dat graanproducten en droge voeding schadelijke stoffen bevatten, en dat chemische toevoegingen niet gezond zijn voor honden. BARF voer daarentegen is volledig vers en compleet natuurlijk.

Barf vlees

Een andere manier om BARF voedsel aan je hond te geven is door zelf het rauwe vlees te bereiden. Let er hierbij wel op dat je je houdt aan de aanbevolen percentages van vlees, organen en botten. Sommige mensen voegen ook zuivel toe aan dit dieet, maar bij de pure vorm van BARF komt dit niet vaak voor. Het idee van BARF voor honden is van origine bedacht door de Amerikaanse Juliette de BairacliLevy, een holistisch dierenarts die geloofde dat rauw vlees de beste voeding vormt voor honden. Toch werd het idee pas de jaren negentig wereldwijd bekend, toen de Australische dierenarts Ian Billinghurst zijn boek ‘give your dog a bone’ uitbracht. Tegenwoordig voeden steeds meer mensen hun hond volgens het BARF dieet.

Waarom zou je je hond BARF voer geven?

Er zijn verschillende redenen waarom je een hond BARF vlees zou kunnen geven. Niet alle redenen die de voorstanders benoemen zijn wetenschappelijk bewezen, maar vaak wordt er bij honden die BARF eten een verbetering in de gezondheid geconstateerd. Hieronder hebben we een aantal voordelen van BARF voor je op een rijtje gezet:

 • BARF voeding voor de hond geeft een gezonde en glanzende vacht
 • De ontlasting wordt steviger en minder stinkend
 • Honden hebben minder last van tandproblemen en krijgen een fijnere mondgeur
 • Honden die BARF eten zijn actiever en halen meer voldoening uit de maaltijd
 • Problemen zoals allergieën of verteringsproblemen lijken te verminderen bij een BARF dieet
 • Overgewicht bij honden wordt verminderd door een gezond en natuurlijk dieet als BARF
 • Het immuunsysteem van de hond wordt verbeterd
 • Bij honden met artritis keert een deel van de mobiliteit terug en de honden voelen zich vitaler

Genoeg redenen dus, waarom voorstanders van BARF overtuigd zijn dat dit dé manier is om de gezondheid van een hond te herstellen. Toch zijn er ook een aantal mensen minder overtuigd van de theorie achter BARF voor honden. Hierover lees je meer in de volgende paragraaf.

Dit zeggen tegenstanders van BARF

Het is natuurlijk een feit dat (het meeste) rauw vlees ongezond is voor mensen, en voedselvergiftigingen met zich mee kan brengen. Daarom bestaat er ook geen BARF dieet voor de mens. Er zijn echter mensen die geloven dat honden hetzelfde risico lopen. Deze tegenstanders van BARF voor honden vrezen voor de blootstelling aan bacteriën die ziektes zoals salmonella kunnen veroorzaken. Ook maken de tegenstanders van BARF zich zorgen om de botten die gegeten worden door honden die een BARF dieet volgen. Sommige mensen geloven namelijk dat deze het darmkanaal kunnen beschadigen en voor verstoppingen kunnen zorgen. Tot slot zeggen de tegenstanders van BARF dat honden die het dieet volgen veel minder mineralen en vitamines binnenkrijgen, omdat ze minder groenten en fruit eten dan bij een standaard dieet. Omdat BARF nog redelijk nieuw is, is er niet veel wetenschappelijk onderzoek dat kan bewijzen of het dieet daadwerkelijk schadelijk is voor de hond, of dat er juist sprake is van een positief effect.

Wel of geen BARF voor jouw hond?

De meningen over BARF voer voor honden zijn dus behoorlijk verdeeld. Sommige mensen zweren erbij, andere geloven juist weer dat dit dieet schadelijk kan zijn. Maar noem een onderwerp in de wereld waarover de meningen niet verdeeld zijn. Omdat het een geheel natuurlijk dieet is waaraan geen chemicaliën te pas komen, is het wellicht een goed, natuurlijk alternatief voor brokken en blikvoer.

Feit is wel dat veel BARF aanhangers significante gezondheidsvoordelen hebben gemeld bij hun hond. Dit kun je lezen in de vele forums waarin dit type voeding besproken wordt. Ook zijn er vele voedingsspecialisten die erkennen dat de hedendaagse standaard voeding voor honden (en katten) veel ongezonde toevoegingen bevat waarbij vooral brokken een nadelig effect op de gezondheid van de dieren lijken te hebben. Dit is eigenlijk niet anders dan bij het dieet van mensen. Ook bij ons wordt veel aandacht geschonken aan de gezondheidsnadelen van allerlei kunstmatige toevoegingen aan ons eten en het gebrek aan voedingswaarde in onze “processed foods”.

Organimal weet uit ruime ervaring dat in zeer veel gevallen de gezondheid van honden en katten verbeterd is nadat men de nodige aanpassingen in het dieet van de dieren maakte waarbij het standaard diervoeder vaak vervangen werd door meer natuurlijker alternatieven. Dus ook wij zijn van mening dat het reguliere diervoeder echt stukken beter kan en moet.

Denk jij dat het BARF dieet misschien wel iets voor jouw hond is? Er zijn talloze sites die zich hier volledig op richten die boordevol informatie staan. Wel is het belangrijk om te zorgen dat jouw trouwe viervoeter de juiste mineralen en vitamines binnenkrijgt. Dit kan in de vorm van vitaminepillen en/of supplementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onder andere calcium, vitamine B, C D en omega 3 en 6. Heb je verder nog vragen over BARF voor jouw hond? Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig bij voeding voor uw hond? Bel 052-474-5251 of klik hier om je vraag te stellen.