Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Katten, Overige> Vaccinatie kat

Vaccinatie kat


Vaccinatie katAlles wat je wilde weten

Heb jij vragen over de  vaccinatie van je kat? Wanneer je een kat in huis hebt, is het verstandig om na te denken over de benodigde vaccinaties. Misschien vraag je je af of inenten wel nodig is. Vaccineren beschermt je geliefde viervoeter tegen enkele gevaarlijke ziektes, zoals kattenziekte en niesziekte. In deze blog lees je alles over de vaccinatie van je kat, tegen welke ziektes ze beschermen, hoe vaak ze nodig zijn en wat de mogelijke kosten zijn.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom vaccinatie kat?

Wanneer je een huisdier hebt, let je natuurlijk goed op de gezondheid van je dier. Vaccinatie is een regelmatig terugkerend facet van de zorg voor je maatje. Tegenwoordig twijfelen veel mensen of inenten wel nodig is en of het wel het beste voor het dier is. Vaccineren van je kat kan verstandig zijn en in sommige gevallen ook zeker aan te raden. Ook zijn er alternatieven, hierover straks meer.

Een kitten krijgt wel afweerstoffen mee via de moedermelk, maar al binnen enkele weken verdwijnt deze bescherming. Een kat moet dan dus zelf weerstand opbouwen. En hoewel je pluizige huisgenootje een heel goede weerstand kan hebben, kan hij soms toch kwetsbaar zijn voor bepaalde ziektes. En deze ziektes kunnen erg gevaarlijk zijn. Inentingen kunnen je kat hier gelukkig goed tegen beschermen.

Wat is een vaccinatie nu precies? Dit is een oplossing waarin een ziekteverwekker zit. Dit is een afgezwakte of volledig geïnactiveerde bacterie of  virus. Als deze stoffen in het lichaam van je kat komen, zal het immuunsysteem afweerstoffen (antistoffen) gaan produceren. Het lichaam zal deze bewuste ziekteverwekker voortaan kunnen herkennen. Wanneer je kat vervolgens in contact komt met dit virus of de bacterie, komt de afweerreactie sneller en effectiever op gang. Hierdoor heeft je kat een grotere kans om minder ziek te worden en sneller te herstellen.

Door je kat te laten vaccineren help je hem te beschermen tegen ernstige ziekte. De bescherming van een vaccinatie is tijdelijk. Het is belangrijk de inentingen regelmatig, volgens schema, te herhalen.

Inentingen kat

We vaccineren de kat in Nederland tegen twee besmettelijke ziektes, maar er zijn ook gevallen mogelijk waarbij extra inentingen nodig zijn.

  • Kattenziekte: Deze ziekte komt het meest voor bij kittens, maar ook bij volwassen dieren die een lage weerstand hebben. Katten kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden.
  • Niesziekte is een vorm van neusverkoudheid bij de kat. Voor kittens is de ziekte echter heel gevaarlijk, evenals voor katten met een verminderde weerstand. Dan kunnen ze ernstige klachten krijgen en ook overlijden. Niesziekte kan tevens chronisch worden.
  • Bordetella bronchiseptica: Deze vaccinatie wordt niet standaard aan de kat gegeven. Bij sommige pensions is dit echter verplicht. Als je kat besmet raakt met de bacterie Bordetella kan deze de klachten van niesziekte verergeren.
  • Rabiës (hondsdolheid) komt in Nederland niet vaak meer voor. Je kat hoeft hiervoor alleen ingeënt te worden als je hem meeneemt naar het buitenland.
  • Feline leukemie virus (FeLV): Het risico op een besmetting met FeLV is in Nederland laag. Je dierenarts zal de situatie van je kat bekijken om te bepalen of inenten nodig is.

Er zijn dus basisvaccinaties (niesziekte en kattenziekte) en bijkomende vaccinaties, die alleen gegeven worden als de situatie daarom vraagt. Welke vaccinatie jouw kat nodig heeft, wordt bepaald aan de hand van de behoeften en de specifieke situatie van je dier.

Vaccinatieschema kat

Om ervoor te zorgen dat je kat altijd goed beschermd is, is het nodig regelmatig entingen te herhalen. Een vaccinatieschema voor de kat kan worden gevolgd. Voor kittens geldt dat ze hun eerste inenting krijgen als ze 9 weken oud zijn. Daarna wordt de volgende inenting met 12 weken gegeven en daarna met 1 jaar. Indien nodig kan een extra vaccinatie gegeven worden op de leeftijd van 16 weken.

Ook voor de volwassen kat is er een vaccinatieschema. Over het algemeen geldt dat er ieder jaar een inenting nodig is tegen niesziekte. Voor kattenziekte is er maar een keer in de drie jaar een inenting nodig. Moet je kat regelmatig naar het pension, dan kan ook de bordetella enting handig of zelfs verplicht zijn. En neem je je kleine viervoeter mee naar het buitenland, dan is een inenting tegen rabiës verplicht.

Titerbepaling bij de kat

De meningen over de gevaren van vaccinaties zijn nogal verdeeld en dat kunnen wij goed begrijpen.

Ben je niet zo happig om je kat te laten vaccineren, dan is het ook mogelijk om te titeren, ook bij de kat. Er wordt dan een kleine hoeveelheid bloed afgenomen (1 druppel is al genoeg). Hiermee kan de dierenarts nakijken of er nog voldoende antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Dit kan voor niesziekte en kattenziekte. Als dat wel het geval is zijn nieuwe inentingen voor de kat nog niet nodig, omdat je maatje dan nog goed beschermd is. Door te titeren kun je dus inentingen uitsparen. Het is dan echter wel belangrijk dat het titeren goed gebeurt en dat de uitslag betrouwbaar is.

Kosten vaccinatie kat

Inenten is dus belangrijk, maar wat zijn de kosten van vaccinaties van je kat eigenlijk? Daar kunnen we helaas niet een kant en klaar antwoord op geven. De kosten zijn namelijk opgebouwd uit de kosten voor een consult en de kosten van vaccinatie. Consultkosten verschillen natuurlijk per dierenarts. Gemiddeld liggen de kosten voor een enkele vaccinatie van de kat tussen de €20,00 en €25,00 exclusief de prijs voor een consult.

De gezondheid van je kat ondersteunen

Of je kat ziek wordt of niet, heb je natuurlijk niet volledig in de hand. De vaccinatie of titeren goed bijhouden kan echter veel bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid. Supplementen kunnen eveneens helpen om de weerstand van je kleine huistijger op peil te houden.

Zo zou je je kat als aanvulling op het gewone voer, Organimal multivitamine kunnen geven. Dit bevat alles om de weerstand van je maatje te ondersteunen, zoals mineralen (o.a. ijzer, koper, mangaan en zink) en vitamines, zoals vitamine E, D3 en de belangrijke B vitamines. Geef het dagelijks aan je kat of wanneer je ziet dat hij wel wat extra’s kan gebruiken.

Ook de darmen spelen een belangrijke rol bij de weerstand. Daarom is het van belang om de spijsvertering van je kat te ondersteunen. Ons supplement Darmen in Balans is daar heel geschikt voor. Het is rijk aan psylliumvezel en pre- en probiotica. Daarmee krijgt je kat alles binnen dat hij nodig heeft voor een gezonde darmflora en een goede werking van de darmen.

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over vaccinatie van je kat? Leg ons je vragen voor, we helpen je graag.

Veelgestelde vragen over vaccinatie bij katten

Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar als je kat symptomen vertoont zoals aanhoudende lusteloosheid, zwelling op de injectieplaats, of ademhalingsproblemen, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts.

Vaccinatie is niet wettelijk verplicht voor binnenkatten, maar wordt nog steeds aanbevolen om ze te beschermen tegen algemene ziekten die ook thuis een risico kunnen vormen.

Er is geen alternatief voor vaccinatie dat jouw kat dezelfde bescherming biedt tegen kattenziekten.