Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Katten, Overige> Hoe geef ik mijn kat een pil?

Hoe geef ik mijn kat een pil?


Een kat een pil geven is niet de makkelijkste taak van een katteneigenaar. Katten zijn namelijk heel slim en bedenken steeds weer nieuwe tactieken om de pil toch te laten liggen. De eerste keer dat je de medicijnen moet toedienen, lukt dat nog wel, maar de volgende dag is de kat al weg als hij alleen het potje of doosje al ziet. Hoe los je dat op? Wij geven je 5 handige tips.

5 tips om je kat een pil te geven

 1. Neem de tijd en zorg voor rust

Natuurlijk wil je graag dat je kat de medicijnen snel en goed inneemt. Maar het dier zelf denkt daar nu eenmaal anders over. Daarom is het belangrijk dat jij in ieder geval rustig blijft en dat je niet geïrriteerd raakt als het dier de pil niet wil nemen. De kat voelt dat aan en raakt dan alleen nog maar meer in de stress. Het is belangrijk om voor een rustige plaats te kiezen waar je de kat de medicijnen toedient. Zorg dat andere huisdieren even uit de buurt zijn en dat jij alleen bent met je kat. Maak geen onverhoedse bewegingen, maar doe alles om de kat op zijn gemak te houden.

2. Verstop de pil

Is jouw kat ook zo gek op lekkere dingen? Dan kun je de pil vrij eenvoudig verstoppen. Bijvoorbeeld door hem in wat leverpastei of natvoer te verstoppen. Je kunt hem erin verwerken en dan goed onderdekken, zodat de kat de pil in ieder geval niet ziet. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat de kat de pil ruikt of proeft en uiteindelijk toch weer uitspuugt. Om dit te voorkomen kan je het ongeveer 15 minuten in de vriezer stoppen. Door de kou zal er dan minder smaak aan het pilletje zitten en heeft de kat het minder snel door.

Tip: Een ander handigheidje voor wanneer je een slim weigeraartje hebt, is de tablet vermalen en met water in een spuitje in het bekkie toedienen.

3. Houd de kat op de juiste manier vast

Als katten ergens voor weglopen, hebben ze de neiging om achteruit te lopen. Wil je de kat zijn pil toedienen zonder deze te verstoppen, dan moet je de kat dus op de juiste manier vasthouden. Een goed begin is al om ervoor te zorgen dat de kat niet achteruit kan lopen. Daarna is het belangrijk om het bekje op de juiste manier te openen. Je opent het bekje met je linkerhand als je rechtshandig bent en met je rechterhand als je linkshandig bent. Pak de kop met deze hand goed vast, met je duim aan de ene kant en de rest van je vingers aan de andere kant van de kop. Laat de kat naar boven kijken, zodat het bekje uit zichzelf al iets geopend raakt.

Gaat het niet open, dan kun je met je duim en wijsvinger op de hoekjes drukken, om het openen te forceren. Doe dit wel voorzichtig en let ook op dat je met je vingers niet tussen de tandjes komt. Leg met je andere hand de pil zo ver mogelijk achterin de bek. Als je hem ver achterop de tong legt, is de kans heel groot dat de kat de pil zo doorslikt. Kijk wel uit dat je niet te ver gaat, waardoor de kat zou kunnen gaan kokhalzen. Houd je kat nog even vast om ervoor te zorgen dat hij de pil ook daadwerkelijk doorslikt. Je kunt voelen of de kat slikt door je hand op de keel te leggen, maar oefen hier zeker niet te veel druk op uit. Slikken gaat het makkelijkst als de kat de kop recht heeft.

4. Oefen van tevoren

Je kunt met je kat oefenen, zonder dat deze het doorheeft. Dit doe je bijvoorbeeld door het bekje even te openen en te sluiten, wanneer de kat gewoon bij je op schoot zit of de kat zich door je laat aaien. Je hoeft er dan uiteraard geen pil of iets anders in te stoppen. Wel is het belangrijk dat je de kat nadien even beloont als het goed gaat. Dit kun je doen zoals je dat altijd doet, bijvoorbeeld door hem kattensnoepjes te geven.

5. Doe de pil in een lege capsule

Een kat proeft al snel of er een pil in zijn voeding zit. Dit kun je ook voorkomen door een lege capsule te gebruiken. Deze capsule komt om de pil of pillen heen, waardoor de geur sterk vermindert. Je kunt lege capsules gewoon in de apotheek halen. Raadpleeg wel even de dierenarts als je de kat op deze manier meerdere pillen tegelijk wilt geven. Hij kan je vertellen welke pillen wel of niet met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Wissel af en denk vooruit

Tenslotte is het belangrijk om af te wisselen. Zodra een kat doorheeft dat je een bepaalde methode gebruikt om de pil toe te dienen, zal hij alsnog zijn best doen om van de pil af te komen. Denk vooruit en ga na hoe je kat kan reageren. Mocht je kat bepaalde pillen nodig hebben, dan kan het ook zijn dat deze pillen in een lekker smaakje verkrijgbaar zijn. Dit kun je altijd navragen bij de dierenarts. In dat geval zal het ook makkelijker zijn om je kat een pil te geven. En last, but not least: heeft je kat de pil genomen, vergeet dan niet om hem te belonen.