Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Hypoallergene kat

Hypoallergene kat


Allergisch voor katten? Een hypoallergene kat kan uitkomst bieden voor jou als echte liefhebber van katten. Laat je er dan ook niet te snel van weerhouden om er eentje in huis te nemen, want met een hypoallergene kat haal je een mooi ras in huis. Een ras dat minder allergenen produceert dan andere rassen en dus de allergische reacties sterk vermindert.

Waardoor veroorzaakt een kat een allergische reactie?

Heb je jezelf ooit wel eens afgevraagd waarom je allergisch bent voor katten? In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn het niet de haren van de kat waarvan je gaat niezen en jeuk voelt. Het zijn de huidschilfers en het speeksel, en dan met name het eiwit Fel D1, dat ervoor zorgt dat je gaan niezen en jeuk krijgt. Zodra een kat zijn vacht likt, droogt het allergeen beladen speeksel en komt het in de lucht terecht, waarmee de kans op een allergische reactie toeneemt.

Sommige rassen produceren minder van het Fel D1 eiwit, waardoor ze zich uitstekend lenen voor mensen met allergieën. Hier gaan we verder in het artikel op in. Er zijn een aantal factoren die meespelen bij jouw allergie voor katten.

Factoren die invloed hebben op de allergeenproductie bij katten

 • Mannetjes produceren meer allergenen dan vrouwtjes
 • Gecastreerde katten produceren minder allergenen
 • Donkere katten hebben de neiging om meer allergenen te produceren dan lichtgekleurde katten
 • Kittens produceren minder allergenen dan volwassen katten

Hypoallergene kattenrassen

Speciaal voor mensen met een allergie zijn er verschillende kattenrassen die erom bekend staan dat ze hypoallergeen zijn. Maar wanneer je denkt dat jouw kat 100% hypoallergeen is heb je het mis. Ondanks dat jouw kat misschien op het onderstaande lijstje voor komt is het niet zo dat jouw kat ook echt hypoallergeen is. De kattensoorten op dit lijstje verspreiden enkel minder allergenen. De beste manier om te bepalen of een van deze “hypoallergene” kattenrassen geschikt is voor jou, is om in contact te komen met ze. Bel hiervoor gerust een dierenasiel of een fokker bij jou in de buurt. Het is zowel voor jou als de kat niet fijn als blijkt dat je toch een allergische reactie opbouwt waardoor de kat uit huis geplaatst moet worden en daardoor mogelijk in het asiel terechtkomt.

Maar wat zijn nu typische hypoallergene kattenrassen? We hebben er een paar voor je op een rij gezet tezamen met hun karaktereigenschappen. Zo kun je alvast kijken welk ras qua persoonlijkheid het beste past bij die van jou.

 1. De Balinese kat
  De hypoallergene Balinese kat, ook wel de langharige Siamees genoemd, is een ras die je niet snel in het lijstje van hypoallergene katten zou verwachten gezien zijn harige vacht. Toch is het een van de weinige rassen die weinig Fel D1 eiwit produceert.Het karakter van de Balinees is te omschrijven als slim, lief en leuk. Ze zijn zeer sociaal en voelen jouw stemming goed aan. Ze zijn dan ook meer dan bereid om je op te vrolijken als jij je even wat minder goed voelt.
 2. De Siberische kat, hypoallergeen
  Net als de Balinese kat, is ook de hypoallergene Siberische kat hypoallergeen. Althans, zo staat ie bekend. Ondanks de lange haren valt hij, vanwege het lage enzymniveau in het speeksel, toch onder de hypoallergene rassen. Er wordt zelfs beweert dat 75% van de mensen met een allergie voor katten geen allergische reactie vertoont als ze langdurig in aanraking zijn geweest met de Siberische kat.Siberen zijn aanhankelijke katten met een flinke persoonlijkheid. Ze hebben een fascinatie voor water en ze houden er dan ook van om zichzelf nat te spetteren. Als ze iets willen hebben, zullen ze er veel voor doen om het ook te krijgen. Ondanks hun grootte zijn het geweldige springers en zeer wendbaar.
 3. De hypoallergene Javaanse kat
  Kenmerkend voor de hypoallergene Javaanse kat is het ontbreken van de ondervacht, wat zich vertaalt naar minder allergenen, en de middellange haren.Het karakter van de Javaanse kat is aanhankelijk te noemen. Ze komen graag bij je liggen en volgen je overal in huis. Ze zijn toegewijd, intelligent en staan erom bekend dat ze goede communicatieve vaardigheden hebben. Ze zijn makkelijk te trainen en hebben een fascinatie voor voedsel.
 4. De Blauwe Rus, hypoallergeen
  Deze Russische is mogelijk het kattenras met de laagste Fel D1 eiwitproductie. Daarom noemen we de Blauwe Rus ook hypoallergeen. Niet voor niets dat menig liefhebber van katten voor de dit ras gaat.Qua persoonlijkheid kenmerkt deze kat zich door zijn hang naar rust. Hij heeft echt een hekel aan drukte en lawaai. Verder is hij gevoelig, vrij eenkennig maar toch sociaal. Ondanks dat de Blauwe Rus van rust houdt, speelt hij wel graag.
 5. De hypoallergene Devon & Cornish Rex
  De hypoallergene Rex-katten hebben zeer korte haren, maar dat wil niet zeggen dat ze geen verzorging nodig hebben. Vooral de oren van deze katten bouwen relatief veel oorsmeer op en moeten zeer regelmatig schoongemaakt worden. Door hun dunne vacht zijn ze gevoelig voor zonlicht en kou.De Devon Rex heeft veel aandacht van soortgenoten en mensen om zich heen nodig. Geen kat dus om veel alleen te laten evenals de Cornish Rex. Ze zijn beiden levendig, speels en altijd goed gehumeurd.

Tips voor allergie bij katten

 • Zorg dat de kat niet in de slaapkamers kan komen
 • Maak regelmatig schoon
 • Zorg voor voldoende frisse lucht door bijvoorbeeld een luchtreiniger te plaatsen
 • Geef uw kat het juiste voedsel, hoe gezonder je kat houdt des te minder huidschilfers hij produceert
 • Was de kat ongeveer 1-2 keer per maand met speciale shampoo
 • Borstel de kat regelmatig
 • Speel bewust. Laat de kat je niet in je gezicht likken, was altijd je handen nadat je de kat geaaid hebt
 • Laat gordijnen, dekens en kleden regelmatig reinigen

Hypoallergeen kattenvoer

Moet een hypoallergene kat ook hypoallergeen kattenvoer eten? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat hypoallergene katten ook hypoallergeen voedsel moeten eten. Het belangrijkste is dat jouw kat de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt zodat hij gezond blijft. Je kan dit extra stimuleren door het gebruik van natuurlijke voedingssupplementen die pre- en probiotica bevatten en natuurlijk met multivitamine voor katten.

Maar wat is dan hypoallergeen kattenvoer? Veel katten hebben een voedselallergie en bij een hypoallergeen dieet worden voedingsstoffen gebruikt waarvan wetenschappelijk is bewezen dat zij geen allergische reacties bij katten veroorzaken. In het geval van een hypoallergeen dieet voor katten worden vooral eiwitbronnen gebruikt van konijnenvlees of struisvogelvlees of gehydrolyseerde eiwitten (eiwitten die in “stukjes” geknipt zijn). Ook zie je vaak dat het er gekozen wordt voor aardappelen en rijst als koolhydratenbron. Veel katten krijgen als reactie op een voedselallergie huidproblemen. Een hypoallergeen dieet aangevuld met antioxidanten zoals omega3 vetzuren kan bijdragen aan het herstel van de huid. Antioxidanten hebben namelijk een ontstekingsremmende werking.