Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Oude kat


Hoe verzorg je die het beste?

Heb jij een oude kat in huis rondlopen, dan heb je waarschijnlijk wel enkele symptomen van ouderdom bij je maatje gezien. Je bejaarde huistijger is niet zo fit meer en heeft misschien meer moeite om op een stoel of vensterbank te springen. Een senior kat heeft een andere verzorging nodig dan een jong dier. In deze blog gaan we dieper in op de kenmerken van ouderdom en wat jouw oudere huisgenootje nu nodig heeft.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

De kenmerken van een oudere kat

Katten worden steeds ouder door goede verzorging, medische kennis en goed voer. Een huistijger die ouder is dan 10 jaar mogen we al een senior noemen en een kat van 14 jaar of ouder is bejaard. Oudere katten krijgen net als mensen te maken met lichamelijke veranderingen. De kenmerken van ouderdom bij een kat zijn:

 • Verminderde eetlust doordat reuk- en smaakvermogen slechter worden en door gebitsproblemen.
 • Meer slapen.
 • Minder actief (minder spelen, niet zo vaak meer naar buiten).
 • De kat heeft minder dorst en dat verhoogt het risico op uitdroging, vooral bij nierproblemen.
 • Gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld artrose
 • Conditie van de vacht gaat achteruit.
 • Verminderde darmwerking, oudere katten kunnen minder goed voedingsstoffen opnemen en vallen daardoor sneller af.
 • Gedragsverandering door doofheid, blindheid of dementie.
 • Verminderd cognitief vermogen

Verzorging van de oude kat

Als je kat een hogere leeftijd bereikt, is het belangrijk de verzorging van je dier daarop aan te passen. Veel katten hebben niet veel last van ouderdomsklachten, maar ondanks dat zal je maatje blij zijn als je zorgt voor wat extra comfort. Zo houden oudere katten meer van warmte. Zorg dus voor een slaapplekje dat tochtvrij, warm en lekker zacht is.

Een senior huistijger kan ook meer moeite hebben met springen. Daardoor kan een stoel, tafel of bank opeens moeilijker te bereiken zijn. Je kunt je maatje helpen door op strategische plekken een verhoging neer te zetten die hij als opstapje kan gebruiken (denk aan een voetenbankje of krukje bij het aanrecht of de vensterbank). Je kat zal hier dankbaar gebruik van maken.

Bij zeer veel oudere katten spelen ook gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld artrose een grote rol. De pijn en stijfheid maakt dat de kat minder beweeglijk wordt.

Iets anders dat belangrijk is bij de verzorging van een bejaarde kat is om regelmatig een afspraak bij de dierenarts te maken voor een gezondheidscontrole. Je kat wordt dan even helemaal nagekeken en dan met name het gebit, de gewrichten, oren en ogen. Ook kan er een bloed- en urineonderzoek worden uitgevoerd.

Oude katten gedrag

Wat je bij oude katten vaak ziet gebeuren is dat het gedrag verandert. Vaak zijn dit kleine veranderingen die erin sluipen en eerst niet zo opvallen. Ze worden vaak veroorzaakt door fysieke klachten. Zo kan je kat minder actief worden, zie je dat hij minder graag speelt of op jacht gaat. Het nadeel is dat hierdoor het spiervolume afneemt en gewrichten stijver worden. Bewegen, rennen, springen en klimmen wordt daardoor alleen maar lastiger.

Wat je ook ziet bij een oude kat is dat hij meer miauwt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meer miauwen kan ontstaan doordat je kat pijn heeft. Het is dus altijd goed om ook dit even bij de dierenarts te laten controleren of dit het geval is. Eventueel kan er pijnmedicatie of de natuurlijke pijnstiller PEA gegeven worden. Dementie kan eveneens een oorzaak van miauwen en verandering van gedrag van oude katten zijn. Katten kunnen dan verward zijn of minder goed alleen zijn. Verder zie je bij een bejaarde kat eveneens dat ze zich minder goed kan verzorgen.

Vacht verzorgen oude kat

Het verzorgen van zijn vacht is voor een oude kat vaak een stuk lastiger. Doordat je maatje stijver wordt kan hij niet zo goed meer overal bij. Het is  dan ook belangrijk dat jij als baasje je huisdier regelmatig controleert. Check of de vacht wel overal schoon is en of je maatje een extra borstelbeurt nodig heeft om losse haren kwijt te raken. Op die manier kun je je oude kat goed helpen bij het verzorgen van de vacht. Let ook op de nagels. Senior katten kunnen hun nagels minder goed intrekken en kunnen daardoor makkelijker blijven hangen in tapijt of meubels.

Oude kat diarree

Een oude kat heeft vaker last van maag- of darmproblemen en hierdoor kan het zijn dat je maatje meer overgeeft of diarree heeft. Het kan zijn dat het moeilijker is om je dier op gewicht te houden. Vaak liggen hier nierproblemen aan ten grondslag. Symptomen van nierproblemen zijn onder andere een verminderde eetlust, overgeven, diarree en veel drinken en plassen. Nierfalen kan er zelfs voor zorgen dat je oude kat niet meer eet. Maak daarom ook snel een afspraak bij de dierenarts als je je zorgen maakt over diarree bij je oude kat.

voor de oude kat

Wil jij je bejaarde huistijger zo fit mogelijk houden, ook op hogere leeftijd? Organimal supplementen kunnen daaraan veel bijdragen.

Zo kun je je maatje bijvoorbeeld Organimal Senior geven. Een supplement dat geschikt is voor de oudere kat die last heeft van de meest voorkomende ouderdomsverschijnselen. Het supplement bevat o.a. glucosamine voor soepele gewrichten, curcuma voor een alerte geest en Ginkgo biloba voor het geheugen en de bloedsomloop. Je kunt Organimal Senior dagelijks geven om de gezondheid van je kleine senior te ondersteunen.

Gedrag in Balans is geschikt voor katten die mentale klachten hebben. Dit natuurlijke supplement bevat bestanddelen die rustgevend werken, wat goed uitkomt bij onrust door dementie of angsten. Hierdoor kan je kat zich gewoon zichzelf blijven voelen. Het voordeel is dat dit middel niet versuffend of verdovend werkt.

Bij gewrichtsproblemen kan je Organimal Zalmolie Plus of Botten en Gewrichten in Balans inzetten. Zalmolie kan helpen bij gewrichtsklachten door ontstekingen, zoals artrose. Botten en Gewrichten in Balans bevat o.a. glucosamine, chondroïtine en vitamine D3 wat ondersteunend werkt voor soepele gewrichten. Ook onze PEA is een enorm goed middel dat zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt. Je kunt ook direct alles voor soepele gewrichten in huis halen met ons handige Botten en Gewrichten pakket. Dan weet je zeker dat je er alles aan doet om jouw kleine huistijger te ondersteunen.

En niet in de laatste plaats is het natuurlijk enorm belangrijk om te zorgen voor gezonde darmen van je kat. Dat kun je doen met Organimal Darmen in Balans. Dit natuurlijke supplement bevat pro- en prebiotica en psylliumvezels die de spijsvertering helpen ondersteunen en de darmflora helpen gezond te houden. Aangezien onze darmen voor meer dan 70% verantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem is dit een logische keuze.

Met de informatie uit deze blog heb je alle handvatten om jouw oude kat een comfortabele oude dag te bezorgen. Heb je toch nog vragen? Laat het ons weten, we helpen je graag verder!