Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Artrose kat


Je kunt meer doen dan je denkt
Artrose bij de kat komt vaker voor dan je misschien zou denken. Vooral bij oudere katten is artrose een veelvoorkomend probleem. Bij dieren van 14 jaar en ouder vertonen 82% aanwijzingen voor de aandoening. De symptomen zijn soms lastig te herkennen. Daardoor lijdt menig kat in stilte. Katten zijn dan ook meesters in het verbergen van hun pijn. Waar kun je als baasje op letten en wat kun je doen als je artrose bij je kat vermoedt? Wij vertellen je er graag alles over in ons blog!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Artrose bij katten

Artrose wordt ook wel osteoartrose genoemd en is een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Het is een chronische aandoening en begint met een beschadiging van het gladde gewrichtskraakbeen. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar het meest zien we artrose bij katten in de rug, heup, knie, elleboog en schouder. Als het eenmaal op gang komt in een gewricht, verergert dit vrijwel altijd. Artrose zorgt dan ook voor verminderde levenskwaliteit. Genetische aanleg, een trauma (botbreuk of gescheurde banden) en overbelasting lijken artrose bij de kat te bevorderen. Ook aangeboren of opgelopen misvormingen en ontsteking van de gewrichten (artritis) lijken het ontstaan ervan te bevorderen. Artrose bij een kat door ouderdom wordt ook wel primaire artrose genoemd. Wordt het gewricht op een of andere manier beschadigd, bijvoorbeeld na een ongeluk of door een ontwikkelingsstoornis, dan versnelt het proces van artrose. Dit noemen we secundaire artrose. Het laatste lijkt bij katten minder vaak voor te komen dan bij mensen of honden.

Artrose kat symptomen

Veel eigenaren van een kat met artrose weten vaak niet dat hun geliefde huisdier deze aandoening heeft. Opvallend is dat katten met deze aandoening meestal niet mank lopen (minder dan 20% van de gevallen). Hierdoor herken je vaak niet meteen dat je geliefde viervoeter pijn heeft, ook niet als het gaat om ernstige artrose bij je kat.

Opvallend is ook dat de aandoening bij de vaak tot gedragsveranderingen leidt. Een kat met artrose is vaak minder actief en gezellig. De meest opvallende symptomen van artrose bij katten zijn:

  • veel meer slapen dan anders
  • minder spelen
  • kat springt niet meer op aanrecht of vensterbank
  • de krabpaal wordt minder gebruikt
  • verwaarlozen vachtverzorging
  • zelfverminking
  • je kat is humeurig of agressief

Ook kan het voorkomen dat je anders zo zindelijke viervoeter naast de kattenbak gaat plassen. Mogelijk omdat ie minder makkelijk in de bak kan komen maar ook als signaal dat er iets mis is. Vertoont jouw poes deze symptomen en vermoed je dat het diertje artrose heeft? Neem dan contact op met je dierenarts.

Artrose kat medicatie

Helemaal genezen van artrose kan je kat helaas niet. Met een goede behandeling kan je kat wel vaak een goede kwaliteit van leven terugkrijgen.
Er zijn de laatste jaren veel nieuwe aanvullende behandelingen getest en in opkomst. Daarmee kan een kat met artrose nog vele jaren zonder pijn leven. Helaas is er geen superpil of operatie om het in één keer weg te nemen. De behandeling van vraagt om een maatwerk-oplossing.

Bij artrose bij de kat wordt als medicatie vaak gebruik gemaakt van pijnstillers/ontstekingsremmers. Het gaat hier meestal om NSAID’s (uit het Engels: Non Steroid Anti-Inflammatory Drug). Helaas zijn er van deze medicijnen nogal wat bijwerkingen bekend, zoals maag- en darmproblemen en het achteruitgaan van de nierfunctie. We raden dan ook aan om bij dergelijke medicatie ook altijd goede probiotica te geven. Dit om de darmflora te beschermen en te herstellen.

Artrose kat en voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Voor onze huisdieren geldt dit net zo. Het is altijd verstandig om op goede voeding te letten maar zeker als je artrose vermoedt bij je kat is het raadzaam om extra bewust met de voeding om te gaan. Overgewicht kan artrose veroorzaken of klachten verergeren: hoe meer gewicht, hoe meer de gewrichten worden belast. Als je poes reguliere pijnmedicatie krijgt, is het tevens belangrijk dat hij genoeg vocht binnenkrijgt.

Geef dus niet alleen brokjes maar ook ‘natvoer’ en let erop dat jouw huisdier genoeg drinkt. Het toevoegen van omega 3-vetzuren en extra vitamine kan de gewrichten ondersteunen. Toevoegingen aan het voer kunnen in de vorm van supplementen gegeven worden.

Voedingssupplement voor artrose bij je kat

Van sommige voedingsmiddelen en supplementen weten we dat ze pijnklachten kunnen verzachten en een ontstekingsremmende werking hebben. Van de lichaamseigen stof glucosamine is bekend dat het artrose-klachten kan verminderen. Het stimuleert de vorming en het herstel van gewrichtskraakbeen.

Vaak wordt glucosamine in combinatie met chondroïtine gebruikt. Ook chondroïtine is een lichaamseigen stof die veel wordt ingezet door de positieve invloed op gewrichten in pijnstillende werking. In de betere voedingssupplementen voor artrose bij je kat komen deze twee krachtpatsers in een unieke en rijke formule samen, om zo de optimale werking te ondersteunen. Deze twee ingrediënten zijn wel de meest bekende hulpstoffen om de gewrichten van de kat te ondersteunen. Vitamine D is ook een onmisbare vitamine ter ondersteuning bij gewrichtsproblemen.

Additionele behandeling van artrose bij de kat

Soms is verlichting dichterbij dan je denkt. Uit de kruidenleer kennen we ontstekingsremmende kruiden en wortels zoals kurkuma. Ook visolie en CBD-olie staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Benieuwd? Lees hier meer over visolie bij de kat.

Bij artrose bij de kat kan homeopathie mogelijk ook een uitkomst bieden. Ook het natuurlijke vet PEA (palmitoylethanolamide) wordt vaak – bij zowel mens en dier – verrassend succesvol ingezet bij artrose. Het product is nog wat onbekend maar is vanwege de succesvolle inzet enorm in opmars. Dit vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende werking wat er voor zorgt dat pijnloos bewegen weer mogelijk is voor dieren en mensen. Wist je trouwens dat er ook fysiotherapie voor katten bestaat? Het gecontroleerde bewegen van gewrichten helpt bij de spieropbouw.

Alert baasje gevraagd

Artrose bij katten voorkomen, is helaas niet altijd mogelijk. Wel kun je er als baasje van alles aandoen om ervoor te zorgen dat jouw kompaan zo lang mogelijk van een fijn en relatief pijnvrij leven geniet. Door het geven van de juiste voeding en eventueel supplementen kun je klachten verminderen. Houd je kat goed in de gaten om te kijken hoe die reageert en om er zeker van te zijn dat hij zo lekker mogelijk in zijn vel zit.

Bij sommige supplementen is het nodig om eerst een spiegel op te bouwen. Bij glucosamine bijvoorbeeld duurt het vaak even alvorens je kunt zeggen of de artrose bij je kat minder klachten veroorzaakt. Houd dus altijd het gedrag van je poezenvriend in de gaten en overleg bij twijfel met de dierenarts. Je kunt bij vragen ook altijd contact met ons opnemen. Ons deskundige team staat voor je klaar. Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht maar soms hebben zelfs zij hier een klein beetje hulp bij nodig!