Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Oorsmeer kat


Het kan goed zijn dat je kat last heeft van oorsmeer. Zie je je kat schudden met zijn kopje? Krabt hij vaak aan zijn oren of vindt hij het niet fijn als je zijn oren aanraakt? Onderzoek dan even de oren van je kat en kijk of je iets afwijkends kunt ontdekken. Zie je overdadig veel oorsmeer bij je kat, dan is dit prima aan te pakken. In deze blog lees je alles over oorsmeer bij katten en hoe je de oren van je kat gezond kunt houden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorsmeer bij katten: een sluipend probleem

De oren van je kat zijn bijzonder. Ze helpen hem bij het jagen, bij het navigeren door de wereld en zijn oortjes zijn ook nog belangrijk voor het bewaren van zijn evenwicht. Vandaar dat het erg belangrijk is dat de oren goed schoon blijven. Gelukkig zijn kattenoren voor het merendeel zelfreinigend en is je kat zelf goed in staat om zijn oren schoon te houden.

Het is dan ook niet nodig om de kattenoren regelmatig te reinigen wanneer je dier gezond is. Merk je wel dat er iets aan de hand is, dan kan het handig zijn om de oortjes te controleren. Kijk eerst goed naar de buitenkant. Als hier veel viezigheid zit, maak dat dan schoon met wat lauw water en een schoon doekje.

Controleer daarna de binnenkant. Check of er veel oorsmeer in het oor zit. Let ook op een vieze geur en roodheid. Dit kan een teken zijn dat er een bacteriële infectie aanwezig is. Wees altijd voorzichtig met de oren en ga niet direct zelf behandelen. Denk je dat er iets mis is, ga dan even met je kat naar de dierenarts. Als er namelijk sprake is van een gaatje in het trommelvlies, kan elk middel dat je in het oor doet problemen veroorzaken.

Verschillende kleuren oorsmeer kat?

Vermoed jij dat je kat last heeft van oorproblemen? Je geliefde dier kan last hebben van oormijt, oorontsteking of te lange haren in het oor.Je zou het misschien niet verwachten maar het oorsmeer van je kat kan verschillende kleuren hebben.

Zwart oorsmeer kat

In het oor van de kat kan zwart oorsmeer te zien zijn. Vaak is dit het gevolg van oormijt.

De oormijt is een parasiet die bij katten hevige jeuk aan de oren kan veroorzaken. Heeft je kat hier last van, dan zal je dier veel gaan krabben aan de oren, zozeer dat ze deze kunnen beschadigen. Ook kan het zijn dat de kat heftig met zijn kop gaat schudden.

Zie je deze tekenen bij je kat terug, dan kan dit een teken zijn dat hij oormijt heeft. Om schade aan het gehoor te voorkomen, is het verstandig om je dier te laten nakijken door een dierenarts.

Oorsmeer kat bruin

Een reden dat je kat veel bruin oorsmeer of pus in zijn oor krijgt is oorontsteking. Ook hierbij zal je kat met zijn kopje kunnen schudden, gaat hij aan de oren krabben en kan de gehoorgang er geïrriteerd uitzien. Oorontsteking kan ontstaan door schimmels, bacteriën of oormijt.

Zie je dat het oorsmeer van je kat bruin is en denk je dat je kat oorontsteking heeft, ga dan voor de zekerheid even langs bij de dierenarts. Een niet behandelde of verkeerd behandelde oorontsteking kan leiden tot een middenoorontsteking en dat kan gevaarlijk zijn.

Lange haren in het oor

Heeft jouw kat lang haar? Dat kan eveneens voor oorproblemen zorgen. Je kat heeft ook in zijn oor lang haar en dat is minder makkelijk schoon te houden. Er kan zich vuil hechten aan het haar in het oor, waar het zich kan ophopen. Let dus goed op dat je kat zijn oren goed schoon houdt en help hem als dat nodig is.

Oorsmeer kat verwijderen

Als je de oren van je kat gecontroleerd hebt en je ziet dat er bruin oorsmeer of zwart oorsmeer zit, dan kun je dit goed zelf schoonmaken. Doe dit wel heel voorzichtig, je kunt het oor namelijk makkelijk beschadigen of het vuil en de bacteriën dieper in de gehoorgang duwen. Gebruik ook geen wattenstaafje, maar een vochtig katoenen doekje dat niet pluist. Je kunt natuurlijk ook de dierenarts even vragen om voor te doen hoe je een kattenoor schoonmaakt.

Het oorsmeer van je kat kun je op de volgende manier verwijderen:

  • Begin met de buitenkant, maak een doekje nat en veeg vuil en viezigheid weg.
  • Gebruik voor de binnenkant van een oor een speciaal middel dat geschikt is voor het schoonmaken van kattenoren. Colloïdaal zilver is zo’n middel dat zeer geschikt is om oorproblemen te verhelpen. Lees meer over de eigenschappen in de volgende paragraaf of in dit artikel over colloïdaal zilver.
  • Druppel het middel voorzichtig in het oor en masseer dan de oorschelp zachtjes om het dieper het oor in te krijgen.
  • Maak het oor nadien schoon met wat lauw water.
  • Is het weer klaar? Beloon je lieve poezenbeest met wat lekkers en een hele hoop knuffels.

Wat kun je gebruiken om katten oren schoon te maken?

Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken als je oorsmeer bij de kat wilt verwijderen. Je kunt speciale middelen bij de dierenarts of online aanschaffen die geschikt zijn voor het schoonmaken van kattenoren. Colloïdaal zilver is een ideaal middel bij overmatig oorsmeer. Het heeft antibacteriële, antischimmel en antivirale eigenschappen, wat kan helpen om problemen te verhelpen en voorkomen. Is er al sprake van een ontsteking,oormijt of gewoon vieze oren, dan kan colloïdaal zilver zeer effectief gebruikt worden om deze te helpen verminderen.

Colloïdaal zilver heeft als voordeel dat het een natuurlijk middel is, zonder enige chemische toevoegingen. Het kan zowel in als buiten het oor gebruikt worden. In het oor helpt het de natuurlijke balans herstellen en lost het oorsmeer bij de kat op. Je kunt het oor elke dag een paar keer druppelen voor het beste resultaat.

Elke dag kattenoren schoonmaken? 

Als je kat geen problemen heeft met zijn oortjes, hoef je zeker niet elke dag zijn oren na te kijken of schoon te maken. Wil je problemen voorkomen, dan is het goed om zo af en toe de oren eens na te kijken, bijvoorbeeld eens in de twee weken. Heeft je kat wel last van oorsmeer, behandel dan elke dag de oren met een speciaal middel, zoals colloïdaal zilver. Doe dit tot de oortjes weer schoon zijn, dan kan je kat het waarschijnlijk zelf weer goed bijhouden.

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over oorsmeer bij de kat? Laat het ons weten, we helpen je graag verder.