Oormijt kat
Wat is oormijt?
Oormijt bij je kat kan zeer vervelend zijn. Het is een parasiet die in de gehoorgang van je kat leeft. Het is de meest voorkomende mijt bij katten. Ze zijn zo klein dat je ze nauwelijks met het blote oog kunt zien. Het zijn een soort spinachtige beestjes die leven in het uitwendige gehoorkanaal en soms ook daarbuiten, die zich voeden met oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers. Hierdoor ontstaat irritatie in het oor van je kat waardoor de productie van oorsmeer toeneemt. Het speeksel en de ontlasting van de parasiet kan zelfs allergie veroorzaken bij je lieve huistijger. Daarnaast legt een vrouwelijke mijt 15-20 eitjes die na 2 tot 3 weken uitkomen.
De combinatie van oorsmeer en een geïrriteerde huid maken een perfecte omgeving voor bacteriën en gisten. Daardoor ontstaat er vaak ook een oorontsteking. Oormijt is erg besmettelijk en wordt van dier tot dier overgedragen. Je kat kan het dus krijgen van contact met andere katten. Oormijt komt vooral voor bij jonge dieren, waarschijnlijk omdat ze een lagere weerstand hebben. Oormijt komt niet alleen voor bij de kat, maar ook honden, konijnen, cavia’s en fretten kunnen er last van krijgen.
Hoe herken je oormijt bij je kat?
Doordat oormijten zo klein zijn kun je aan de buitenkant niet zien dat je kat er last van heeft. De klachten kunnen dan ook erg lijken op oorontsteking. Je kunt het herkennen aan een aantal symptomen:
- Je kat krabt veel aan zijn oor
- Hij houdt zijn kop scheef of schudt met zijn kop
- Er komt zwarte of bruine afscheiding uit het oor die er korrelig uitziet, bijna als koffiedik
- Er komt een nare geur uit het oor
- Er kunnen wondjes of bloeduitstortingen ontstaan doordat je kat veel krabt
Merk je één of meer van de bovenstaande symptomen op bij je lieve huistijger? Neem dan zo snel mogelijk actie en start een behandeling, of ga naar de dierenarts. De dierenarts zal in de oren kijken met een oorkijker om oormijt bij je kat vast te kunnen stellen.
Wat zijn de gevaren van oormijt bij mijn kat?
Doordat de oren van je kat met oormijt ontzettend jeuken, is de kans dat hij gaat krabben natuurlijk erg groot. Hierdoor kunnen er wondjes in de oorschelp ontstaan of een bloeduitstorting. Ook kan er een bacteriële oorontsteking ontstaan die, als hij lang aanwezig is, de gehoorgang kan aantasten. Het kan zelfs zo erg oplopen dat het trommelvlies beschadigt waardoor een middenoorontsteking ontstaat. Dit is erg pijnlijk en moeilijk te behandelen.
Oormijt gaat niet vanzelf weg, dus als je geen actie onderneemt en de oormijt bij je kat niet behandelt, kan het een chronische ontsteking worden. Tevens kan je kat andere dieren besmetten. Heb je meerdere huisdieren? Zorg dan dat je ze allemaal tegelijk behandelt. Zo is de kans op besmettingen een stuk kleiner.
Oormijt kat behandelen
De dierenarts zal met een speciale oorkijker de oormijt bij je kat kunnen vaststellen. Er kan dan ook gekeken worden of er geen bacteriële oorontsteking is ontstaan. Het behandelen van oormijt bij je kat bestaat uit het doden van de oormijten en het aanpakken van de jeuk. Voor de behandeling zijn er doorgaans een aantal opties:
- Een oorreiniger om de gehoorgang te reinigen. Hiermee kun je de oren regelmatig goed schoonmaken. Het vermindert het aantal bacteriën en houdt de huid soepel en gezond.
- Oorzalf in ernstige gevallen om de oorontsteking te behandelen. Dit is meestal jeukstillend en bevat antibiotica. De zalf wordt aan de binnenkant van het oor gesmeerd om de mijten te doden.
- Speciale pipetten die worden toegediend in de nek. Deze pipetten doden de oormijt en werken ook tegen vachtmijt, vlooien en wormen. Wel is het aangeraden om de behandeling na 4 weken te herhalen, ook bij de andere huisdieren. Houd er rekening mee dat deze optie bijwerkingen met zich mee kan brengen.
- Colloidaal Zilver. De natuurlijke aanpak voor oormijt en oorontstekingen
Wil je de oren van je kat tegen oormijt behandelen? Zorg er dan eerst voor dat de vuillaag in de oren verwijderd wordt voordat je de medicijnen toedient.
Oormijt en Organimal Colloïdaal Zilver
Je kunt oormijt bij je kat prima natuurlijk behandelen. Organimal Colloïdaal Zilver is een natuurlijk antibioticum dat goed inzetbaar is bij oormijt, oorontsteking en diverse huidproblemen. Je kunt bij klachten de oren dagelijks met zilverwater druppelen, maar je kunt de oren er ook preventief mee schoonmaken. Het is zeer geschikt om de mijten uit de uitwendige gehoorgang te verwijderen.
Zodra de oormijt buiten het lichaam van de kat komt, overleeft het niet lang. Zodra de kat en de rest van de huisdieren zijn behandeld en het huis goed is schoongemaakt dan zal de oormijt dus snel weg zijn. Zo kan jouw kat weer lekker spelen en slapen.
Kan oormijt voorkomen worden?
Oormijt is niet helemaal te voorkomen, het is daar te besmettelijk voor. Je kunt het risico op oormijt bij je kat wel een stuk kleiner maken door de oren regelmatig schoon en droog te maken. Komt je stoere tijger vaak buiten en heeft het geregend? Maak dan de oren goed droog. En is hij sowieso gevoelig voor oorproblemen? Dan is het verstandig om de oren regelmatig schoon te maken met een reiniger of zilverwater.
Dus, zie je dat je kat last heeft van zijn oren? Wacht dan niet af, maar onderneem direct actie zodat de gevolgen minimaal blijven. Zo maak je de kans op oorontsteking en beschadiging van het gehoorvlies een stuk kleiner.
Wij staan voor je klaar
Bij Organimal vinden we de gezondheid van jouw huisdier belangrijk. Daarom delen we informatie en blogs over verschillende onderwerpen. Zo weet jij precies wat bijvoorbeeld de symptomen zijn van oormijt bij je kat en wat je ertegen kunt doen. Heb je vragen of wil je meer weten over dit, of een ander onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.