Ontwormen katten
Hoe doe je dit juist?
Het ontwormen van katten, hoe doe ik dat en hoe vaak moet dat eigenlijk? Je hebt vast wel gehoord dat het goed is om je kat te ontwormen. Wormen kunnen serieus gevaarlijk zijn voor katten.In kleine aantallen zullen niet zo schadelijk zijn, maar als het om grotere aantallen gaat, kan het leiden tot ziekte en zelfs de dood. Ook is het zo dat katten die veel buiten zijn een grotere kans hebben op wormen dan katten die vooral binnen zitten. Hoe dat zit en wat je tegen wormen bij katten kunt doen lees je in dit artikel.

Ontworming kat en kitten: is er verschil?
Het is goed om te weten hoe vaak en wanneer je het ontwormen van katten het beste kunt doen. Nu is het wel goed om onderscheid te maken tussen volwassen katten en kittens. Een kitten moet je” bijvoorbeeld anders behandelen dan een volwassen kat. Omdat kittens vaak al wormen meekrijgen vanuit de moeder en omdat ze kwetsbaarder zijn dan volwassen katten, zullen kittens vaker “preventief ontwormd moeten worden.Gebeurt dit niet dan kan er blijvende schade ontstaan.
Ontwormingskuur kat
Er zijn verschillende manieren waarop je een ontwormingskuur kunt doen bij je kat. O.a. met behulp van ontwormingstabletten, druppels of ontwormings pasta’s. Het is verstandig hierbij te letten op een aantal dingen. Niet alle middelen mogen namelijk gebruikt worden bij een zwangere kat of kittens. Een kat met een gevoelige huid kan misschien huidirritatie in zijn nek krijgen bij het gebruik van druppels. Kies je voor chemische ontworming van je kat, zorg er dan voor dat je ook een goede probiotica geeft. Dit omdat de chemische stoffen in de meeste ontwormingsmiddelen een slechte invloed op de darmflora hebben. Ook is het zo dat niet alle kuren even effectief zijn en veel parasieten hebben inmiddels resistentie opgebouwd tegen de behandeling. Door te zorgen voor een goede darmflora van je kat kan de schade beperkt blijven.
Verschillende soorten ontwormingskuren voor je kat
- Ontwormingstabletten
De tabletten kun je toedienen door ze te verstoppen in wat leverpastei of natvoer. Je dient het eenmaal toe, de dosis is afhankelijk van het gewicht van je kat. Lees de bijsluiter van de ontwormingstabletten voor meer informatie.
Kijk voor een goede darmwerking en darmflora eens naar Organimal Darmen in Balans. - Ontwormingspasta
De pasta dien je toe door het rechtstreeks in de bek van je kat te spuiten of door het op een van de voorpoten te smeren. Je kat zal het dan zelf oplikken. De dosering van de pasta ligt aan de soort worm waar je kat mee besmet is en het lichaamsgewicht. Voor meer informatie lees je de bijsluiter. - Ontworming druppels (spot-on)
De ontworming druppels dien je toe door met een pipetje in de nek te druppelen. Belangrijk hierbij is dat het op de huid wordt toegediend. Voor meer informatie over de dosering en werking lees je de bijsluiter van de druppels.|
Natuurlijk zijn er ook natuurlijke producten waarmee je de wormen bij katten kunt bestrijden. Let hierbij wel op dat deze vaak minder effectief zijn bij ernstige besmettingen,maar zeer goed kunnen dienen als preventief middel. Hierdoor hoeft je kat minder vaak ontwormd te worden wat de gezondheid weer ten goede komt.
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Het wordt aangeraden om je kat vier keer per jaar te ontwormen. Bij kittens gebeurt het standaard als de kitten drie, vijf en zeven weken oud is. Hierna krijgt kat maandelijks een ontworming. En is je kat zes maanden of ouder? Dan is het advies om je kat jaarlijks vier keer te ontwormen. Door de ontworming van de kat worden eventuele wormen gedood en wordt de hoeveelheid eitjes in de ontlasting verminderd.
Binnenkatten ontwormen
Het ontwormen van een binnenkat is minder vaak nodig dan een buitenkat. Een binnenkat komt immers minder in aanraking met parasieten. Maar, toch is het advies je huiskat 2 keer per jaar te ontwormen. Dit komt omdat je zelf, ongemerkt, parasieten meeneemt naar binnen door je schoeisel.
Buitenkatten ontwormen
Heb je een buitenkat? Dan volg je het advies van 4 keer per jaar ontwormen op. Een kat die veel muizen vangt zou je zelfs nog vaker kunnen ontwormen.
Bijwerkingen van ontwormen kat
Voor welk soort ontwormingsmiddel je ook kiest, het is altijd belangrijk om de bijsluiter te lezen. Zo kan het voorkomen dat je kat last krijgt van bijwerkingen. Zie je een van de onderstaande bijwerkingen bij je kat? Dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen en te overleggen welk ander ontwormingsmiddel je in het vervolg gebruikt.
Enkele bekende bijwerkingen van het ontwormen van katten zijn o.a.
• Diarree
• Braken
• Jeuk
• Traagheid
• Opwinding
• Verminderde weerstand
Ontlastingsonderzoek kat ter preventie
Zoals je boven hebt kunnen lezen kunnen er behoorlijk wat nadelen kleven aan het chemsich ontwormen van je kat. Hoe je ervoor kunt zorgen dat het ontwormen van katten niet onnodig vaak gebeurt is door een -vaak driemaandelijks- ontlastingsonderzoek bij je kat uit laten voeren. Bij dit onderzoek wordt er gekeken of er wormen aanwezig zijn in de ontlasting van je kat. Is dit niet zo, dan is een ontwormingskuur voor je kat overbodig en krijgt het dus ook geen schadelijke stoffen binnen. Bij laboratoria die ontlastingsonderzoek doen is rond de 90% van de onderzoeken zelfs negatief op wormen. Het ontwormen van katten gebeurt dus vaak onnodig.
De verschillende soorten wormen bij katten
Als we het hebben over wormen bij katten hebben we het niet over één bepaalde soort. Er zijn verschillende soorten wormen die jouw kat kunnen infecteren. Die parasieten leven in de darmkanalen van de kat en concurreren daar om voedsel. De meest voorkomende wormsoorten zijn spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Het ontwormen van katten is nodig om ze te doden, zodat ze geen verder kwaad kunnen aanrichten. Hieronder meer over die verschillende soorten.
- Spoelworm
Een spoelworm is een inwendige parasiet in de vorm van een redelijk lange parasitaire rondworm. Een kat kan besmet raken door de eitjes van de spoelworm binnen te krijgen. Wanneer het eitje binnen is komt de larve in de darmen uit en boort hij zich door de darmwand heen. Zo komt hij in de bloedbaan terecht. Vaak zie je aan de buitenkant niets aan je kat waaraan je kunt zien dat hij een spoelworm infectie heeft. In sommige gevallen krijgt de kat diarree, een dikke buik door gasophoping of een doffe vacht. Dit is vooral bij kittens het geval. Bij volwassen katten zijn er meestal geen symptomen. Wel zie je soms ingedroogde wormen in het braaksel van een kat.
- Lintworm
Een lintworm is een lange en platte worm die bestaat uit verschillende stukjes (segmenten). Soms zie je wat van die stukjes in de haren rond de anus van de kat zitten. Het lijken dan net rijstkorrels. Lintwormen worden overgebracht door vlooien. Meestal vertoont een kat geen andere symptomen dan jeuk rond de anus. Hij kan dan gaan ‘sleetje rijden’. Bij ernstige infecties kunnen buikpijn, diarree en gewichtsverlies ontstaan.
- Haakworm
De haakworm hecht zich met zijn kleine haakjes aan de binnenkant van de darmwand. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen in de darmen. Als een kat een ernstige haakworminfectie heeft kan hij hier aan dood gaan (dit is vooral het geval bij kittens). Een kat kan bloedarmoede krijgen in combinatie met diarree en vermagering.
Wormen voorkomen
Je kunt wormen bij je kat niet 100% voorkomen. Het is zelfs vrij ongebruikelijk dat een kat niet wordt blootgesteld aan wormen. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het besmettingsgevaar voor je kat en voor jezelf te verkleinen. Dek bijvoorbeeld de zandbak in de tuin af zodat de kat er niet bij kan, zorg ervoor dat het dier en je huis vlooivrij zijn, verschoon met regelmaat de gehele kattenbak en was hierna de handen. Controleer regelmatig de tuin op uitwerpselen en zorg voor voldoende schoon drinkwater. Het ontwormen van katten vermindert alleen de ernst van de besmetting, maar kan het niet voorkomen. Daarom raden we ook niet aan om “preventief” chemisch te ontwormen. Het werkt eigenlijk helemaal niet zo goed. Stel dat je een ontwormingskuur aan je kat geeft terwijl er nog geen sprake is van een wormbesmetting, dan kan het best zijn dat je kat in de weken daarna alsnog besmet raakt zonder dat de kuur enig effect heeft gehad.Preventie op natuurlijke wijze is het natuurlijk helemaal prima. Overweeg je toch chemsich te ontwormen, kun je dus altijd eerst een wormencheck doen alvorens over te gaan op daadwerkelijke ontworming van je kat. En geef voor, tijdens en na de ontwormingskuur altijd een goede probiotica mee om de darmen van je kat te beschermen en te herstellen.
Daarnaast is het sowieso verstandig om de (darm) weerstand te verhogen. Dit kun je doen door gezonde, passende voeding en het gebruik van natuurlijke kruiden. Ook goede probiotica zijn een ideale manier om de darmweerstand van je kat te verbeteren. Of geef de algehele weerstand van je kat een flinke boost door multivitaminen voor katten te geven.
Nu weet je alles over het ontwormen van katten en kun je hier een bewuste keuze in maken. Twijfel je over de weerstand of conditie van je kat? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Ook onze dierenartsen staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem gerust contact op.
Veelgestelde vragen over het ontwormen van katten
Als je kat bijwerkingen ervaart zoals diarree, braken of jeuk, raadpleeg dan je dierenarts voor een alternatief middel.
Ja, er zijn natuurlijke ontwormingsmiddelen beschikbaar, zoals kruiden en homeopathische remedies, maar de effectiviteit kan variëren.
Symptomen van een worminfectie kunnen zijn gewichtsverlies, doffe vacht, diarree en zichtbare wormen in de ontlasting. Een ontlastingsonderzoek kan ook helpen om wormen te detecteren.
Sommige ontwormingsmiddelen zijn veilig voor zwangere katten, maar altijd eerst overleggen met je dierenarts voor de juiste behandeling.