Ontwormen honden
Hoe vaak, wanneer en waarom?
Heb je een hond in huis? Dan heb je waarschijnlijk al meer dan eens gehoord over het risico van wormen. Er zijn meerdere wormsoorten die gevaarlijk zijn voor je hond. Zo kunnen ze zorgen voor maag- en darmklachten. Daarnaast zijn er ook wormen die kunnen worden overgebracht op de mens. Het ontwormen van honden is dus heel belangrijk. Dit kan gelukkig heel gemakkelijk door een goede ontwormingskuur te gebruiken.
Ontwormen van honden. Waarom is dit belangrijk?
De meest voorkomende wormsoort in Nederland bij honden is de spoelworm. Veel puppy’s zijn zelfs bij de geboorte al met spoelwormen besmet. Dit komt omdat de larven van de wormen tijdens de dracht van het teefje naar de baarmoeder afreizen. Na de geboorte worden deze larven doorgegeven via de melkklieren en dus ook via de moedermelk. Het lastige van spoelwormen is dat je bij volwassen honden weinig merkt van een eventuele besmetting. Er zijn dan wel larven, maar die zijn niet actief. Ze zijn echter wel besmettelijk voor andere honden, dieren en mensen. Daarom is een regelmatige controle en eventueel ontwormen bij honden aangeraden. Lees snel verder en leer alles over het ontwormen van honden, de bijwerkingen en symptomen van een wormbesmetting.
Symptomen wormenbesmetting
Hoewel de spoelworm de meest voorkomende wormsoort in Nederland is zijn er meerdere wormen waar je als hondeneigenaar alert op moet zijn. Een ontwormingskuur beschermt dan ook in de meeste gevallen tegen alle, regelmatig voorkomende soorten. Hierom is het ontwormen van je honden zo onwijs belangrijk. Hoe herken je een wormbesmetting en weet je wanneer je honden direct moet behandelen? We hebben een paar van de meest voorkomende wormsoorten en hun symptomen voor je op een rij gezet.
Spoelworm: Er zijn in het geval van volwassen honden meestal geen symptomen die optreden bij een spoelwormbesmetting. Puppy’s zijn, zoals hierboven al omschreven, gevoeliger en kunnen last krijgen van een zogenaamd wormbuikje. Een wormbuikje herken je door een opgezette buik, terwijl de pup zelf magertjes blijft en in ernstige gevallen ook slecht groeit. Spoelwormen zorgen ervoor dat de darmpjes van de pup niet goed meer werken. Hierdoor wordt de pup dus ziek en kan in heel serieuze gevallen zelfs komen te overlijden.
Lintworm: Lintwormen zijn na spoelwormen de meest voorkomende wormen waar je hond last van kan krijgen. Lintwormen worden meestal overgedragen door de eitjes van vlooien en overleven in de dunne darm van je hond. Een besmetting herken je door witte korreltjes in de ontlasting en het zogenaamde ‘sleetje rijden’. Hierbij schuurt je hond met zijn kont over de grond, omdat de anus geïrriteerd raakt. In ernstiger gevallen veroorzaakt de lintworm schade aan de darmwand.
Haakwormen: Haakwormen komen minder voor in Nederland, maar zorgen wel voor meer klachten. Ze leven in de dunne darm en voeden zich met bloed. Hierdoor kan bloedarmoede optreden en kan de hond als deze jonger is groeiproblemen krijgen. De haakworm brengt daarnaast ook schade toe aan de darmwand. Je hond kan hierdoor bloederige diarree krijgen.
Wanneer de eerste ontwormingskuur hond?
Als je puppy twee weken oud is moet deze al voor het eerst ontwormd worden. Iedere twee weken krijgt je pup een ontwormingskuur. Dit doe je tot twee weken nadat ze het nest hebben verlaten. Hierna kan je dit afschalen tot een maandelijkse kuur tot je puppy zes maanden oud is.
Hoe vaak hond ontwormen?
Er bestaat een richtlijn over hoe vaak je honden vanaf zes maanden oud moet ontwormen; ongeveer vier keer per jaar. Toch kan het zo zijn dat een ontwormingsbehandeling voor jouw hond vaker of juist minder vaak nodig is. Zo kun je drachtige teefjes beter helemaal niet ontwormen, maar kan het in het geval van werk-, therapie- of wedstrijdhonden weer wenselijk zijn om in ieder geval regelmatig op wormen te controleren. Dit geldt overigens ook wanneer je hond naar de hondenopvang of hondentraining gaat. Wil je jouw hond niet te vaak blootstellen aan de chemische bestanddelen van ontwormingsmiddelen? Dan is een test de uitkomst om overbodig medicatiegebruik te voorkomen. Je hebt dan ook geen kans op dat het ontwormen van je hond zorgt voor vervelende bijwerkingen.
Tip: wist je dat in 90% van de gevallen van wormonderzoeken in laboratoria de uitslag negatief is? Daarom is het verstandig om voor honden vanaf 6 maanden vooraf een ontlastingsonderzoek te doen. Zo voorkom je onnodige chemische belasting van jouw hond.
Wat zijn de bijwerkingen bij het ontwormen van mijn hond?
Een ontwormingskuur is en blijft medicatie. Dat wil zeggen dat er chemische stoffen in het middel zitten die op hun beurt weer voor bijwerkingen kunnen zorgen. Zo is ontworming met name belastend voor de maag en darmen van de hond. Hoewel het ontwormen van honden tijdens de jongere jaren vooral noodzakelijk is, (omdat pups vaak meer klachten krijgen van wormen) is bij volwassen honden raadzaam om na te gaan of de lichamelijke belasting van de kuur opweegt tegenover een eventuele, relatief kleine kans op een wormbesmetting. Een niet schadelijk alternatief is in dit geval een ontlastingstest om na te gaan of je hond wormen heeft. Dit raden dan wij ook aan. Ook om resistentie tegen wormmiddelen te voorkomen. Wil je jouw hond eerst laten testen op wormen voordat je deze gaat behandelen? Klik dan hier om zelf een ontlastingstest aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je jouw hond geen onnodige medicatie toedient. Dit is vooral een uitkomst als je hond veel last heeft van bijwerkingen na het toedienen van een ontwormingskuur. Iets wat toch niet heel zeldzaam is. Daarnaast raden wij aan om altijd voorafgaande, tijdens en na de wormenkuur een goede probioticakuur te geven. De probiotica kan de eventuele darmschade ondervangen en herstellen.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Wormen/Giardia Testkit - HondWormen/Giardia Testkit - Hond
- Voorkomt onnodig medicatie gebruik
- Voorkomt resistentie parasieten
- Zekerheid over type besmetting
Hond ontwormen, hoe?
Ontworming voor je honden kun je op verschillende manieren toedienen. Denk aan o.a:
- Tabletten
- Spot-on (druppels voor in de nek)
- Wormpasta (via doseerspuit met pasta)
Let op: niet ieder middel is geschikt voor pups of drachtige teefjes. Let daarnaast goed op de dosering. Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy’s als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft. In de gebruiksaanwijzing van de verpakking staat beschreven hoeveel je jouw hond van een ontwormingsmiddel mag geven.
Wat als je hond de ontworming niet wil nemen?
Het kan gebeuren dat je hond weigert om de ontworming door te slikken of gaat braken na toediening van de kuur. De pasta’s zijn meestal zo gemaakt dat ze lekker smaken en wat lichter verteerbaar zijn. De meeste honden slikken dit dan ook gemakkelijk door. Tabletten kunnen weer wat lastiger toe te dienen zijn. Wil je jouw hond ontwormen met ontwormingspillen? Dan doe je dit het beste op de volgende manier:
- Zorg dat je hond rustig is
- Open de bek door de bovenlip tegen de kiezen te duwen
- Stop het tablet achterin de keel
- Houd de bek dicht en kantel de kop van de hond iets naar achteren
- Wacht tot je hond slikt
- Gebeurt dit niet? Wrijf dan met je hand over de keel om het slikken ‘op te wekken’
Voor de eigenwijze honden
Sommige honden zijn nogal eigenwijs als het aankomt op het nemen van een kuur en het doorslikken van medicijnen. Ze blijven bewegen of weigeren simpelweg om te slikken. Er zijn zelfs honden die het tablet stiekem tussen de tanden houden om later alsnog uit te spugen. In dit geval kan je ervoor kiezen om de ontwormingstabletten in een stukje voedsel aan te bieden. Smeerworst is bijvoorbeeld een goede oplossing, omdat de pillen hier niet makkelijk uit kunnen vallen. Heeft jouw viervoeter het tablet (eindelijk) doorgeslikt? Beloon na het ontwormen je hond altijd met een lekker snoepje of andere traktatie om de associatie met de behandeling zo positief mogelijk te houden. Als het echt niet lukt kan je in het uiterste geval naar de dierenarts voor een injectie. Dit is wel prijzig en niet altijd even leuk voor de hond.
Help! Mijn hond braakt na het ontwormen.
Het kan voorkomen dat honden na het ontwormen gaan braken. Dit kan direct, na enkele minuten of zelfs een paar uur later nog gebeuren. Dit hoort helaas bij de bijwerkingen. Daarnaast kan je hond ook last krijgen van verlies van eetlust, diarree en gasvorming. Je kan het risico op braken beperken door je hond een beetje voer te geven na toediening. probiotica ter ondersteuning van de maag en darmen zorgt ervoor dat deze beter bestand zijn tegen de disbalans die een ontwormingskuur bij honden kan veroorzaken. Dit is zeker aan te raden als je kiest voor orale toediening van het middel. De chemische stoffen in de medicatie (want dat is het in de regel ook) zorgen voor een verstoring van de maag- en darmflora. Met probiotica kun je zorgen dat je het ontwormen van honden zo min mogelijk bijwerkingen met zich meebrengt. Heb je na het lezen van dit artikel nog verdere vragen, neem dan gratis contact met ons op voor meer informatie.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Wormen/Giardia Testkit - HondWormen/Giardia Testkit - Hond
- Voorkomt onnodig medicatie gebruik
- Voorkomt resistentie parasieten
- Zekerheid over type besmetting