Nierfalen bij honden Featured Image

Nierfalen bij honden

 

De nieren zijn een van de belangrijkste organen in het lichaam van mens en dier, en daar moet je zuinig op zijn. Net als bij mensen zorgen de nieren ook bij honden dat het bloed gefilterd wordt. De afvalstoffen worden naar de blaas geleid om vervolgens uit geplast te worden. Op het moment dat de nieren bij honden niet meer goed functioneren, bouwen zich giftige stoffen op in het bloed en ligt nierfalen bij honden op de loer.

Naast nierfalen ondervindt menig hond nog meer aan de nier gerelateerde gezondheidsklachten. Een daarvan is wellicht veel minder bekend, maar zeker niet minder vaak voorkomend: blaasstenen. Bij mensen beter bekend als nierstenen. Blaasstenen zijn afvalstoffen in de urine die tot steentjes zijn gaan samenklonteren.

Hulp nodig bij nierfalen bij honden? Bel 050 211 54 54 of klik hier om je vraag te stellen.

 

Nierproblemen bij honden

Er is sprake van acuut nierfalen bij honden als het functioneren van de nieren binnen een tijdsspanne van 24-48 uur sterk vermindert. Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor een hond en dient dan ook onmiddellijk behandeld te worden door een dierenarts. De oorzaak moet dan ook snel gevonden worden. He is daarom belangrijk dat je eventuele medicijnen van de hond meeneemt en ook goed de gangen van de hond nagaat om te achterhalen wat ie gedaan zou kunnen hebben dat dit veroorzaakt. Maar nierproblemen bij honden kunnen ook langzaam ontstaan en chronisch worden. Dit is vaak bij oudere honden het geval.

Maar waardoor wordt nierfalen bij honden veroorzaakt, waaraan kan je nierproblemen bij honden herkennen en wat kunnen we er (preventief) aan doen?

Honden kunnen nierproblemen krijgen als gevolg van een verminderde doorbloeding, infecties en het teveel binnenkrijgen van zout water (bijvoorbeeld als je hond veel in de zee zwemt). Maar wat veel hondeneigenaren niet weten, is dat een slecht onderhouden gebit een van de belangrijkste oorzaken is van nierfalen bij honden. Bacteriën komen in het bloed terecht en kunnen daardoor onherstelbare schade aan het hart, lever en nieren richten. Immers bloed wordt door de nieren gezuiverd, waardoor bacteriën kans krijgen om de nieren aan te tasten.

Wist je dat?

1 op de 10 honden krijgt naarmate ze ouder worden last van nierproblemen.
Een sluipend probleem dat pas zichtbaar wordt als het niet meer omkeerbaar is.

Lees ook:

Symptomen nierfalen bij honden

Waaraan kan je de eerste tekenen van nierproblemen bij je hond herkennen?

 • Veel meer of juist veel minder plassen
 • Lusteloosheid
 • Slechte adem
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Verminderde of helemaal geen eetlust
 • Ongecontroleerd lopen

Vertoont jouw hond een of meerdere van deze symptomen? Maak dan vandaag nog een afspraak met de dierenarts. Nierfalen kan namelijk leiden tot een voortijdig overlijden van de hond.

TIP

Ga je regelmatig met je hond naar de zee? Zorg dan dat je altijd meer dan genoeg vers water bij de hand hebt. In Nederland hebben we hoofdzakelijk zoutwater. Op het moment dat jouw hond te veel zout binnenkrijgt, draaien de nieren op volle toeren om het overtollige zout zo snel mogelijk naar de blaas te leiden. Door je hond veel schoon (kraan)water te geven, help je de nieren met het zuiveren van het bloed. Vaak merk je binnen 12 uur dat je hond minder vaak en minder grote plassen hoeft te doen.

 

Chronisch nierfalen hond

Chronisch nierfalen bij honden openbaart zich meestal op oudere leeftijd. Bij chronisch nierfalen ontstaat het ziektebeeld geleidelijk. De symptomen lijken op die van acuut nierfalen maar ontstaan geleidelijker.

 • Je hond slaapt meer dan voorheen
 • De vacht van je hond is anders; meer weerborstels, minder glanzend
 • Geleidelijke gewichtsafname
 • Meer plassen en drinken dan voorheen
 • Minder eetlust

In tegenstelling tot acuut nierfalen is chronisch nierfalen bij honden niet te genezen. De behandeling zal erop gericht zijn om de nierfunctie te verbeteren en de lichamelijke klachten te verminderen.

Blaasstenen hond

Zoals eerder aangegeven zijn blaasstenen afvalstoffen (verhoogde aanwezigheid van specifieke mineralen en een te hoge zuurgraad) in de urine die tot steentjes zijn gaan samenklonteren. De grootte van deze steentjes kan variëren van een soort gruis tot grotere stenen.

De meet voorkomende symptomen dat jouw hond last kan hebben van blaasstenen is bloed bij de urine. Dit komt omdat het gruis/de steentjes de blaaswand irriteren en beschadigen waardoor kleine bloedingen ontstaan. Blaasstenen kunnen leiden tot verstoppingen van de urinebuis en moeten operatief verwijderd worden.

Heb je een reu en kan hij helemaal niet meer plassen? Ga direct naar de dierenarts want de kans is groot dat de plasbuis verstopt zit!

Voorkom nierproblemen bij honden

Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen. Je zal echter niet de eerste hondenbezitter zijn die bij de dierenarts komt omdat je hond:

 • In aanraking is gekomen met giftige stoffen, zoals antivries en het likken aan vaatwastabletten of likstenen in de wei van bijvoorbeeld paarden
 • Te veel zout naar binnen heeft gekregen over een te lange periode, bijvoorbeeld dagelijks zwemmen in de zee

Een hond is een dier en moet ook als zodanig behandeld worden. Hij heeft genoeg aan zijn dagelijkse maaltijden en hoeft echt niet door de dag heen allerlei lekkernijen te krijgen. Vooral kinderen vinden het leuk om de hond te verwennen met koekjes, brood en chips. Allemaal heel lekker, maar niet goed voor jouw hond. Ze zitten vaak niet alleen vol verkeerde vetten, maar ze bevatten ook vaak (te veel) zout.

Een andere manier om nierproblemen bij je hond te voorkomen is door zijn tanden regelmatig te poetsen. Ja, je leest het goed. Omdat honden zelf hun tanden niet kunnen poetsen, kunnen bij een slecht onderhouden gebit bacteriën in het bloed terechtkomen. Omdat de nieren het bloed zuiveren, kunnen de nieren geïnfecteerd raken.

Koning Winter

Zodra Koning Winter zijn intrede doet, worden in Nederland
wegen en fietspaden veelvuldig gepekeld. Het zout hecht zich echter
ook aan de poten van je hond. Maak daarom de poten van je hond
altijd goed schoon na een wandeling. Zout is niet goed voor de nieren.

 

Nierfalen hond en voeding

Honden met nierproblemen kunnen baat hebben bij een speciaal nierdieet dat erop gericht is om de nieren zo veel mogelijk te ontlasten. De voeding is zodanig uitgebalanceerd dat er minder eiwitten, natrium en fosfaten in zitten dan in “gewone” voeding maar juist weer rijk is aan bepaalde antioxidanten.

LET OP: Een nierdieet lost de nierproblemen niet op, maar zorgt er wel voor dat de nierfunctie minder snel achteruit gaat. Dit is vooral van belang bij chronisch nierfalen van de hond, immers iets wat chronisch is kan niet meer genezen worden.

Behandelen van nierfalen bij honden

Het is belangrijk om nierproblemen tijdig te signaleren zodat nierfalen bij honden al in een vroeg stadium op een juiste manier behandeld kan worden. Het type behandeling hangt af van de vraag of het om acuut nierfalen bij honden gaat of om chronisch nierfalen. De dierenarts zal vaak een bloed- en urineonderzoek doen. Het bloedonderzoek stelt de creatinine-waarde vast. Is deze verhoogd, dan werken de nieren vaak nog maar voor 1/3. Bij een urineonderzoek wordt er gekeken of er sprake is van een infectie of eiwitverlies.

 

Mogelijke behandelingen voor nierfalen bij honden

 • Nierdialyse
 • Toedienen van medicatie om de hoge bloeddruk te verlagen
 • Dieet
 • Algemene medicatie

LET OP: Nierfalen bij honden is een ernstig probleem en dient altijd behandeld te worden.

Hulp nodig bij nierfalen bij honden? Bel 050 211 54 54 of klik hier om je vraag te stellen.

 

 • Alleen het beste uit de natuur
 • 100% Tevredenheidsgarantie
 • Deskundig dierenartsadvies

Ontdek de natuursupplementen van Organimal

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.