Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Zieke hond


Hoe ga je daarmee om?
Een zieke hond is natuurlijk altijd vervelend. Je wilt het beste voor je huisdier en als die zich dan niet fit voelt, voel jij met hem of haar mee. Een hond kan niet precies vertellen waar hij klachten heeft. Toch wil je graag zijn problemen oplossen. Wij vertellen je hoe je een zieke hond kunt herkennen en hoe je ziekte bij honden zou kunnen voorkomen, bijvoorbeeld met vitaminen voor honden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe herken je een zieke hond?

Een zieke hond herkennen doe je aan de hand van symptomen, net als bij mensen. Een hond kan niet praten, maar je merkt aan een aantal zaken dat hij of zij zich niet lekker voelt. Als je een van de onderstaande symptomen bij je hond bemerkt, is het een goed idee om naar de dierenarts te gaan.

Braken

Wanneer een hond gaat braken, dan weet je het eigenlijk al: je hond is ziek. Het kan best zijn dat je hond een keer braakt, maar wanneer het aanhoudt, dan is dit een teken dat er iets mis is. Een hond kan braken vanwege voedsel dat niet goed is, maar het kan ook zijn dat er maag of darmproblemen zijn.

Meer of minder eten en drinken

Gaat je hond ineens veel meer of minder eten en drinken dat hij voordien deed? Dan kan dit ook wijzen op een probleem. Veel drinken zou kunnen wijzen op problemen met o.a. de nieren, de blaas of op bijvoorbeeld diabetes. Als je hond ineens gewicht gaat verliezen, dan is het ook verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Ontlasting

Hoewel het niet het favoriete klusje is van huisdierenbezitters, is het toch van belang om de ontlasting van je dier in de gaten te houden. Wanneer er bloed in de urine of ontlasting zit, dan kan dit wijzen op een ernstige ziekte of een verwonding in het lichaam. Maar het kan ook duiden op diarree. Diarree bij honden iets wat vaker voorkomt en wat diverse oorzaken kan hebben. Meer weten over diarree bij honden? Lees dan het artikel: Diarree bij honden: hoe ga je daarmee om?

Janken

Is de hond aan het piepen of janken zonder dat daar een directe oorzaak voor lijkt te zijn? Dan is de kans groot dat het dier pijn heeft en dat je te maken hebt met een zieke hond. Soms komt het ook voor dat de hond veel aandacht heeft voor een bepaald lichaamsdeel, terwijl dit samengaat met janken en/of piepen. Dit kan de plaats aanwijzen waar het dier pijn heeft. Wanneer je het wilt controleren door zelf te voelen, is het goed om dit rustig en voorzichtig te doen, om te voorkomen dat de hond angstig of agressief wordt. Als het enige tijd aanhoudt, is dit een goede reden om ter controle langs de dierenarts te gaan.

Verzwakt

Lijkt je hond verzwakt? Dan kan dit ook een teken zijn dat je hond ziek gaat worden. Een verminderde weerstand zorgt ervoor dat het lichaam van de hond niet meer zoals gewoonlijk functioneert en dat het dier verzwakt raakt. Ook kan het zijn dat de hond in de war lijkt en bijvoorbeeld niet goed meer weet wat hij moet doen bij een bepaald commando. Dit kan wijzen op dementie wat vaker voorkomt bij oudere honden, maar ook op bepaalde uitvalverschijnselen. Het is dan ook goed om dit altijd te laten checken door de dierenarts.

Rode ogen

Heeft je hond rode ogen? Dit kan een teken zijn dat je hond koorts heeft. Wanneer je hond daarbij ook nog lusteloos is en diverse andere symptomen vertoont, dan weet je vrijwel zeker dat je hond ziek is.

Lusteloosheid

Geen zin in de wandeling? Geen puf om spelletjes te doen? Dit kan natuurlijk een keer gebeuren, maar wanneer het aanhoudt, dan is je hond vermoedelijk behoorlijk moe of gewoon helemaal niet fit. Moeheid hoeft niet per se op een zieke hond te wijzen. Wel kan het zijn dat het dier een tekort heeft aan vitaminen en mineralen. Extra vitaminen voor honden zijn dan zeker goed.

Warme, droge neus

De neus van een hond is toch altijd koud en nat? Precies, behalve als hij ziek is. Dan kan het voorkomen dat de neus warm en droog aanvoelt. Helemaal geen goed teken dus, en beslist een reden voor een bezoekje aan de dierenarts.

Warme oren

Naast rode ogen is er nog een ander symptoom van koorts bij honden: warme oren. Waar je bij mensen aan het voorhoofd voelt, voel je bij de hond meestal aan de oren. Als die warm aanvoelen, dan is de kans groot dat je hond een beetje koortsig is. En koorts is ook bij honden iets wat je goed in de gaten moet houden.

Contact met de dierenarts

Een dierenarts is niet gratis en dit is voor veel mensen een reden om pas op het laatste moment er naartoe te gaan met hun zieke hond. Toch is het verstandig om in ieder geval even een telefonisch consult aan te vragen. Elke dierenarts zal u telefonisch te woord willen staan en de klachten van uw hond met u doorspreken.

Een zieke hond voorkomen

Natuurlijk wil jij graag voorkomen dat je hond ziek wordt. Maar hoe doe je dat nu? Natuurlijk is er geen garantie dat jouw hond niet ziek wordt als je voor een gezonde levenswijze zorgt. Maar het heeft wel veel invloed op je hond. Denk hierbij aan voldoende beweging en een veilige omgeving waarin de hond geen stress ervaart, maar ook aan de voeding van de hond.

Gezonde voeding

Een natuurlijke voeding die voor 100% vrij is van chemicaliën is het beste voor je hond. Zo blijft het dier in balans en kunnen ziektes minder snel gaan ontkiemen. Bovendien is dit ook goed voor de organen en raken die niet beschadigd door de chemicaliën die hondenvoeding vaak bevat. Ook zitten er in gewone hondenvoeding vaak granen, iets wat beslist niet goed is voor je hond.

Vitamine voor honden

Een zieke hond of een hond met een verminderde weerstand? Dan is het verstandig om voor vitaminen voor honden te kiezen. Het kan zijn dat je hond slecht eet of behoorlijk vermagerd is geraakt. Of dat je hond moet herstellen van een ziekte of al op leeftijd raakt. In die gevallen heeft je hond zeker extra vitaminen en mineralen nodig. Met vitaminen wordt het natuurlijk afweersysteem bevorderd. Dit maakt dat de hond beter opgewassen is tegen ziektes. De weerstand wordt verhoogd en de hond herstelt eerder na intensief bewegen of na een ziekte of operatie. Bovendien worden tekorten aangevuld, waardoor de hond zich zienderogen fitter zal gaan voelen. Vitaminen voor honden zorgen ook voor ondersteuning bij schadelijke invloeden van buitenaf.

Een zieke hond zien we niet graag. We vinden het zielig en vervelend. Het voordeel is dat we er wat van kunnen leren en aanpassingen kunnen maken voor de toekomst. Doe er je voordeel mee.