Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Malassezia hond

Malassezia hond


Hoe weet je of er sprake is van Malassezia bij je hond? Heeft hij jeuk, zien zijn huid en vacht er vettig uit en ruikt hij typisch? Dan zou het zomaar kunnen dat hij de gistinfectie Malassezia heeft. Dit is de bekendste gist bij honden en deze is normaal gesproken ook aanwezig op de huid. Maar als de huid beschadigd raakt of er is een ander gezondheidsprobleem aanwezig, dan kan er een infectie ontstaan. In deze blog lees je alles over Malassezia bij de hond.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is Malassezia hond?

Mensen en dieren hebben allerlei microscopisch kleine medebewoners op de huid. We zien ze niet, maar ze zijn toch altijd aanwezig. Zo zitten er ook gisten op onze huid en ook op die van je hond. Je gaat ze pas opmerken wanneer ze problemen veroorzaken. Dat kan gebeuren bij Malassezia.

Dit is een gist die van nature bij ongeveer 50% van de gezonde honden voorkomt. Ze zijn dan drager van deze gist. Malassezia zit op de huid en in het uitwendige gehoorkanaal. Normaal gesproken heeft de hond helemaal geen last van Malassezia. Er kunnen problemen ontstaan als de gist gaat woekeren. Dan kan je lieve viervoeter last krijgen van Malassezia pachydermatitis.

Deze gistinfectie is nooit de hoofdoorzaak van de ziekte, er ligt altijd een ander probleem met de gezondheid aan ten grondslag. Malassezia bij de hond is dus een secundaire infectie. Er kunnen ontstekingen ontstaan aan de huid en de oren.

Malassezia hond oorontsteking

Wanneer je hond last heeft van Malassezia oorontsteking, kunnen hier meerdere oorzaken voor zijn. Zoals gezegd is deze gistinfectie het gevolg van een onderliggend gezondheidsprobleem. Normaal gesproken is het immuunsysteem in staat om de Malassezia gist onder controle te houden. Is er sprake van een ontsteking, dan heeft de gist de overhand gekregen.

Diverse oorzaken van Malassezia op een rij:

  • Te lang gebruik van antibioticazalf (verstoort de normale huidflora)
  • Voedselallergie
  • Overproductie van oorsmeer en talgsmeer
  • Beschadiging van de huid
  • Atopische dermatitis (eczeem)
  • Parasieten
  • Hormonale problemen (bijvoorbeeld overactieve schildklier)
  • Vochtige huidplooien (neus, lippen)
  • Pyoderma (zweren op de huid)

Al deze oorzaken zorgen voor veranderingen in het microklimaat van de huid, waardoor de Malassezia gist de overhand kan krijgen, wat o.a. tot oorontsteking bij de hond kan leiden. Bij een dergelijke infectie produceert deze gist verschillende enzymen die de huidbarrière kunnen beschadigen. Hierdoor wordt de ontstekingsreactie alleen maar meer gestimuleerd en zullen de klachten steeds verergeren.

Klachten van Malassezia herkennen

Vermoed jij dat je hond last van Malassezia heeft? Misschien krabt hij veel aan zijn oren of zie je plekken op de huid en zie je dat hij erg last van jeuk heeft. Malassezia is te herkennen aan de volgende klachten:

  • Vettige vacht
  • Schilfers, korstjes op de huid
  • Jeuk
  • Oorontsteking
  • Roodheid van de huid
  • Opvallende geur (deze wordt wel omschreven als ranzige boter)

Het is goed om te weten dat Malassezia oorontsteking bij de hond niet besmettelijk is. Je kunt je huisgenootje dus gerust laten spelen met andere honden en ook nog lekker met hem of haar knuffelen. De aandoening is over het algemeen seizoensgebonden. Dat betekent dat deze het meeste voorkomt van de lente tot aan de herfst. Dit is de periode dat dierenartsen de meeste honden op consult krijgen met Malassezia.

Als je hond last heeft van deze gistinfectie, is de huid ontstoken. De jeuk die daarbij komt kijken, kan echt intens zijn. Verder gaat je dier een opvallende geur verspreiden, die doet denken aan ranzige boter. De huid en de haren voelen vettig aan. De vacht kan er door de vettigheid soms grijzig uitzien. Malassezia bij de hond komt het meeste voor in of op de oorschelpen, tussen de tenen, op de buik, aan de binnenkant van de dijen en op de lippen.

Hoe wordt Malassezia vastgesteld?

Om erachter te komen of jouw hond last heeft van deze vervelende gistinfectie, moet je met je dier naar de dierenarts. Deze kan eenvoudig vaststellen of er sprake is van een infectie met Malassezia. Er wordt een huidafkrabsel of een oorswab afgenomen, die vervolgens wordt gekleurd. Uiteraard zal de dierenarts de hond verder ook goed onderzoeken.

Behalve dat er Malassezia bij je hond wordt vastgesteld, is het ook erg belangrijk dat er wordt onderzocht wat de achterliggende oorzaak van dit probleem is. Het heeft eigenlijk geen zin de Malassezia infectie te bestrijden wanneer de hoofdoorzaak niet wordt aangepakt. De gistinfectie zal in dat geval steeds weer terugkomen. Mogelijk is een voedselallergie de bron van de klachten. De dierenarts kan indien nodig een allergietest doen, waarna je hond aangepast voer kan krijgen.

Malassezia hond behandeling

De behandeling van Malassezia bij je hond kan op diverse manieren, maar het kan wel een langdurig traject zijn. De infectie wordt meestal lokaal bestreden met een medicinale shampoo, met werkzame bestanddelen die gisten en kunnen bestrijden en een antibacteriële werking hebben. In ernstige gevallen kunnen er orale anti-schimmel middelen worden ingezet.

De behandeling van Malassezia bij je hond kun je ook zelf doen. Dit kan bijvoorbeeld heel goed met een natuurlijk middel. Van oudsher is bekend dat zilver een ontsmettende werking heeft. Het kan helpen gisten, schimmel- en bacteriële infecties te bestrijden. Kies als de Malassezia infectie op de huid of de poten zit voor Organimal Huidspray. Deze huidspray is op basis van puur zilverwater dat microscopisch kleine zilverdeeltjes bevat en deze spray kan makkelijk op de huid worden aangebracht.

Voor de oren is een spray echter niet zo handig. Heeft jouw hond Malassezia oorontsteking, gebruik dan Organimal colloïdaal zilver. Hiermee kun je nauwkeurig het zilverwater in het oor druppelen. Je kunt 4 tot 6 druppels per keer in het oor druppelen, waarna je het oor gedurende een minuut kunt masseren, zodat het middel goed verspreid wordt. Vergeet niet dat er meestal een achterliggend gezondheidsprobleem achter de Malassezia infectie zit. Ga langs bij je dierenarts om te laten onderzoeken waarom jouw hond hier last van heeft.

Heb je nog vragen over Malassezia pachydermatitis bij de hond? Laat het ons weten, ons ervaren team staat graag voor je klaar.

Veelgestelde vragen over Malassezia bij honden


Is Malassezia bij honden besmettelijk voor andere huisdieren of mensen?

Nee, Malassezia is niet besmettelijk voor andere huisdieren of mensen. De gist komt van nature voor op de huid van honden, maar kan bij een overmatige groei een infectie veroorzaken. Deze overmatige groei is niet besmettelijk.


 Kan ik mijn hond helpen met Malassezia door zijn vacht vaker te wassen?

Het wassen van de vacht van de hond kan helpen om Malassezia te bestrijden, maar het is niet de enige oplossing. Te veel wassen kan de huid irriteren en het probleem verergeren. Middelen zoals colloïdaal zilver zijn een betere oplossing.


Is er speciale voeding voor honden met Malassezia?

Er is geen speciale voeding die Malassezia kan genezen. Echter, een gezonde voeding kan het immuunsysteem van je hond versterken en helpen om de infectie te bestrijden. Probiotica en vitaminen kunnen de weerstand van jouw hond verhogen.


Hoe lang duurt het voordat Malassezia bij honden genezen is?

De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de infectie. In de meeste gevallen duurt het tot enkele weken voordat de symptomen verbeteren. In sommige gevallen kan het langer duren voordat de infectie volledig genezen is.


Kan Malassezia terugkomen?

Ja, Malassezia kan terugkomen. De gist komt van nature voor op de huid van honden, dus het is mogelijk dat de infectie terugkomt, zelfs als deze met succes is behandeld. 

Extra tips:

  • Zorg ervoor dat uw hond voldoende water drinkt. Water helpt om de huid van jouw hond gehydrateerd te houden en kan helpen om de jeuk te verminderen.
  • Vermijd het gebruik van irriterende producten op de huid van de hond. Dit kan de jeuk verergeren en de infectie verergeren.
  • Bescherm uw hond tegen de zon. UV-stralen kunnen de huid van je hond irriteren en het probleem verergeren.