Kennelhoest honden
Kennelhoest bij honden. Super vervelend en vooral erg besmettelijk! Net als dat wij verkoudheid sneller oppakken wanneer we veel met andere mensen in contact komen, raakt jouw hond sneller besmet wanneer hij of zij veel in de buurt is van andere viervoeters. Wat eraan te doen en nog beter, hoe deze vervelende kwaal te voorkomen lees je in dit artikel.
De oorzaken van kennelhoest
Kennelhoest is een vorm van bronchitis, te herkennen aan een harde droge hoest, waarbij het lijkt alsof er iets vastzit in de keel van de hond. Als een hond kennelhoest heeft is er sprake van een infectie van de voorste luchtwegen. De voorste luchtwegen zijn de neus, de keel, de luchtpijp en de bronchiën (de wat grotere luchtwegen tussen de luchtpijp en de longblaasjes). De belangrijkste oorzaken van het luchtwegprobleem zijn de bacterie Bordetella en het virus Parainfluenza. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere veroorzakers van dit luchtwegprobleem bij honden:
- Stress
- Koude temperatuur
- Slechte ventilatie
- Sigarettenrook
- Overmatig veel stof
Kennelhoest is zeer besmettelijk voor honden. Voor een hond die in een goede conditie verkeert is de ziekte niet levensbedreigend. Pups jonger dan 12 weken en oudere honden zijn vaak zieker van de infectie dan volwassen honden. De aandoening is echter niet besmettelijk voor mensen.
Hoe wordt een hond besmet met kennelhoest?
Honden raken voornamelijk besmet door middel van direct contact met elkaar. Toch kan kennelhoest ook overgedragen worden via indirect contact, dus via voorwerpen of mensen.
De naam kennelhoest is overigens ietwat misleidend. De infectie is namelijk te vinden op alle plaatsen waar veel honden samenkomen zoals bij hondenshows, uitlaatvelden, dierenartspraktijken en hondenscholen. Dus niet alleen in kennels en pensions. Wanneer jouw hond besmet is geraakt met de infectie kan het 2 tot 10 dagen duren voordat symptomen verschijnen. Een hond met kennelhoest is gedurende ongeveer één week besmettelijk voor andere honden.
Wat zijn de symptomen van kennelhoest bij honden?
Honden met kennelhoest hebben in de meeste gevallen last van een harde en droge hoest. Dit kan gecombineerd gaan met braken en overgeven/ophoesten van dik wit slijm. Vaak lijkt het alsof er een botje of takje vast zit in de keel van de hond. Over het algemeen is de hond verder niet ziek. Sommige honden kunnen een snotneus en ontstoken ogen hebben. Meestal hebben ze geen koorts, zijn ze actief en levenslustig en willen ze normaal eten en drinken. Een enkele hond kan een longontsteking ontwikkelen. De ernst van de ziekte hangt voornamelijk af van de weerstand van de hond. De diagnose van het luchtwegenprobleem wordt over het algemeen aan de hand van de symptomen vastgesteld. Bij lichte druk op de keel zal de hond gaan hoesten en kokhalzen. Overigens adviseren wij dit niet zelf uit te testen. Laat dit vooral aan de dierenarts over.
Hoe wordt kennelhoest behandeld?
Een milde infectie kan uit zichzelf genezen. Belangrijk hierbij is om de hond vooral veel thuis te laten rusten en geen lange wandelingen te maken. Inspanning kan namelijk voor extra irritatie aan de luchtwegen zorgen. Ook is het voor hem of haar fijn om bij het uitlaten gebruikt te maken van een borsttuig in plaats van een halsband. Op deze manier verminder je de druk op de hals. Afhankelijk van de ernst van de infectie en verschijnselen zal medicatie nodig zijn. Dierenartsen schrijven in dat geval vaak antibiotica voor. Ondanks dat dit middel in veel gevallen effectief is, heeft het als nadeel dat het schadelijk voor de darmen is. Antibiotica doodt namelijk niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën die nodig zijn voor een gezonde darmflora. We raden daarom altijd aan om na een antibiotica kuur je hond ook pro- en prebiotica te geven. Deze middelen zorgen ervoor dat de darmflora zich weer kan herstellen.
Natuurlijke producten
Verder kun je met een aantal simpele huis, tuin en keukenmiddeltjes voor verlichting bij je hond zorgen. Zo helpt, net als bij ons, stoom bij het loskrijgen van het slijm, waardoor de hoest verzacht wordt. Natuurlijk lukt het niet om je hond met een handdoek over zijn hoofd boven een pan met heet water te laten stomen. Wat wel zal werken is de hete douche in badkamer aanzetten en de ramen en deuren sluiten. Door het hete water en de afgesloten ruimte zal er stoom ontstaan. Ga hier vervolgens samen met je hond een paar minuutjes in zitten. Laat je hond niet alleen achter in de badkamer terwijl de douche aan staat. Hierdoor voorkom je dat hij of zij zich verbrand aan het hete water. Wat ook kan helpen is een lepeltje kinderhoestdrank. Kies hiervoor wel een hoestdrank met natuurlijk producten en zonder alcohol, zoals thijmsiroop. Zelf iets verzachtends maken kan met honing, citroensap en warm water. Geef beide middeltjes alleen niet aan je hond wanneer hij of zij diabetes heeft!
Hoe voorkom je kennelhoest bij honden?
Veel hondenbezitters laten hun hond inenten tegen kennelhoest. Niet alleen omdat het de kans op de hondenhoest kan verlagen, maar ook omdat veel kennels enkel honden aannemen die ingeënt zijn tegen deze hondenhoest. Toch besluiten ook steeds meer mensen hun hond niet te vaccineren tegen het luchtwegprobleem. Niet alleen omdat de enting geen zekerheid biedt, maar ook omdat de risico’s van eventuele bijwerkingen van een vaccinatie niet opwegen tegen de ziekte zelf. Kennelhoest is, helemaal wanneer het tijdig wordt aangepakt, namelijk geen levensbedreigende ziekte. Het is te vergelijken met een verkoudheid of griep bij de mens. Vooral belangrijk is dat jouw hond een goede weerstand heeft. Naast gezonde voeding en voldoende beweging kunnen bepaalde natuurlijke middelen hier ook aan meewerken.